Автор Тема: Чувство за нереалност и страх  (Прочетена 40523 пъти)

Az

 • Гост
Чувство за нереалност и страх
« -: март 27, 2006, 12:12:10 am »
От няколко седмици изпитвам чувство за нереалност на заобикалящата ме среда. Състоянието е постоянно и непрекъснато ангажира съзнанието ми, депресиран съм, напрегнат. Имах подобна криза и като по-малък, но за около няколко седмици, може би месец затихна. Като още по-малък имах и проблеми с дишането, задушавах се и накрая се установи, че е на "нервна почва". Задушаването също беше постоянно, продължи няколко месеца, но изчезна. Получавам някакви кри понякога - започвам да треперя, да се задушавам, вие ми се свят, свива ми се стомаха, притиска ме гърлото, повръща ми се, имам чувството, че ще умра, но отминама след време. Има ли шанс да се върна към нормален живот, да чувстам нещата реални и да не изпадам в подобни кризи? Благодаря предварително за отговора.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Отговор
« Отговор #1 -: март 27, 2006, 11:24:32 am »
Опсиваното от Вас състояние по симптоматика прилича на паническо разтройство. Казваме прилича, защото е добре да бъде диагностицирано след преглед и разговор със специалист. Можем да Ви поканим на разговор, в който да намерим началото, причините, развитието.. и да открием правилния подход и поведенчески модели за излизане от това състояние.

Delyana

 • Member
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #2 -: ноември 03, 2009, 10:13:13 am »
Здравей!
Аз изпитвам същото нещо от доста време и понякога дори губя надежда ,че ще се оправя някога пак.Но не съм отчаяна.Ходя на психолог,смятам да започна йога и медитация и да контролирам дишането си.Незнам дали ще помогне.Аз бих описала чувството така-всичко около мен е някак като по- светло,като през мараня или мъгла.Сякаш съм гледала към слънцето или сега се събуждам и излизам на светло.Освен това се чувствам някак отделена от заобикалящия ме свят.Видях ,че поста ти е от отдавна ,но се надявам ,че си по-добре,ще прочетеш това ри ще дадеш съвет.Със същата молба се обръщам и към модераторите на сайта.
 Обърнах се и към психиятър,който ми каза,че това е неправилна функция на мозъка и не може без лекарство да мине.
Очаквам съветите ви  и благодаря.

Gita

 • Гост
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #3 -: ноември 03, 2009, 02:08:47 pm »
Мила Деляна,
aз не бих могла да те посъветвам, но искам да ти пожелая много успех по пътя, който си поела…  а и вероятно, който е правилния… ;)

Преди време по българската телевизия,  гледах едно предаване, посветено на страховите неврози. Направи ми впечатление, че всички излекували се интервюирани споделяха почти едно и също по отношение на момента, в който са започнали да се оправят. Те казваха, че по някое време им писнало, да са болни и са решили, че трябва да вземат нещата в свои ръце и да излязат от кризата и са си повярвали, че ще успеят

Желая ти всичко най-хубаво!

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #4 -: ноември 03, 2009, 02:25:33 pm »
Здравейте Delyana!
Предприела сте много активни стъпки за успешно справяне със ситуацията, в която се намирате. Практикуването на йога и конкретно дихателните практики са много добра интервенция, тъй като един от проблемите при паническо разтройство е именно хипервинтилацията. Огромна част от първопричината за паническите разтройства е загубата на ориентация и на чувството за доверие в самите нас. Така, че е необходимо в хода на терапията да имате и чисто поведенчески задачи, насочени към овладяването на паническите пристъпи. Можете да използвате безплатната си сесия тук, за да поговорите по-детайлно с психолог.
Хубав ден!

