Автор Тема: "Разяжда личността на жертвата" e-therapy.bg за в-к "Стандарт"  (Прочетена 6215 пъти)

(X) joreste (X)

 • Member
 • *
 • Публикации: 228
  • Профил
"Разяжда личността на жертвата" e-therapy.bg за в-к "Стандарт"
   
Kаква е психиката на хората, които поръчват подобни престъпления - заливане с киселина?
- Хората, които поръчват подобни престъпления, са хора, които искат да видят личното страдание на даден човек, неговата идентичност. Когато искаш да причиниш на другия физическо страдание, това означава, че самият ти си с изключително засегнато честолюбие. Че твоята собствена личност до такава степен е уязвена от поведението на този човек, че ти рефлективно искаш да му причиниш същата мъка. Да почувства същото нещо. Той ти е нанесъл страшен удар на личността, на самочувствието и на самооценката. Поръчителите на подобни престъпления са хора с много нестабилно его и с много лабилна самооценка. Те са уязвени и личността им е подложена на абсолютна несигурност от страна на жертвата.
- Защо основните пострадали от тези нападения са все преуспели, хубави, млади бизнес дами? Как си обяснявате и последния случай с Петя Стаевска?
- Нападението върху красиви жени се прави от хора, които не могат да оценят себе си по достойнство. Ако извършителката на престъплението е жена, тя иска да заличи красотата и успеха на друга дама и така да се реабилитира в собствените си очи. По този начин нападателката вижда, че обектът, който тя не може да достигне, страда. А ако нападателят е мъж, най-вероятно е отхвърлен и това му поведение е форма на наказание. Той си казва "Няма да те имам аз, но няма да те има и никой друг".
- Какво изпитват жените, пострадали чрез обезобразяване?
- При всяко нарушение на идентичността ти, при нейната загуба, ти не можеш да разпознаеш собствените си емоции и физиономии. Когато не виждаш себе си в огледалото, ти вече не си същият. По принцип хората разчитат себе си както отвътре навън с това, което изпитват, така и отвън навътре с това, което виждат. Така например, когато една жена надебелее, започва да се депресира. Това е един страшен удар над личността и вътрешните ти преживявания.
- А какви хора са извършителите на тези престъпления?
- Според мен и поръчителите и извършителите са един и същи тип хора. В общия случай може би и става въпрос за един човек.

 
Това което се случва не само с красиви жени, а и мъже не го смятам за нормално. Имам усещането, че в обществото този проблем се приема точно така, като нещо нормално, (а и други) все едно да си разходиш кучето. Сигурно бъркам и дано да е така! Не мога да разбера що за човек трябва да си за да посегнеш на друг. Няма ли нищо добро у тея хора? Къде е любовта, която са изпитвали? ... ?  ... Явно са много слаби и искат да обсебват, светът да е техен. Страшния удар върху личността, която е залята с киселина не се отразява само на жертвата, но и на околните (семейство,близки,приятели) и може би на други пострадали, а и на хора, които това ги е разчувствало! За да се излекуват тези хора освен мого пари им трябва и подкрепа, обич. Разбира се лекарска и психологическа помощ! Дано да получават необходимото за да живеят и да си върнат красотата! Забелязала съм, че се посяга на красиви жени, дали поръчиталите не им завиждат за нещо?! Може би жертвите имат духовна красота, която пречи на някой. Не знам. Всеки случай такова събитие прави пострадалия още по-силен, но това не се постига лесно! Преди няколко години видях в един фитнес жена с този проблем. Няма да казвам коя е, това което ми направи впечатление е че беше много силна, красива, въпреки че още си личаха белезите й, от нея лъхаше спокойствие ... !
Подобно престъпление - заливане с киселина, не искам да съществува, безсмислено е. Не знам дали в другите държави така лесно се купува киселина, дали лесно откриват поръчителите и извършителите на това престъпление. Факт е, че операциите на българи се прават там (може би и в България)!
Пожелавам на Всички пострадли да намерят сили, да преодолеят силната болката и да победят врага! Успех!

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Няма нужда да доказвам, че съм от хората които съпреживяват мъката на другите. Много пъти съм пускал постове в които изразявам възмущение от нещо, което съм прочел и което може да се третира като частен случай. Сигурно ви е писнало да ги четете и да разваляте настроението си. Всеки частен случай обаче за мен е нещо като знак докъде е стигнало в падението си нашето общество. За мен случаите на залети с киселина се дължат основно на ненаказуемостта на подобни деяния и не на последно място на “по-равните” пред закона. Има цяла тема по този проблем за това няма да изпадам в подробности. За мен лично тези случаи са едно гадно но неопровержимо доказателство колко много цинизъм има във фразата “Всеки  има право на щастие”. Казана по този начин тя включва и жертвата и поръчителя и извършителя. За съжление лично аз знаейки от личен опит и наблюдения за някои характерни особености на обществото в България не виждам скорощно подобрение на нещата.
Доколкото за (цитирам) “преуспели(те), хубави, млади бизнес дами” -уважението ми към повечето от тях се изпарява в момента когато прочета биографиите им.
Съжалявам !
 :-[ :-[ :-[
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Иска ни се да гледаме оптимистично към по-глобалната тема за доброто и злото. И в подкрепа на това са всички млади потребители на сайта, които търсят начин да са по-добри, да се справят по-добре, без да нараняват или игнорират другите, да помагат, да подкрепят...

(X) joreste (X)

 • Member
 • *
 • Публикации: 228
  • Профил
Здравейте  etherapy и cdman,
cdman казваш,че
... Доколкото за (цитирам) “преуспели(те), хубави, млади бизнес дами” -уважението ми към повечето от тях се изпарява в момента когато прочета биографиите им. Съжалявам !  :-[ :-[ :-[
не смяташ ли,че и те са хора? Може би и благодарение на такива хора се обръща внимание на този проблем! Не знам! Надявам се само институциите в Държавата ни да се размърдат малко!  ;)
Съгласна съм с мнението Ви etherapy. Темата за доброто и злото е малко сложничка, както и за оптимизма :) така си мисля!

Благодаря за постовете Ви!  :D