Автор Тема: Страх от пътуване с кола.  (Прочетена 10881 пъти)

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #15 -: юли 26, 2012, 10:04:47 pm »
О-о-о тука нагазихме май във водите на окултизма.  ???
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

empress

 • Member
 • *
 • Публикации: 361
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #16 -: юли 26, 2012, 10:37:05 pm »
Ами! Бистра теология!  8) Не е ли? :o
Или извади тръна, или не се оплаквай, че ти боцка.

mira_mira

 • Member
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #17 -: юли 27, 2012, 10:06:22 am »
Определено след като станах майка страховете ми се увеличиха. Това е обяснимо. Но разговарям и с приятели и колеги - еми никой не е като мен - тооолкова да се сковава от едно пътуване. На 4 - ти тръгвам за морето - от сега съм се замислила ...:(

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #18 -: юли 29, 2012, 11:59:18 pm »
Здравейте, Мира, Епрес, Хектор и Терапи :)

И аз да се запиша в групата на анонимните  и не толкова анонимните страхуващи се от пътуване. Аз обаче изпитвам страх, когато се возя в автобус, даже и градски. Цяло изпитание е за мен всеки ден да отида на работа и после да се прибера. Има дни, в които се чувствам добре и този страх не се появява, но в други още от сутринта, още от преди да съм излязла от дома, знам че ме чака кошмар. Аз долу-горе се сещам кога и защо се появи този страх, но все още не мога да си обясня как му позволих да се задържи.

И понеже Хектор каза, че не може да си го представи, ще се опитам да обясня. Поне как е при мен, а другите 2 дами нека да споделят, дали и при тях е същото. Този страх хем е реален, хем не е. Изпитвам го съвсем реално, въпреки че точно в този момент нямам причини да го изпитвам. Поне при мен е като непрекъснато състояние на уплаха, която не спира, докато не сляза от автобуса.
Представи си следните ситуации:
1. Страх от тъмни улици - всеки го е страх да върви по тъмни улици, и мен ме е страх някой да не ме преследва, да ме нападне, да ме изнасили или дори да ме убие. Обаче тъй като почти никога не се движа по такива места, този страх почти не се проявява. Не се събуждам всяка сутрин с идеята, че някой ще ме нападне, нали така!
2. Ситуация 2 - Вървя по някаква тъмна улица и изведнъж иззад ъгъла излиза момче с тъмно яке и качулка на главата (типичната днешна младеж) и веднага съзнанието ми ме предупреждава за опасност. Много се стряскам, страх ме е, но за кратко време, защото момчето бързо отминава и колкото и да съм се стреснала, вече всичко е минало, може да спра да си почина, може да си плюя в пазвата, да си поема дълбоко въздух, но след малко се чувствам добре и просто гледам по-бързо да се прибера.
3. Ето я и третата ситуация - вървя по тъмна улица и на един завой зад мен тръгва човек и ме следва. Нямам представа какъв е, що е, мъж ли е, жена ли е, нормален ли е или иска да ми направи нещо. Представи си този страх. Той със сигурност няма да мине за 10ина секунди, както в предната ситуация. И даже и нищо да не се случи, и аз да реша, че най-вероятно това е някой като мен, този страх няма да ме напусне докато не изляза на място, където ще се чувствам в безопасност.
И сега да комбинирам всички тези ситуации - вървя си посред бял ден, сред оживена улица, в спокоен град и въпреки това изпитвам страха от ситуация 3. Няма никаква причина да го изпитвам, осъзнавам, че няма никакъв повод да се страхувам, но... мен ме е страх или по-скоро непрекъснато съм в състояние на уплаха - дланите ми се потят, гърлото ми се стяга, имам чувството, че започвам да дишам по-трудно (но всъщност не знам дали дишането ми действително е затруднено), сърцето ми бие като лудо, стомахът ми се качва в гърлото и сутиенът адски стяга гръдния ми кош и ребрата. Адски е гадно.
Казват, че това е паническо разстройство. Абе хубаво е, че си има име, ама ако има и лек...

Мира, Емпрес, при вас така ли е или е по-различно?

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #19 -: юли 30, 2012, 02:09:15 pm »
Ами, това не е ли свързано с вегетативната нервна система? Явно трябва да отделиш(отделите) внимание на онази част от теб(Вас), която отговаря за поддържането на курса на автопилот.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

empress

 • Member
 • *
 • Публикации: 361
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #20 -: юли 30, 2012, 03:08:46 pm »
Казват, че това е паническо разстройство.

