Автор Тема: Що е то притятелство или защо ябълката мирише на сладко ?  (Прочетена 19867 пъти)

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Чудех се къде да постна темата и тъй като засяга донякъде и семейните отношения - реших да е тук.

Наскоро в тема 555 се завъртя дискусия около думата ‘приятел’(в последното предаване, което изслушах също). Това е и причината да пусна темата (втората част от заглавието ще я обясня по-късно).

Вчера решихме да отидем на панаира. Това събитие идва в града веднъж годишно и се характеризира със сергиите отрупани с бонбони, мириса на скара и наливна бира по 2.50.  Там се срещнахме с наши познати и тъй като не се бяхме виждали скоро  решихме да хапнем по една скара в една от палатките. Разговора се завъртя около промените в приятелското обкръжение на всеки от нас.  В процеса на разговора се очерта една тенденция, а именно че приятелския кръг на хората се формира от хора с подобни интереси и сходни проблеми. Семейни се събират със семейни, неженени с неженени и т.н. Замисляйки се в последствие се оказа че извода (поне за мен) е доста верен.

Тук трябва да се отбележи, че думата 'приятел' има различни значения в зависимост от това дали хората са от един пол или не. Дали е наложено от времето, дали от самото сливане на понятията за момента не знам, но се надявам да стигнем до някакъв извод в края на темата.

А за ябълката да поясня. Тя също има принос за решението ми да пусна темата.
Репликата беше на малката. Връщаме се вече и сме купили от онези ябълки на клечка поляти със разтопена захар. Изведнъж ми беше зададен следния въпрос:
- Тате ! Защо ябълката мирише на сладко ?
 Напълно логичен въпрос ! След като си ял ябълки и знаеш, че миришат на ябълки всеки друг мирис ти се струва странен.
Оттук и за приятелството.
Ако си имал или поддържаш приятелска връзка с човек от другия пол би ти се струвало странно (или ненормално) подобна връзка поддържана от друг човек да мирише на секс ???

Това разбира се е в случаите в които връзката не е полята обилно с предразсъдъци разбира се - тогава може да мирише на каквото си решите !  ;D

Е айде - вие сте !  :)
 


Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Да, тема 555 остави някои конфликтни точки, които е добре да се отделят от конкретния случай с Ментолка и нейния съпруг.
Аз ще погледна чисто морфологично на думата приятел, т.е. махам не само захаросания пласт ами и кората и всичко от ябълката, докато остане само семката. Думата приятел идва от приятно т.е. човек с който ти е приятно. И толкова.
Естествено хората с които имаш конфликти макар и градивни не влизат в тази категория. Може да не влизат и хора с които живееш и с които теглите заедно. Не влизат хората, които срещаш всеки ден в 8:00 и се разделяш с тях в 17:00 по задължение. Така де ако липсват приятните преживявания... Тука не влизат хората, които ще те познаят в нужда както гласи народната поговорка. Не влизат тези, които просто те поздравяват на улицата с приятна усмивка. Тука образът на приятеля е човек с който имаш приятни емоции, разпускаш, весело ти е.
Естествено че тази роля се играе най-добре от човек който не е ангажиран с битовите ти проблеми, който не ти е длъжен и ти също на него, с когото се срещате рядко и най-често предварително се уговаряте, планирате срещата.
Такаа... Това според мен е сърцевината на понятието приятел.
Айде кажете ми сега това изключва ли секса??? Ако ти е приятно да правиш секс? Ако ти е приятно да флиртуваш?
Не държа да съм прецизен в разсъжденията си. Съдете сами.
Според мен границата се поставя от други неща не от простия факт, че имаш нещо общо с този човек. Границата се поставя от ограничения, задръжки, рамки, които всеки от нас носи и които не са само лоши. Напротив, те ни държат да не се разтечем по паважа като видим да минава покрай нас кварталната Памела Андерсън.
Ще направя завой точно тука. Дали между една жена и един мъж ще има сексуално привличане се определя от физиология и еротични нагласи. Дали обаче ще се стигне до леглото зависи от куп неща. Ако сред тези неща има непреодолими задръжки и бариери, либидото ще търси изява по други пътища. И в това няма нищо лошо така са се родили много шедьоври в поезията, изобразителното изкуство, танца...
Според източните практики за духовно развитие човек може да се учи да владее енергията на своето либидо. Така че аз никак не се вързвам на онази жалка статийка за Махаатма Ганди. Прочетете историята оставете разни изрезки от вестниците.

И така... може ли да има приятелство между мъж и жена - естествено че може. Може ли такова приятелство да включва и секс - естествено че може. И накрая най-важното... Може ли да съществува приятелство между мъж и жена, без да има секс, но да има приемане и любов - естествено че може.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Естествено хората с които имаш конфликти макар и градивни не влизат в тази категория. Може да не влизат и хора с които живееш и с които теглите заедно. Не влизат хората, които срещаш всеки ден в 8:00 и се разделяш с тях в 17:00 по задължение. Така де ако липсват приятните преживявания... Тука не влизат хората, които ще те познаят в нужда както гласи народната поговорка. Не влизат тези, които просто те поздравяват на улицата с приятна усмивка. Тука образът на приятеля е човек с който имаш приятни емоции, разпускаш, весело ти е.

Че то не остават хора бе хектор  ;) 

Впрочем винаги ми е било странно защо жените казват че имат 'приятел' а не 'любовник'. Може би оттам идват и повечето травми когато разберат че мъжът им си има приятелка (приятел - жена)  ???
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Mentolka

 • Member
 • *
 • Публикации: 33
  • Профил
СД, благодаря за темата. Няма как да не кажа, че съм доволна от провокираните размисли.
Също така е редно някак да опиша и моите виждания по въпроса, но ще се постарая да са принципни такива, без да задълбавам в конкретика.

И така - аз съм имала доста приятели, на първо преброяване се сетих за поне петима, но може и да са повече, просто вече не помня. Като правило не изключвам приятелството между мъж и жена, даже напротив, намирам го за полезно. Но вече с известни уговорки. Прав си, че хората се сприятеляват по определени критерии - наистина женените с женени, родителите с други родители и т.н. според зависи от житейската ситуация, в която се намираш в момента. И това е така, защото към определен момент те вълнуват конкретни неща, които можеш да споделиш и да бъдеш разбран най-добре от хора с подобна настройка. Няма как да обсъждаш, например, поведението на детето си с човек, който към този момент няма дете. Той просто няма да може да ти даде адекватен съвет, дори няма да му е интересно да те слуша. Затова и изводите ти са верни.
Обаче какво е приятел. За мен това не е човек, с който ти е приятно да ядеш и да пиеш. Да, приятелството включва и това, но има нещо много по-важно: този човек /полът няма значение/ да застане до теб, когато имаш нужда от него. Даже не е необходимо да споделяте еднакви интереси /то моите интереси трудно се споделят от широк кръг хора, но това е друга тема/ или дори да разсъждавате еднакво. Напротив - един коректив никога не е излишен. Други неща са важни - да си вярвате, да имате авторитет един пред друг. И пак казвам - за мен приятел е този, на който можеш да разчиташ, когато ти е трудно. Не за веселби. За веселби компании винаги се намират.
Колкото до разнополовите приятелства - в момента ми е адски трудно да коментирам. Самата аз не съм наясно кое е правилно и кое не. Неща, които съм приемала за нормални ми изиграха лоша шега. Но истинате е една - разнополовите приятелства са нормални и естествени и не причиняват никакви щети, когато участниците в тях са необвързани. След появата на сериозен партньор тези приятелства почти винаги изчезват. Защото е много трудно да очертаеш границата. Оказва се, че каквото и да се случва, недоразуменията не могат да бъдат избегнати. Как ще ми обясните къде свършва приятелството и къде започва романтиката? Освен всичко друго интензивността на тези приятелства и тяхното наличие става почти излишно, поне според мен. Ако някой ще иска да се вижда/чува/пише всеки ден с представител на другия пол, да ми обяснява, че с него се чувства емоционално близък, че този същия му е рамо на което да плаче...аз тогава за какво съм? Каква е моята роля в нашата връзка? Единствените позволени ревове по чужди рамене са оплаквания от мен самата, желание да се чуе външно, чуждо мнение за даден проблем. Но да живееш безконфликтно и да си търсиш още един човек за споделяне - аз това не го разбирам. Така че, ако ставаше въпрос за някакви спорадични срещи веднъж месечно, да си обмените мисли и впечатления, да споделите някоя идея, да добре - нека има такива приятелства. Но ежедневен контакт в горе-описаната светлина, според мен, е нещо много повече от приятелство. То дори и между еднополови приятели няма такова нещо.
Ние казваме, че имаме приятел, а не любовник, защото с приятелите си не искаме да правим секс. Това някак по дефиниция е изключено. Ако искахме секс, нямаше да го наричаме приятел :).

