Автор Тема: Приятелката ми може би е с характеропатия - какво да правя?  (Прочетена 15035 пъти)

Joko

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Здравейте! Не издържам вече и се радвам, че тука мога да споделя проблема, който трови връзката ми. С приятелката ми сме заедно от около година и половина. В началото всичко беше много хубаво, до момента, в който не започнахме да се сближаваме и опознаваме повече. Тя се оказа един изключително неуравновесен човек, с много ниско самочувствие, нерешителна и затворена (разказвала ми  е много малко неща за себе си). Най-лошото е, че в определени моменти се държи изключително лошо с мене, сякаш изобщо не сме заедно и нямаме връзка и аз съм никой: въпреки, че живеем заедно у нас, в определени моменти ми казва, че да няма да се върне вкъщи довечера, без да ми дава каквито и да било обяснения и си отива у тях, моли ме да не й обръщам внимание, все едно, че нищо не се е случило! Когато се проявявам инициатива да поговорим по-спокойно, за да се опитаме да изясним проблемите и аз самия да разбера какво точно става ме реже, като обикновено излиза от стаята или сменя демонстративно темата. Има други моменти, когато е много мила, весела и се държи добре, но те като че ли се губят между лошите. Понякога си ляга в чудесно настроение и на следващата сутрин е като буреносен облак, от нея струи някаква необяснима за мен агресия, която се насочва и към мен под формата на упреци, заяждания и обидно отношение. Мой близък приятел-лекар, с когото споделих за това ми каза, че е възможно да става въпрос за т.нар. "характеропатия" - някакви си там проблеми, свързани с нарушена организация на личността, изразяващи се във нестабилни емоции и не знам какво още. Не ми се иска да го вярвам. Иначе знам, че е привързана към мен и ме обича, защото в определени моменти ми изказва съжаление за държането си, държи на мене и ми е казвала, че не може без мен. Аз също си я обичам и ми е мъчно, че не мога да я разбирам, за да мога да се опитам да й помогна. Моля, кажете, какво да правя - приятелите ми ме съветват да я зарежа, но ще ми е много тежко, ако го направя, а и все си мисля, че проблемът има решение. Благодаря предварително!
« Последна редакция: юли 21, 2009, 12:00:52 am от Joko »

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Здравейте!
Благодарим Ви за доверието, което гласувате на форума. Година и половина не е нито малко, нито много време, за да опознаем партньора си. Но все пак за този период, особено в силната фаза на влюбване, обикновено партньорите споделят много за себе си, търсят отражение на собственото си аз в партньора, за да усетят приемане. Това поставя връзката на нов етап, който е свързан и с повече уравновесеност, спокойствие. Когато споделянето на факти от личната история е затруднено, то тогава можем да се замислим дали партньорът ни няма травматичен опит, дали не отхвърля досегашния си начин на живот, дали не отхвърля и като цяло собствената си личност. Тогава близостта действително се затруднява. От друга страна не бива да пропускаме и темпераментовите особености. Има хора, които много бързо се палят, лесно им минава. После съжаляват, извиняват се и това е тип протичане на нервните импулси, който не се свързва с патология. Вероятно има определени причини, симптоми или събития, които предхождат тревожещото Ви поведение на приятелката Ви. Ако имате желание можете да се възползвате от безплатната си сесия тук, за да поговорите с психолог по-детайлно и да поставите първите стъпки към разбирането и решаването на проблема във взаимоотношенията  с Вашата приятелка.
Спокойна нощ!