Ние ще издълбаем цяла стройна теория на страхуването от пътуване!  ;D
Не знам, при мен хем е същото, хем не е. Аз проблем с автобуси и влакове нямам (само доброто старо отвращение  :) ). С кола из града също нямам. Само на дълъг път с кола.
Иначе си имам паническо разстройство (ПР) и да, симптомите са същите, но ПР действа по-сляпо, indiscriminately, нелогично, няма значение дали стимулът е приятен, или не. Скръб, радост, яд - все същата паническа атака с изброените от теб симптоми. Щото вегетативната ти нервна система "оглупява" в следствие на продължителна злоупотреба и спира да различава кое е реална заплаха и кое - не.

Което ме навежда на мисълта, че ако твоето се проявява САМО в градския транспорт, то не става дума за ПР. Нито пък за така обобщения "страх от пътуване". Явно отключващият стимул при теб не е самото пътуване, а някакъв друг елемент от комплексното преживяване "возене с градски автобус". (Повече хора в тясно пространство, да речем.) Но това при теб ще да е някаква фобия (аз си имам такава от гъсеници и от малка си имам тази абсолютно консистентна клинична картина, която описваш, при всяка среща с тях).
С две (лаически) думи казано, фобията е паническа реакция на ТОЧНО ОПРЕДЕЛЕН стимул, а ПР се проявява при кажи-речи всякакви стимули (а често и без каквито и да било стимули, мамка му!  ::)  ;D)

Елизабет, ако пътуваш в празен автобус, налазват ли те същите бесове?
Или извади тръна, или не се оплаквай, че ти боцка.

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #21 -: юли 30, 2012, 03:42:28 pm »
Добре, съгласна съм, че може и да не е точно "страх от пътуване". Моят страх не е породен от това, че може да стане катастрофа, не че по принцип не ме е страх от това, но не това поражда това паническо разстройство. Но все пак тези ситуации се случват в транспортни средства - автобус и влак, но с влак не съм пътувала толкова отдавна, така че той е под въпрос. Освен това когато съм седнала в автобуса, се чувствам по-добре, затова рядко се качвам в препълнен автобус. Когато съм с някой познат, това помага понякога, но не винаги. И както казах, това състояние не се проявява винаги, когато пътувам. Дори мога да споделя, че откакто съм майка, колкото пъти съм пътувала с автобус, почти не ми се е случвало, някак си тогава се мобилизирам.
Аз си го обяснявам с това, че в един момент, когато това се случи за първи път, бях в автобус и се прибирах от работа. А причината пък за първия път беше един трагичен инцидент, на който бях свидетел няколко седмици по-рано - бяхме на един неохраняван плаж и едно момче се удави, а мъжа ми и други приятели не успяха да го спасят. Но вместо да изпитвам паническо разстройство, когато отида на плаж, аз го изпитвам когато съм в автобус, защото тогава ми се случи за първи път. В автобуса явно толкова много съм се изплашила, че тази асоциативна реакция "автобус-страх" не може да се заличи с години.

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #22 -: юли 30, 2012, 03:57:57 pm »
Освен това за себе си съм стигнала до извода, че няма как да преодолея страхът си от пътуване, защото то не е точно страх от пътуване. Това, към което се стремя, е да преодолея състоянията на уплаха и паническо разстройство, когато те се проявят.

Досега съм пробвала някакви техники - на физиологично ниво и чрез самовнушение и логика.
На физиологично ниво - ако съм седнала, се отпускам още повече или пък понякога обратно - изпъчвам гърди, за да разширя гръдния кош и да поема повече въздух, който иначе сякаш няма къде да влезе. Ако е зима и съм много навлечена, разкопчавам палтото. Умишлено се прозявам, това също помага и се опитвам да вдишам-задържам-бавно издишам. Понякога пия вода, но не мисля, че помага.
Чрез самовнушение съм пробвала да надвия страха, като омаловажа ситуацията - нещо от рода "оооо, това е пак от онези ситуации - доообре, хайде, да минава по-бързо, нека да ми се потят ръцете щом трябва, нека да ми се лумбурка сърцето, щом няма друг начин, ще го изтърпя..." Нещо от сорта, само че не действа особено  ;D
И освен това, ако усетя че тези страхове се завръщат в рамките на някакъв период - гледам да организирам така нещата, че да не си причинявам тези състояния - прибирам се с мъжа си с колата, или ползвам маршрутки (защото са по-бързи) или пък дори понякога плащам за такси или вървя колкото мога пеша, за да пътувам по-малко спирки.