lady

 • Member
 • *
 • Публикации: 76
  • Профил
Ние казваме, че имаме приятел, а не любовник, защото с приятелите си не искаме да правим секс. Това някак по дефиниция е изключено. Ако искахме секс, нямаше да го наричаме приятел :).

На първо четене и аз разбрах въпроса на Сиди като теб, но после осъзнах какво е имал предвид. Прав е, но това е валидно не само за жените, а и за мъжете. Ще ти дам пример: Жена разказва: "С приятеля ми сме заедно от 4 години...." Разбира се, тя няма предвид приятел в смисъла, който ще прочетем в тълковния речник, а човек, с когото има връзка, но няма брак.

@Сиди, казваме "любовник" обикновено, когато става дума за извънбрачна (сексуална, любовна) връзка.
« Последна редакция: юни 03, 2010, 11:49:00 am от lady »

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Такаа ! Ясно че май за разнополовите главно ще обсъждаме ;)

@Сиди, казваме "любовник" обикновено, когато става дума за извънбрачна (сексуална, любовна) връзка.

Това ясно. Ставаше дума че застъпвайки значенията на думите ‘приятел’ в разлиичните стадии на живота си се изпада в недоразумение. Докато не си омъжена наричаш ‘приятел’ и този с който искаш да си само приятел и този с когото спиш т.е. гадже ти е, в последствие (когато се омъжиш) както казваш мъжът с който спиш ти е съпруг, другия с който кръшкаш е любовник, а приятел наричаш този с който нямаш намерение да правиш секс. Оттам идва и объркването според мен.

Виж поста на Ментолка ще го разделя на части защото ми звучи доста противоречиво:

Първата част:
И така - аз съм имала доста приятели, на първо преброяване се сетих за поне петима, но може и да са повече, просто вече не помня. Като правило не изключвам приятелството между мъж и жена, даже напротив, намирам го за полезно. Но вече с известни уговорки.
....
Ние казваме, че имаме приятел, а не любовник, защото с приятелите си не искаме да правим секс. Това някак по дефиниция е изключено. Ако искахме секс, нямаше да го наричаме приятел :).

Така - имала си приятели , но вече както казваш има известни уговорки. Кое те кара да смяташ че приятелството се променя като отношение след брака ? Ако намериш мъж, който да ти е по душа би ли го отрязала като приятел само защото си омъжена или априори смяташ че си длъжна да не контактуваш с други мъже ?

И друго - защо сте склонни да правите секс с напълно непознат отколкото с човек с който се познавате добре ??? ей това не мога да го разбера. Впрочем аз не смятам че секса прекратява едно приятелство. Разбира се трябва да се има в предвид че основно мъжете са склонни да правят секс за удоволствие. При жените това желание идва на доста по-късен етап. В периода в който наистина сте сексапилни всеки път когато правите секс (ако не сте омъжени) ви се привиждат булчински рокли и менделсон, което е меко казано наивно. Но да не изместваме темата.

Колкото до разнополовите приятелства - в момента ми е адски трудно да коментирам. Самата аз не съм наясно кое е правилно и кое не. Неща, които съм приемала за нормални ми изиграха лоша шега. Но истинате е една - разнополовите приятелства са нормални и естествени и не причиняват никакви щети, когато участниците в тях са необвързани. След появата на сериозен партньор тези приятелства почти винаги изчезват. Защото е много трудно да очертаеш границата. Оказва се, че каквото и да се случва, недоразуменията не могат да бъдат избегнати. Как ще ми обясните къде свършва приятелството и къде започва романтиката?
...аз тогава за какво съм? Каква е моята роля в нашата връзка? Единствените позволени ревове по чужди рамене са оплаквания от мен самата, желание да се чуе външно, чуждо мнение за даден проблем. Но да живееш безконфликтно и да си търсиш още един човек за споделяне - аз това не го разбирам. Така че, ако ставаше въпрос за някакви спорадични срещи веднъж месечно, да си обмените мисли и впечатления, да споделите някоя идея, да добре - нека има такива приятелства. Но ежедневен контакт в горе-описаната светлина, според мен, е нещо много повече от приятелство. То дори и между еднополови приятели няма такова нещо.
 