Delyana

 • Member
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #5 -: ноември 05, 2009, 03:42:15 pm »
Много съм ви благодарна за отговорите.Благодаря ви.И на мен ми писва вече да съм болна и вярвам ,че ще се оправя.Ще се възползвам от всеки шанс. :)

Delyana

 • Member
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #6 -: ноември 11, 2009, 03:46:15 pm »
Здравейте отново!
 Не споменах преди това,че досега никога не съм изпитвала паническа атака.Само това ужасно чувство да нереалност,за което съм убедена,че е следствие на стрес.Но сега реших основните конфликти,въпреки това нереалността си остава.Дори понякога ми се завива леко свят и се притеснявам да не се влашава.Въпросът ми е,мислите ли,че това е паническо разстройство?Има ли и други случаи като моя?Възможно ли е да се дължи на базедовата болест,която ми откриха?

Gita

 • Гост
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #7 -: ноември 11, 2009, 09:59:13 pm »
Здравей мила Деляна!

Според мене  описаните от тебе усещания много наподобяват симптомите на синдрома на деперсонализация.
Засегнатите от този синдром обикновено се оплакват от едно чувство на отдалеченост и  усещането, че  "не са съвсем на място"  и че всичко наоколо е някак нереално. Често изживяват емоциите си и усещанията си като чужди, сякаш не са техни. Някои приемат случващото се около тях и самите себе си като част от постановка или филм... Някои страдащи от този синдром споделят, че са го открили, когато поглеждайки в огледалото са имали чувството, че отразената там личност не са те...
Чувството че се рееш; виенето на свят; странното усещане за време, пространство, цветове… - всичко това може да са симптоми на деперсонализация, която нерядко е съпроводена от страхови разстройства.

Поразрових се малко из немскоезичната литература и това, което разбрах набързо от следния материал е, че понятието деперсонализация върви ръка за ръка с дисоциацията (раздвояване, отделяне). Става дума за едно отделяне на неприятните чувства, емоции,  представи и т.н, което се явява като жизнено необходимо за оцеляването или като защита от заливането с невъзможни за преодоляване чувства. Toвa e eдин вид защита от тревожните чувства.

Според текста, който съм цитирала, деперсонализацията е състояние, което е обусловено от травматизиращи събития в миналото или е предизвикано от нерешими и нетърпими конфликти или проблематични взаимоотношения.  То бива причислявано към конверсионните разстройства (Конверсия е понятие на Фройд: предаване на афекти, като страх, гняв, вина, сексуални желания върху телесни органи)  от което следва, че описвания синдром има същия механизъм.

Ще цитирам част от текста на горе споменатата интернет-страничка дословно:

"Често деперсонализацията се приема като симптом на други разстройства и съответно стремежа е насочен към лекуването на 'основния проблем' надявайки се, тя да заглъхне заедно с решаването на проблема. За съжаление моя клиничен опит показва, че на практика подобно развитие не се среща така често, както е описано на теория

Въпреки, че паническото разстройство, посттравматичното стресово разстройство или депресията [които се смятат за причинители на деперсонализацията] вече не са на преден план, деперсонализацията продължава да действа много обременяващо. Това означава, че симптоматиката е станала самостоятелна…

Още няма специални програми за лечение както в поведенческата психология, така и в психоанализата или в която и да е друга област на психологията.

По моя досегашен опит решението се намира в комбинацията между различни терапевтични елементи:
- Концепции за хипноза (Хипнотерапия по Milton Erickson)
- Активиращи преживяванията методи,
- Терапевтични физически упражнения…"

Dr. Hans Morschitzky
http://www.panikattacken.at/online_beratung_muster/petra/depersonalisation.htmМатериала е много дълъг и нямам време, да го превеждам целия… Но дано съм те упътила някак…

В крайна сметка аз си мисля, че за да се справиш с проблема ще е добре, да потърсиш специалист, при това някой добър в тази област.