Предполагам, че при вас не е чак така изразено, защото в такова състояние едва ли може да се шофира  :)

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #23 -: юли 30, 2012, 03:59:33 pm »
Емпрес, Мира, при вас страхът проявява ли се дори ако на пътя няма много коли, камиони и автобуси. Ако пътувате в спокойно време по празен път, тогава как се чувствате?

empress

 • Member
 • *
 • Публикации: 361
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #24 -: юли 30, 2012, 04:39:57 pm »
Явно при нас с Мира си е пряк страх от път, а при теб е изместен страх - прехвърлен от другаде. Макар и при трите да се проявява еднакво.

Но има съществена разлика м/у реален страх, ПР и фобия (изместен страх). Тук съм гоУем спец, щото и трите си ги отглеждам  :-[ - фобия имам от 22 г., ПР - от две-три години някъде, а страха от пътуване - осъзнато от десетина години.

С атаките на ПР (от бързане; когато ме затрупа работа; от яд на гише в банка; от възмущение; от радост при среща със стар съученик; от гъдел като чакам гости...) се научих да се справям и ги сведох до комични няколкоминутни паузи в мисленето и равновесието. Атаките бяха страшни, докато не им дадох име. Когато разбрах какво е, сякаш ги опитомих и сега като ме налазят, само чакам да отминат и даже се шегувам с тях. Приех си ги като част от личния колорит.  ;D

Виж, с фобията (при среща с гъсеница) не успях да се справя. Проявата е същата, но нито веднъж не успях да я овладея. Странно нещо е изместеният страх и ме респектира значително повече. Гъсениците просто ме хипнотизират.

А реалният страх от пътуване ми е в съвсем отделна категория. Там няма загадъчни подсъзнателни лабиринти, мистериозни преноси и т. н. Там си е пряка и еднозначна тягостна асоциация на паметниците с евентуалната моя смърт,  страх от високата скорост и страх от неразумни шофьори пред нас и в насрещното. Съвсем реални неща. И затова не знам как да се отърва от този ужас.

Иначе проявите и на трите категории страх са си еднакви, факт. Но може би генезисът на отделните видове страх предопределя стратегията за побеждаването им, знам ли?

Ако пътувате в спокойно време по празен път, тогава как се чувствате?
Ако е и съвършено прав пътят, за да няма вероятност някой да ни връхлети иззад завоя, а скоростта е в разумни граници (за да се застраховаме от спукана гума, скъсване на предно окачване и т.н.  :) ), тогава няма проблеми, возя се, без да ми мигне окото!  8)  ;D ;D ;D
Или извади тръна, или не се оплаквай, че ти боцка.

empress

 • Member
 • *
 • Публикации: 361
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #25 -: юли 30, 2012, 04:43:46 pm »
Само да добавя, не претендирам за точна терминология, не знам точното определение на "фобия" в психологията, но психиатърката навремето ми каза, че е фобия, а аз си знам, че ми е някакъв изместен страх, и затова правя връзката.
Или извади тръна, или не се оплаквай, че ти боцка.

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #26 -: юли 30, 2012, 09:15:41 pm »
Цитат
А реалният страх от пътуване ми е в съвсем отделна категория. Там няма загадъчни подсъзнателни лабиринти, мистериозни преноси и т. н. Там си е пряка и еднозначна тягостна асоциация на паметниците с евентуалната моя смърт,  страх от високата скорост и страх от неразумни шофьори пред нас и в насрещното. Съвсем реални неща. И затова не знам как да се отърва от този ужас.

Ще споделя едно мнение, с което може и да не се съгласиш. Виждам много общи неща между моя страх и твоя. Вярно е, че твоят страх е свързан с инциденти при шофиране и този страх се проявява при шофиране, НО! На практика ти не се страхуваш само, когато си в ситуация на реална опасност. Да, трагичните инциденти, за които говорят всеки път по новините, са напълно реални, страхът ти също е напълно обоснован, но той се проявява не само когато действително срещу теб се движи автомобил с бясна скорост. Поне така го разбрах аз. Ти изпитваш този страх, когато видиш паметник на пътя. И правиш асоциация. Т.е. нямаш действителна опасност точно в този момент, а опасността отново е "плод на твоето съзнание". Не мога да обясня много добре, надявам се, че ще ме разбереш.
Така че, според мен твоят страх пак много се доближава до ПР или пък фобия или нещо подобно, въпреки че на теб ти се струва, че е обикновен страх.

Всъщност, когато си на пътя, ти си много внимателна, едва ли караш с бясна скорост, сигурно изпреварваш много предпазливо. Всичко това те ПРЕДПАЗВА. Трябва да си вярваш повече. Вярно е, че има много бесни шофьори, които могат да причинят ПТП, но те не са навсякъде, не са по всяко време и не винаги създават опасни ситуации. Забележи следващият път, когато пътуваш, че много от бесните шофьори, просто те изпреварват с много висока скорост, но не са те застрашили реално. Може би те карат да се замислиш "леле, този как кара, заради ей такива стават катастрофите по пътя, като нищо можеше да ме отнесе", но всъщност не те отнесъл, просто те е подминал с бясна скорост.
Нещо такова си мисля, дано да помогне!  ;)

Gita

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #27 -: юли 31, 2012, 01:45:48 am »
И аз се страхувам да пътувам с кола... В България!
Нямам шофьорска книжка, но обикновено кара съпругът ми, който е опитен и внимателен шофьор и винаги се съобразява с моитеее чувства и капризи... ::)  Но... Както Емпрес беше писала, не сме само ние на пътя и тук някак "във всеки миг очаквам Баба Меца да излети иззад завоя и да ни помели"... Страшно е по нашите пътища! Защото дори и ние да спазваме правилата, не можем да разчитаме на това, че отсрещния съвестно ще "решава уравнението"...  Желанието да контролираш нещата е едно, но нежеланието да се спуснеш в риска на "войната на пътищата"  е друго... В самолет контрола, който имаме, е далеч по-малък..

В Германия по магистралите няма билбордове с мацки по бански, които предлагат бира и други... И понеже и паметни плочи няма (не са позволени), в кампания за безопасно шофиране са налепени едни големи плакати със стряскащи картинки, включително и некролози... (Примерно: http://www.dvr.de/aktionen/runter-vom-gas.htm (под текстчето); или: http://blog.radalert.de/allgemein/kampagne-runter-vom-gas-mit-neuen-motiven, http://www.youtube.com/watch?v=LpguaokTLiw)...  Въпреки това там се чувствам по-спокойно на пътя... Не, че там няма катастрофи, но у нас (в България) се създаде почти истерия на темата, за съжаление безрезултатно! Миналия ден се прибирахме с детето пеша, когато покрай нас (в населено място!) профуча кола със скорост поне 200, която шумно взе завой направо под прав ъгъл от 90 градуса... Такива стресови ситуации създават чувство на несигурност и без ПР или други проблеми...

Въпросът е, как се справяме със стреса. И (в случая) дали можем да се научим да си казваме: "Аз ще направя каквото зависи от мене, пък  да става каквото ще. Не всичко е в нашата власт и каквото има да се случва така или иначе ще се случи"

П.П. Между другото, аз също се чувствам по-сигурно във висока кола или в автобус...
« Последна редакция: юли 31, 2012, 02:35:14 am от Gita »

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #28 -: юли 31, 2012, 09:17:08 am »
Сега, когато приеха да няма споразумения с шофьора в съда при смърт на пътя, може би след някакъв период от време това ще окаже влияние. Ако хората не се осъзнаят, то поне ще изпоприберат на топло някои от убийците на пътя! Не е кой знае колко обнадеждаващо, но все пак... Все още ми се иска да видя Стависки в затвора, но уви - живее си щастливо и се радва на детенцето си. Честно казано се надявам един ден детето му като порасне, да го погледне с отвращение!

mira_mira

 • Member
 • *
 • Публикации: 7
  • Профил
Re: Страх от пътуване с кола.
« Отговор #29 -: юли 31, 2012, 09:31:35 am »
При мен страхът е точно дефиниран - на път с кола и то извън града....Идва на порции дни преди пътуването. Има моменти когато съм спокойна и си казжам - стига бе - всичко ще е ок ...! Но има моменти когато направо откачам - мислите ми са някъде където отказвам да приема, че трябва да мисля. Черни краски. Искам да се излекувам от това - не може цял живот преди всяко пътуване да се преживява това... Писна ми ...На моменти се ядосвам ....