CDman

• Member
  • *
  • Публикации: 1148
    • Профил
Re: Приятелката ми може би е с характеропатия
« Отговор #2 -: юли 21, 2009, 02:23:13 pm »
Здравейте! Не издържам вече и се радвам, че тука мога да споделя проблема, който трови връзката ми. С приятелката ми сме заедно от около година и половина. В началото всичко беше много хубаво, до момента, в който не започнахме да се сближаваме и опознаваме повече. Тя се оказа един изключително неуравновесен човек, с много ниско самочувствие, нерешителна и затворена (разказвала ми  е много малко неща за себе си). Най-лошото е, че в определени моменти се държи изключително лошо с мене, сякаш изобщо не сме заедно и нямаме връзка и аз съм никой: въпреки, че живеем заедно у нас, в определени моменти ми казва, че да няма да се върне вкъщи довечера, без да ми дава каквито и да било обяснения и си отива у тях, моли ме да не й обръщам внимание, все едно, че нищо не се е случило! Когато се проявявам инициатива да поговорим по-спокойно, за да се опитаме да изясним проблемите и аз самия да разбера какво точно става ме реже, като обикновено излиза от стаята или сменя демонстративно темата. Има други моменти, когато е много мила, весела и се държи добре, но те като че ли се губят между лошите. Понякога си ляга в чудесно настроение и на следващата сутрин е като буреносен облак, от нея струи някаква необяснима за мен агресия, която се насочва и към мен под формата на упреци, заяждания и обидно отношение. Мой близък приятел-лекар, с когото споделих за това ми каза, че е възможно да става въпрос за т.нар. "характеропатия" - някакви си там проблеми, свързани с нарушена организация на личността, изразяващи се във нестабилни емоции и не знам какво още. Не ми се иска да го вярвам. Иначе знам, че е привързана към мен и ме обича, защото в определени моменти ми изказва съжаление за държането си, държи на мене и ми е казвала, че не може без мен. Аз също си я обичам и ми е мъчно, че не мога да я разбирам, за да мога да се опитам да й помогна. Моля, кажете, какво да правя - приятелите ми ме съветват да я зарежа, но ще ми е много тежко, ако го направя, а и все си мисля, че проблемът има решение. Благодаря предварително!

Подчертал съм фразите на които базирам мнението си.
Мисля че ти си единствения човек който изпитва чувства в тази връзка. Приятелката ти по-скоро е с теб защото друг няма да я търпи. 18 месеца са много време ако си принуден да търпиш всичко това. Започнало е да и ти писва  :-\ То и на мен би ми писнало и то много по-рано. Според мен трябва да послушаш приятелите си и да я оставиш да си тръгне. Болестта и много прилича на тези 'болести', които лекуват по канал 2001. Скептичното отношение на и-терапи само затвърждава мнението ми. Остави я да си тръгне. Само така би могъл да намериш друга. Не се страхувай от промяната. Трябва да си голям 'късметлия'  ;) за да попаднеш на нещо по-лошо.
Успех !
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Gita

• Гост
Здравейте! Не издържам вече и се радвам, че тука мога да споделя проблема, който трови връзката ми. С приятелката ми сме заедно от около година и половина. В началото всичко беше много хубаво, до момента, в който не започнахме да се сближаваме и опознаваме повече. Тя се оказа един изключително неуравновесен човек, с много ниско самочувствие, нерешителна и затворена (разказвала ми  е много малко неща за себе си). Най-лошото е, че в определени моменти се държи изключително лошо с мене, сякаш изобщо не сме заедно и нямаме връзка и аз съм никой: въпреки, че живеем заедно у нас, в определени моменти ми казва, че да няма да се върне вкъщи довечера, без да ми дава каквито и да било обяснения и си отива у тях, моли ме да не й обръщам внимание, все едно, че нищо не се е случило! Когато се проявявам инициатива да поговорим по-спокойно, за да се опитаме да изясним проблемите и аз самия да разбера какво точно става ме реже, като обикновено излиза от стаята или сменя демонстративно темата. Има други моменти, когато е много мила, весела и се държи добре, но те като че ли се губят между лошите. Понякога си ляга в чудесно настроение и на следващата сутрин е като буреносен облак, от нея струи някаква необяснима за мен агресия, която се насочва и към мен под формата на упреци, заяждания и обидно отношение. Мой близък приятел-лекар, с когото споделих за това ми каза, че е възможно да става въпрос за т.нар. "характеропатия" - някакви си там проблеми, свързани с нарушена организация на личността, изразяващи се във нестабилни емоции и не знам какво още. Не ми се иска да го вярвам. Иначе знам, че е привързана към мен и ме обича, защото в определени моменти ми изказва съжаление за държането си, държи на мене и ми е казвала, че не може без мен. Аз също си я обичам и ми е мъчно, че не мога да я разбирам, за да мога да се опитам да й помогна. Моля, кажете, какво да правя - приятелите ми ме съветват да я зарежа, но ще ми е много тежко, ако го направя, а и все си мисля, че проблемът има решение. Благодаря предварително!

Според мене приятелката ти действително може да има проблеми (или да е недоволна от ситуацията, в която се намира)...
Лошото е, че ти си и показал безусловно разбиране, което от една страна е добре, но пък е намалило мотивацията и, да се справи с проблема (защото ти и без това търпиш изблиците)... По отношение на приятелските съвети... Хрумвало ли ти е, че тя усеща общата тенденция на неодобрение... плюс това и сама осъзнава грешките си (щом се извинява)... и така се получава омагьосан кръг... Несигурността и се увеличава, а с това и проблемите (с които и на нея и е трудно да се справи)...  