Ето това са линкове към други форуми на български език, които ми предложи чичко гугъл по твоя проблем, като се надявам, че  etherapy  няма да имат нищо против, да ги постна тук:

Форум: симптом при деперсонализация (тази тема дори е сравнително нова!)
Форум: Деперсонализационно-дереализационен синдром
Форум: За деперсонализацията
Форум: Деперсонализация

Статия: Деперсонализация, дереализация

Желая ти хубава вечер!


П.П. Ето една дефиницийка за по-умните глави, които биха разбрали нещо  ;):
Дисоциацията е психофизиологичен процес на дезинтеграция  на по принцип интегративните функции на: съзнанието, мисълта, идентичността или възприятието.
При деперсонализация (за разлика от дисоциация) обикновено е засегната само  една част на идентичността, без да са нарушени областите възприятие, мисъл или движение…
« Последна редакция: ноември 11, 2009, 11:21:29 pm от Gita »

Gita

 • Гост
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #8 -: ноември 13, 2009, 11:15:28 am »
...
« Последна редакция: ноември 13, 2009, 07:46:46 pm от Gita »

Delyana

 • Member
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #9 -: ноември 13, 2009, 11:39:12 am »
Здравей,
Благодаря ти за отговора!Малко се притесних,че този лекар,който е писал казва ,едва ли не,че много трудно се лекува...При мен по-скоро е дереализация и явно,че е от по - осъзнат вариант-знам къде съм,какво става,кое е реално и т.н.,няма нужда да доказвам,че съм будна или жива,а и се познавам в огледалото,но възприятията ми са заглъхнали и замъглени,така да се каже.Откриха ми  и базедова болест,която може и да е част от цялата история.
 При мен проблемът бе следният-имах приятел,който беше ужасно ревнив и аз откривах причини в себе си и започнах ужасно да се обвинявам.Мислех се за курва и се чувствах виновна,че не го обичам и т.н.Наистина МНОГО силно се винях, а ми беше и много трудно да се разделя с него,но ,за наша радост това се случи.Вече,обаче,имахме дете.Сякаш това чувство за нереалност се засили покрай бременността,от страх и други неприятни емоции.
 Може би ще опитам и с хипноза,за да премахна страха.Благодаря ти!Ако има някой инфо,къде мога да се подложа,моля да каже.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #10 -: ноември 13, 2009, 11:57:32 am »
Здравейте! Би било добре специализирано медицинско лице да Ви обясни подробно какви биха могли да са промените в емоционално и поведенческо отношение , в следствие на хормонелните промени от безедовата болест.
Използвайте безплатана си сесия, за да поговорите и с психолог, с който да формулирате конкретни поведенчески стъпки, които да подпомагат справянето с проблема.

Val

 • Member
 • *
 • Публикации: 3
  • Профил
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #11 -: ноември 13, 2009, 07:16:18 pm »
Здравей, Деляна! Не зная дали ще те успокои това, което ще ти кажа, но поне ще знаеш, че има и други случаи като твоя. Бил съм ученик в четвърти клас, когато след едно силно неприятно преживяване усетих същите симптоми - че не съм в реалността, все едно сънувам, че съм отделен от заобикалящия ме свят. Всичко около мене беше като в мараня или жълтеникава мъгла. Това продължи доста дълго време -  няколко години и беше много мъчително. Понякога при отчаяние даже съм си блъскал главата в стената. Не съм казвал на никого, защото съм бил още малък и не можех да разбера какво става. Не зная как съм изтърпял това толкова време и не ми е попречило да съм добър ученик. Имаше моменти, когато чувството за нереалност се засилваше или леко отслабваше, но никога не изчезваше напълно. "Спасението" дойде чак в девети клас  - имах много задачи и бях забравил за проблема известен период, когато изведнъж установих, че вече не "сънувам", вече съм в реалността. В началото се опасявах да не се върне предишната ситуация, но ето, вече съм на 46 години и всичко е наред в това отношение. Много съм мислил какво е това, дали е на органична или психическа основа. Наскоро потърсих в интернет и ми се струва, че това състояние може би е "дереализация", но не съм напълно сигурен. Важното според мене е, че човек може да се възстанови от това "много странно нещо" без сериозни последствия.

