Форуми > Млади родители и възпитателни проблеми
Развод и психиката на детето
(1/1)
uliana24:
Здравейте! Преди доста време бях писала тук,с молба за помощ!
На кратко: със съпруга ми сме в развод,като молбата за развод съм я подала аз,чакаме дата за делото,но ... Дъщеря ни е на 6г. Напоследък забелязвам промени в нейното поведение - споделя повече с баба си (моята майка) - споделя,че баща й ме нарича гнусна,че съм се напивала и мои приятели са ме извеждали,за да повръщам(което не е истина),мен ме пита значението на думи,като ''боклук'',притеснява се,че съм ''щяла да побеснея'',за всичко се извинява,за това,че се е спънала и др. незначителни неща. Разделени сме с баща й от 3г. и до сега не съм наблюдавала такива промени в поведението й. С мен не желае да споделя или по-скоро споделя избирателно. Явно изпитва страх,който е неоснователен. Искам да попитам,как да говоря на дъщеря ми,за да не я обърквам още повече,достатъчно й ''промиват'' главицата? Това,че вярва на думите на баща си и неговите роднини - губя ли доверието на дъщеря си? как е правилно да обеснявам и постъпвам в подобни ситуации?
etherapy:
Здравейте!
В споделеното от Вас има действително тревожни индикации и то не просто за "промиване на мозъка" на детето, а за създаване на синдром на родителско отчуждение. Което вече вреди на детето, поражда усещане за неудобство, вътрешен конфликт поради емоциите и мислите, които дъщеричката Ви изпитва, страхове, а всичко това не рядко води и до психосоматични оплаквания (болки в коремчето, главоболие, като най-прости примери). Затова би било добре, ако имате желание, да използвате сесия тук и да поговорите по-обстойно със специалист. Така ще се формулират конкретни стъпки за всяка ситуация.
uliana24:
Благодаря Ви!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия