Хайде и аз най-сетне да си кажа. От няколко дни се кумя, но от гъстата програма в Реалното не мога да стигна до Виртуалното.

(То това изречение кажи-речи изчерпва всичко, което имам да кажа по темата.

)
"
Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация?"
Ок, ножът - инструмент на готвача или на убиеца?
То си е до намеренията на ползУвателя. Мнозина минават през нета, но само някои затъват. Кои?
Решава или задълбочава проблеми?Колкото и кърлежът се отучва да смуче кръв, като смени гостоприемника.
Вчера гледах "Аватар" (за трети път

), та от там изхождам. Същата работа: убиваш си планетата и отиваш на друга. Като всеки паразит.
Дали избива комплексите?Според мен не "виртуалното избива комплекси", а "
във виртуалното
избиват комплексите".
В онзи форум, видиш ли, всички били толкова идеални, че да ти е кеф да си сред тях!
Да са идеални, да са идеални... Колко да са идеални?

Ако съответният Nick-и не знае кво е запетайка и борави с речник от 300-та насъщни думи, дето му смазват жалкото лайнопроводническо ежедневие, надали да заблуди някого, че е идеален. (Освен някой друг псевдо-идеален Nick-и). То катедрала от кирпич не става.
Викаш, CD, има ли значение броят на постовете за реалността на представата за човека. Ми той грамотният и с един пост може да загатне читав образ. После може само да го разгръща. (Затова и среща на живо с грамотен човек от виртуалното най-често може да донесе само приятни изненади. Ценността на грамотния и мислещия е в една неуязвима за живите впечатления плоскост.)
Има и друго. Често не ни лъжат хората в нета, ами ние сами се лъжем. Ако от две приказки на кръст си представиш анонимката отсреща руса и обаятелна, сърди се на въображението си, когато на живо се окаже нЕкоя хорър принцеса.
Така ни е проектирано въображението. Не му стигат само ".txt" и ".mp3", то си настоява и за ".jpeg", за да архивира данните за едно лице.
"Така изглежда и се държи" * - клик!
"Така мисли и говори" * - клик!
"Save образ" - клик!
(Полетата отбелязани със "
*" са задължителни.)
Четеш в един форум думички омайни сладки и въображението ти вади съобщение: "Имаш 10 сек. да запълниш липсващата визуална информация, иначе ще въведа фиктивна, ама да знаеш, че после може да си имаме ядове."
После знаем какво следва.

Затова и ако един контакт премине от Реалното във Виртуалното, има само надграждане - защото въображението "си е начесало крастата" и разполага с реалните стойности на променливите "вид" и "реч".
Докато при обратното - от нета към жив контакт - като попълним реалната стойност на променливата "вид", често цялото равенство отива в трета глуха.
И така, кой иска да е сред идеални?
Ти ако знаеш кой си, можеш да си хортуваш и с царя, и с овчаря, щото не те е страх, че чуждите кални цървули ще ти оцапат величавия имидж. Ама това става, когато се дефинираш сам.
Виж, ако се дефинираш чрез другите, тогава един вид гледаш да блажиш на чужда трапеза. Да се отъркаш у "идеалните", пък белким и ти минеш за такъв.
Кой да помисли, че и те са същите мишоци, дето търсят добавена стойност отвън?!
Все съм се чудила на хора, парадиращи с познанства. Голям праз! С почести ще те отрупат или ще ти индексират пенсията някой ден, щото през 2006 г. си сервирала супичка на Лили Иванова или пък си се хакнал в Марио Тагарински на светофара и сте пили кафе, докато се разберете кой крив и кой кво дължи!
Един сателит колкото и слънца да срещне, Слънцето винаги ще си свети, а сателитът винаги само ще отразява. И само един як личен термоядрен напън в Реалното може да превърне камъка в Слънце.
Но да не се отклонявам.
Да, във виртуалното липсва език на тялото, но пак има относително надеждни белези за ориентация. Първият, както казах, поне за мен е грамотността. Вторият е
бройката "неточасове". Гледай го колко време прекарва логнат тук и там и ако ти се стори множко, значи не му е чиста работата.
Ако чати и форумства през половината си работно време, толкоз му е работата.
Ако системно си прекарва вечерите и празниците на компа, толкоз му е личният живот - гадже, семейство, приятели...
Накрая исках да спомена и днешния
култ към лесното.
В Реалното, за да свалиш примерно килата си от 70 на 50, една година напрягаш всички мускули и се набираш по нанагорнището.
Във Виртуалното ставаш 50 кг, като две секунди напрягаш десет мускула и набираш "аз съм 50 кг".
Днес "с
едно натискане на копчето топиш мазнини", "с
едно минаване със стийммопа почистваш", "с
едно хапче отказваш цигарите", "с
едно парченце шоколад отиваш в Алпите"...
Виж, никой не промотира последователното усилие, волята и здравото мислене, щото пази, Боже, да излезеш от удобния консуматорски таргет и да не могат да ти вземат парите.
Но... това вече е друга тема.