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #12 -: ноември 13, 2009, 11:43:43 pm »
...смятам да започна йога и медитация и да контролирам дишането си.Незнам дали ще помогне. ...
Ще помогне. Йога ще ти помогне много. Не знам дали можеш да започнеш веднага с дихателните практики. Аз съм практикувал йога с години и така и не стигнах до тях. Всеки има свой път. Но определено йога може да ти помогне.
Четейки темата свързвам всичко това с мое преживяване, което смятах за съвсем лично, а то се оказва че има и диагноза за това :) Бях дете. Не помня на колко години. При мен беше може би по-слабо. Интересното е че в един момент можех да извикам това състояние по мое желание... Извиквах спомена и аха... нявлизах отново в същото смущаващо и необяснимо състояние. Сега спомена все още стои, но като се опитам да извикам състоянието - нещо не се получава :) За мен в един момент беше дори интересно. Не мислех че е свързано с физиологичен проблем. Извиквах го и навлизах в него с цел да го опозная. Имаше и шубе от неизвестното. Да сега от дистанция мисля че е повлияло и на поведението ми тогава. От прочетеното покрай тази тема разбирам, че това е било свързано и с някаква мини паническа атака. Аз прилагах една техника, която вярвах че ми помага. В такива състояния вдишвах бавно и дълбоко съзнателно разтягайки диафрагмата надолу. Стягането на диафрагмата притиска сърцето, което вторично води до чувство на страх. Волевото и отпускане помага да прекъснеш омагьосания кръг.
Опитвай всички варианти. Изход има. Аз не съм пил хапчета. Всъщност за първи път споделям това с някого.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

Delyana

 • Member
 • *
 • Публикации: 6
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #13 -: декември 13, 2009, 02:11:37 pm »
Здравейте!Искам много да плагодаря на всички,които ми отговориха и да кажа,че наистина ме окуражихте.Стискайте палци!Смятам,че ще се справя с малко дисциплина.Ще се радвам и друг и с този проблем да споделят опит.Смятам да ползвам и безплатната сесия при вас.Наистина мнооого благодаря! :D

heigl

 • Member
 • *
 • Публикации: 8
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Чувство за нереалност и страх
« Отговор #14 -: декември 24, 2009, 07:39:02 pm »
Здравейте! Нова съм в този форум и съм на 17 години :)  Сега ще ви разкажа и моята история. Преди повече от месец пуших марихуана. Ужасът, който изживях тогава не можеше да се сравни с нищо друго, което бях изпитвала до този момент - не знаех какво става, дали съществувам, коя съм.. На следващия ден бях горе -долу добре, но не съвсем - не знам дали от шока, но сякаш пак изпадах в дупки, сякаш от време на време се губех. И през следващите дни аз се чувствах постоянно като в балон, сякаш всичко случващо се около мен не е реалност а плод на фантазията ми. Чаках няколко дни да ми мине, но тъй като това не стана посетих психиатър. Той реши, че имам паническо разтройство - и до днес някак се съмнявам в диагнозата му, тъй като моята паника идва не без причина, а от факта, че аз никога няма да изляза от моя балон, че ще бъда увредена цял живот и всичко около мен е просто измислица. Изписа ми антидепресанти -Солофт, вече месец ги взимам, но не усещам промяна, продължавам да си съществувам в моя балон, като даже не съм сигурна дали съществувам или не, сякаш не различавам сън и реалност. Животът ми се превърна в ад, заради една тийнейджърска грешка - тревата. А аз никога нямаше да опитам, ако не беше една мя съученичка, която постоянно ми повтаряше колко е готино да се напушиш..е, не беше готино - по-скоро бях в ада, а той продължава и сега.. Та, надявам се да ми кажете какво ми е или да ми помогнете по някакъв начин..Моля ви !!!