Така или иначе едно е ясно – с толерирането на нейните сцени не и помагаш… - нито на нея, нито на себе си… Затова трябва да се постараете, да промените нещо… На твое място бих говорил с нея сериозно, бих и показал, че не мога да търпя вечно това пагубно и за двамата поведение…. и че ако не се предприеме нещо, последиците връзката може да са фатални… Като в това трябва да си много постоянен...

Лично на мене това с диагнозата "характеропатия" ми се струва несериозно… Възможно е, приятелката ти да има проблеми с обвързването…  или някакви други…
А насочената към другите агресия често е защитна реакция…  (прост пример: ако примерно, ако се прибираш в къщи по тъмно, влезеш в стаята без да светнеш лампата и си удариш крака в стола, ще си помислиш "Тъп стол", а не "Колко съм тъп"…)  - това е в човешката природа…  Значи въпросът по-скоро (най-напред) е, какво предизвиква нечия агресия… а не към кого е насочена...

Само мнение… Може и много да се разминавам с истината ;)

Желая ти приятна вечер!

« Последна редакция: юли 21, 2009, 09:47:56 pm от Gita »

Joko

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Благодаря и за трите отговора. Вероятно ще се възползвам от електронната консултация, мисля, че това е добро решение (поне като за начало). Ще Ви уведомя допълнително за това. Междувременно искам да помоля, ако е възможно, да изтриете темата ми. Не бих искал да се коментира повече. Благодаря предварително и поздрави на всички, които писаха!

CDman

• Member
  • *
  • Публикации: 1148
    • Профил
Уважаеми Жоко !

Форума е анонимен. - Никой няма да тръгне да те търси по един ник-нейм.
Форума е за взаимопомощ. - Все някой ще се познае в твоята ситуация и ще си извлече поуки.

Недей разваля доброто впечатление за себе си демонстрирайки егоизъм плииз !!  :-\
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

parad0x

• Member
  • *
  • Публикации: 3
    • Профил
Имам абсолютно същия проблем. Автора едва ли ще се появи да разкаже какво се е случило но при мен ситуацията е 98% идентична. Излизам с момичето малко повече от година и както го описва, когато е мила и добра е много приятна компания но когато е в такива кризи е неузнаваема. Ужасно неприятен е момента, че тя осъзнава какво прави, тези кризи за нея не са "сиви" петна. След това пак по описания начин ми се извинява, моли ме да не се разделяме и т.н. но осъзнава и помни какво е казала и го използва за напред. В тези скандали изисква и поставя срокове, които после следи и когато е в добро настроение. Всичко се прави по нейното разписание и горко ми ако реша да направя или да не направя нещо, следва нова серия скандали, които продължават с часове, а понякога 2-3 дни. Честно казано в началото изобщо не знаех как да реагирам и ме беше страх да не ме зареже, сега стигнах до момент, в който искам да ме зареже но когато се опитах да сложа край на връзката (отново в бурен скандал) се оказа че не мога и това. Имам нужда от помощ и за още нещо, тъй като за разлика от колегата разполагам с огромно количество материал за тези скандали, начина по който възникват и протичат, последно прочетох нещо което затвърди съмненията ми, че нещо сериозно не е наред и е извън рамките на нормалното. Става дума за мнение на специалист, в което се споменава, че тези хора изобщо не осъзнават проблемното си поведение, а за тях поведението на другите не е нормално, че такива хора са най-често в депресия и биха потърсили помощ за депресията си, която според тях е причинена от ненормалното поведение на хората около тях, а не поради тяхното собствено поведение. И точно това се случва, така че ще помоля разни мислители да си спестят гадаенето и обвиненията, че може би просто е по-сприхав и емоционален човек, ситуацията е много далеч от подобно състояние.  :-\ :-\ :-\ Помощ...

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Здравейте!
Много често този род взаимоотношения пораждат като следствие един друг проблем-емоционалната зависимост. На свой ред именно тя подхранва тежките взаимоотношения. В резултат на това нито може да сте стигне до промяна, нито до раздяла. Кръгът е омагьосан и хората в такава връзка все по изтощени, защото "има надежда" или стават спасители, или усилията не могат да отидат на вятъра...  Така че не става въпрос само за насрещното поведение, а за двустранните отговорности към себе си и към другия. Можете да използвате безплатната си сесия.