Автор Тема: Проблем в общуването с хората  (Прочетена 1670 пъти)

schneewittchen

 • Member
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
  • Ел. поща
Проблем в общуването с хората
« -: април 09, 2014, 12:48:36 am »
Здравейте,
имам следния проблем от доста дълго време, който много ме тормози. Аз съм момиче, на 21 и мисля, че имам доста сериозен проблем в общуването. Имам много познати, почти никога не съм сама, обградена съм с хора, но през цялото време се чувствам самотна, неразбрана, страх ме е да се разкрия пред тези хора, да споделя, да кажа какво наистина ми е на сърцето. Освен това изпитвам постоянен страх от това някой да не каже нещо, с което да ме обиди и с това да ме изложи или унижи пред останалите, изпитвам панически страх от това и ако се получи ситуация, в която някой се е пошегувал с мен за нещо, аз го приемам супер навътре, понякога не мога да спя. Като цяло за мен е изключително важно какво мислят останалите за мен и интерпретирам поведението на останалите спрямо мен, обмислям отново и отново дадените ситуации, за да се уверя дали съм постъпила правилно, дали не съм изглеждала смешна в очите на другите, дали някой не се е отнесъл така с мен, че да изглеждам жалка или нещо от този сорт. Осъзнавам, че не трябва да отдавам толкова голямо значение на това, което мислят хората, но просто не мога да престана да обмислям отново и отново кой какво е казал и защо и дали хората около мен наистина ме уважават, дали говорят зад гърба ми и така нататък. Тези мисли отнемат ужасно много от времето и енергията ми и понякога не мога да се съсредоточа врху наистина важните неща, защото ме е страх какво ще се случи ако изляза с компания и някой каже нещо, с което да ме нарани или унижи пред останалите. А ако трябва да направя оценка от страни на познатите и приятелите ми - те се държат нормално с мен, никой не цели да ме наранява или унижава, но аз изпитвам наистина панически страх от това, и когато съм сред много хора през цялото време се чувствам некомфортно.
Говорила съм с много хора по този въпрос и са ми казвали, че така се получава, когато човек не е получил достатъчно обич и уважение в семейството, не се е чувствал уважаван и ценен и затова изпитва постоянен страх да не бъде унижен от останалителите. Много ще се радвам да получа компетентно мнение, защото това наистина много ме измъчва и ми пречи да намеря душевна хармания. Благодаря предварително :)

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Проблем в общуването с хората
« Отговор #1 -: април 09, 2014, 03:47:43 pm »
Здравейте schneewittchen!
Благодарим Ви за доверието, което гласувате на форума!
Има твърде много причини, които са предпоставка за високото ниво на самокритчност, поставянето на високи летви за постижения, умозрителността... както сама сте споменала, свързано е със семейните модели, възпитанието, очакванията, изискванията и не на последно място с темпераментовите особености. Факт, че колкото по-самокритичен е човек, толкова по-трудно допуска околните, а оттук и тежката зависимост-страха от оценките остава, защото пазейки се, трудно се научаваме на нов поглед към критиките. Тогава емоциите водят изцяло мислите и решенията ни. Затова е добре да поговорите със специалист тук в безплатната си сесия и да тръгнете към практическо справяне с тежките усещания.