На това аз му викам обсебване. С мен  ще правиш секс, с мен ще споделяш, щом си се оженил за мен - аз съм ти за всичко. Е това аз не бих го понесъл ( честно ). Именно за това (както забелязаха съфорумките) се солидаризирам с твоя съпруг. Ти казваше че нямаш нищо против той да си намери приятел. Ами я си редстави с днешните нрави ако приятеля му е гей ?! Така по-спокойна ли ще си ???
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Mentolka

 • Member
 • *
 • Публикации: 33
  • Профил
Разбира се, че приятелствата се променят след брака, защото се променят условията, в които виреем. Няма как просто да си хвана шапката и да изляза някоя вечер на дискотека, както бих го направила, ако съм неомъжена. И това е най-елементарния пример, който ми хрумва. Според мен брака или хайде да е по-широко - съжителството, партньорството, е за това, поне за мен е за това - да намериш човека, с който искаш да се кротнеш и да си с него. Не изключвам нуждата от разнообразие в общуването, нито съм против това. Но хайде сега пък ти ми обясни - защо се случва брака? Не ми казвай, че е за да родиш и отгледаш деца. И самотните родители го правят. Според моите виждания сериозната връзка се поражда точно от необходимостта да си полезен на някого, да си му опора и той да е такъв за теб. Точно поради това приятелствата се видоизменят. От самосиндикални такива, прерастват в семейни. Запознаваме половинката си с нашите приятели, а тя - с нейните. Самосиндикалните приятелства /дебело подчертавам разнополови такива/ остават за случаите, когато имаш нужда от съвет за проблем с половинката. Ежедневните самосиндикални приятелства ми звучат странно. Не че не ми се случват, случват ми се. Но аз знам защо. Имам обяснение.
Кой е казал, че сме склонни да правим секс с напълно непознат, ако може да го правим с някой добре известен ни?!
Има една единствена причина сексът да прекрати приятелството и това е появата на претенции към другия. Когато се забъркат отношения различни от тези, които предполагат съвместно пиене на кафе, няма начин да не се появят и претенции.
Колкото до обсебването - може и да си прав, но засега не мога да се съглася. Я да сменим малко ролите - как ще реагираш, ако жена ти ти каже, че иска да прави секс и да е емоционално близка и с друг мъж? Всъщност как се нарича този, с който си емоционално близък и правиш секс с него?
Генерално нямаше да съм права, ако в моята история нямаше много притеснителни детайли. Впрочем мъжът ми е на мнение, че мога да комуникирам с други мъже, стига да не се свалям с тях. Ама сексът с друг мъж, не е ли свалка? И защо за мен не може, а за него може? А ти СД, мислиш ли, че твоята жена ще е доволна, ако й кажеш, че имаш приятелка, с която си емоционално близък и би спал с нея? Може ли да попиташ жена си какво мисли и да ми кажеш? И още няколко въпроса имам - преди да говориш за обсебване - къде свършва приятелството и започва романтичната връзка? И защо един мъж казва на една жена, че иска да спи с нея?

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Takaa ! По ред:

Но хайде сега пък ти ми обясни - защо се случва брака?

Всеки случай не за да се грижиш другия да е с теб и само с теб.

Кой е казал, че сме склонни да правим секс с напълно непознат, ако може да го правим с някой добре известен ни?!

Ти - когато каза че не правиш секс с приятелите си. Логчино е да се смята че за да правиш секс с някой то той не трябва да ти е приятел. Тогава ???

как ще реагираш, ако жена ти ти каже, че иска да прави секс и да е емоционално близка и с друг мъж?

Ако го иска ще го направи - едва ли ще хукне да ми казва ???

Всъщност как се нарича този, с който си емоционално близък и правиш секс с него?

Любовник

Ама сексът с друг мъж, не е ли свалка?

Не е !

А ти СД, мислиш ли, че твоята жена ще е доволна, ако й кажеш, че имаш приятелка, с която си емоционално близък и би спал с нея?

Редовно обсъждаме жени и никога не съм крил че някоя ми харесва. А за секса - тя се сеща и сама. В същност би било ненормално ако не искам да го правя.
(не ти се вярва предполагам но не мога да те убедя)


къде свършва приятелството и започва романтичната връзка?

Това са идентични понятия - просто за вас жените всичко което включва чувства е романтика

И защо един мъж казва на една жена, че иска да спи с нея?

Защото тя не се сеща да му го каже !   
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Mentolka

 • Member
 • *
 • Публикации: 33
  • Профил
Ех, явно не съм постигнала твоето духовно ниво. Аз не искам да се досещам, че мъжа ми спи с приятелките си. А ми се струва, че и нито една жена не би искала да се досеща такива неща.

Впрочем моя мъж ми каза, че има жена, с която е емоционално близък и иска да спи с нея. Това ми беше казано точно с тези думи, точно по този начин.

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Ех, явно не съм постигнала твоето духовно ниво.

Не е това. Просто не се товарим с неща, които не са станали факт и са само предположения..

Впрочем моя мъж ми каза, че има жена, с която е емоционално близък и иска да спи с нея. Това ми беше казано точно с тези думи, точно по този начин.

Имал е нещо в предвид предполагам т.е. целял е нещо друго , а не просто да ти го каже . Какво точно обаче - едва ли ще научим някога.

За приятелството ни е думата все пак  :)
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Що е то притятелство или защо ябълката мир
« Отговор #10 -: юни 04, 2010, 10:45:35 am »
За приятелството ни е думата все пак  :)
А ти не си прави илюзиите, че ще удържиш темата само върху приятелството. ;D

Стана дума, че при приятелството има граница.
Тъй като границите са обвързани със закони, аз да попитам кой закон спазвате най-стриктно?
- този който ви е наложен със сила и страх;
- този който е написан от мъдри хора и ви е казано да спазвате;
- този който спазват и всички останали;
- този който неясно как, но ви се струва, че трябва да бъде спазван;
- този на който в дадения период от живота си се подчинявате;
- този който е обявен за табу;
- този в който вие сте се убедили чрез личния си опит и наблюдения;
- този който съзнателно сте приели, дори и на доверие, без да имате преки доказателства за валидноста му;
- ... (оставям за дописване);
Разчитам на това че под закони не разбирате само юридическите такива. И че е ясно всеки закон както и всяко правило има изключения, но и всяко прекрачване на границата си носи последствията.
Тъй като според мен отговора е различен за всеки от нас, целта ми не е да провокирам изясняване тука в дискусията на един единствен от всичките варианти.
Отговорете сами за себе си.
« Последна редакция: юни 04, 2010, 10:55:45 am от hektor »
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Mалко ми странно да свържа 'закон' и 'приятелство' може би защото едното е повече рестриктивна мярка докато другото е повече душевен комофрт.  ;)

Айде да избягаме от законите и да приемем че приятелството се крепи на дадени правила (някак си по-леко звучи) и да дефинираме правилата.

Аз ще започна:

Правило 1: Не използувай приятеля си за користни цели (да ти купува цигари, които не плащаш ;) )

Айде сега сте вие  :P

Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Говорехме за приятелство между мъж и жена. Доколкото приятелството е свързано с взаимоотношения и доколкото при взаиомоотношенията има тънки граници и правила мисля че може да говорим и за закони.
За мен не е странно да се говори за правила или закони при приятелството. Особено когато то е през границата на половете. Освен душевен комфорт и приятни преживявания приятелството е и приемане. Когато те поканят на гости - уважаваш правилата в дома където са те поканили.
И за да не е стряскащо ето един пример: Законът за гравитацията може да се разглежда като рестриктивна мярка, но и като естествен закон, който ни помага да си изядем спокойно супата.

"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

VILLI

 • Member
 • *
 • Публикации: 264
  • Профил
Бре, бре....  :)

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Бре, бре....  :)

Eй ама Вилли !! Как може с толкова малко думи да кажеш толкова много  :P :P

То се е видяло че за междуполово приятелство ще си пишем тука  ;)
А във връзка с това - цитирам:

Когато те поканят на гости - уважаваш правилата в дома където са те поканили.

Хектор !

Според теб кой кого 'кани' за приятел в една междуполова връзка  ??? И значи ли, че поканилия определя правилата на поканения ?  ;)
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"