Форуми > Въпроси и коментари към статиите на e-therapy.bg

Ножът като джойстик. Интервю на Ани Владимирова за в-к Стандарт

(1/1)

(X) joreste (X):
Ножът като джойстик
Младите издигнаха агресията в култ, живеят в анонимен свят

Илиян Савков  Ани ВЛАДИМИРОВА

Жалко е, че за агресията сред младите се говори само след като се шокираме от поредното нелепо убийство. Както стана след смъртта на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия",а сега и със заклания след купон младеж Найден Вучков.  Още по-лошо е, че фокусът пада единствено върху самото престъпление. А не върху причините за натрупването на агресия у младежите. Напоследък тя все повече ескалира, причините са няколко. И не са тайна.

Децата трупат агресия, защото са объркани. През целия си живот гледат едни слаби родители, които не умеят да решават проблемите си
И младежите решават, че справедливост с думи, с разум, с добро - просто не се постига. Чувстват се объркани и напрегнати. А в природата най-лесният начин за редуциране на стреса е агресията. Като прибавим и всички послания от околната среда, които ги заливат - и филми, и модели на поведение, за децата остава най-сигурният, бърз и недвусмислен начин да намалят напрежението с агресия. Не бива да забравяме и още нещо - физическия потенциал на младата възраст, който доминира над контрола на мозъка. Когато си тийнейджър, ти по-бързо действаш, отколкото мислиш. И се стига до трагедии. За съжаление децата нямат опит и реагират първично - като животни, на физическо ниво. Ето, в момента дори най-ярката проява на гражданска позиция е именно агресивното поведение. Виждаме го и при протестите, които заляха България.
И друг фактор разпалва агресията у младите. Да не забравяме, че децата не се движат сами. В тази възраст е характерна груповата идентичност. А когато се събереш с тумба връстници, си мислиш, че си безнаказан
Защото всички сте заедно - дори в агресията си. Но в крайна сметка след акта на насилие ти отговаряш персонално. И тогава идва отрезвяването и осъзнаването на престъплението. А докато си в групата, всичко се размива и не мислиш за последствията.
Феноменът на "големия град", на анонимността ожесточава младежите. Тук жертвата ти не е Дончо от съседната къща, както е в малкото село и градче. А е някакъв никому неизвестен обект, който в момента те дразни и ти качва напрежението. Ти не можеш да си представиш какво е закусвал този човек сутринта, обича ли някого, дали баба му се тревожи за него...

Той е човек без лице

И е много по-лесно да си агресивен към един човек без лице, отколкото към някого, с когото се идентифицираш.

Така се събират три фактора, заради които все по-често се разиграват трагедии сред младите българи. Първият е цялостната нагласа и липсата на послания в продължение на много години. Вторият - важността на групата, в която младежите живеят. Защото повечето от тях нямат принадлежност към семейството си, рода, традициите. И третият фактор е анонимността на света, в който децата се движат.
Животът им прилича на компютърна игра - разминават се с хиляди безлични фигури, но просто не ги чувстват като живи хора.

(X) joreste (X):
 :(
(Друг път ще напиша коментара си)

(X) joreste (X):
"Жалко е, че за агресията сред младите се говори само след като се шокираме от поредното нелепо убийство. Както стана след смъртта на студента Стоян Балтов пред дискотека "Амнезия",а сега и със заклания след купон младеж Найден Вучков.  Още по-лошо е, че фокусът пада единствено върху самото престъпление. А не върху причините за натрупването на агресия у младежите. Напоследък тя все повече ескалира, причините са няколко. И не са тайна."

Напълно съм съгласна! Лошото е, че Винаги след като нещо се случи се говори за него около 3 дни та до следващото събитие, само че напослеследък като чели тези случки зачестиха! Вече се чудя какво не е наред, какво трябва да се промени и направи ... Надеждата ми за справяне с проблема не е изчезнала, но усещам, че ми се изплъзва!

"Децата трупат агресия, защото са объркани. През целия си живот гледат едни слаби родители, които не умеят да решават проблемите си" Как объркването им ше се оправи? В някой случай родителите са по-безпомощни от самите деца, в други определени обстоятелствата ги притискат. Може би и връзката между родителите и децата, комуникацията помежду им се е скъсала. (връзките м/у ученик и учител, м/у самите деца ...)

"Така се събират три фактора, заради които все по-често се разиграват трагедии сред младите българи. Първият е цялостната нагласа и липсата на послания в продължение на много години. Вторият - важността на групата, в която младежите живеят. Защото повечето от тях нямат принадлежност към семейството си, рода, традициите. И третият фактор е анонимността на света, в който децата се движат.
Животът им прилича на компютърна игра - разминават се с хиляди безлични фигури, но просто не ги чувстват като живи хора."
И къде е решението на проблема? /Може би трябва да се продължи да се говори или да има някакво осъзнаване ... не знам/
... .... ...

CDman:
Коментара ми е провокиран не от самото насилие, а по-скоро заради отражението му в медиите. Още веднъж се уверих, че журналистиката в повечето случаи изкривява всичко до едно говорене и вместо да реши или поне да разнищи проблема по скоро го потушава. Гледах в сайта на БТВ дискусия по темата за насилието с участието на психолог (видя ми се разумно), студент- ръководител на протестите (който вчера се дереше пред няколкото протестиращи пред парламента) и фотограф (тоя пък защо беше там не знам), който кой знае защо носеше албум, който не показа. Близо 30 минути не можех да повярвам на ушите си колко глупости се изговорихa. Психолога говореше за някакви училищни програми, студента приканваше да протестираме и да се включваме в битки на страната на по-слабите (интересно ми е в някои случаи как ще разберем кои са ), а фотографа се оплака, че му пречели да снима и така 30 мин.
На пръв поглед имаше малко смисъл само в думите на психолога, но реално като се замисля, че тези истории стават по малките часове на пияна глава ..... колко хора ще се сетят за уроците по овладяване на гнева в даскалото ?? Чак ме доядя, че изгубих половин час да ги слушам. По същия начин медиите постъпиха и с трагедията с бащата заклал двете си деца и запалил къщата. Без да искам направих връзка с две от историите тук - едната за онази тийнейджърка, която твърдеше, че на гаджето и се носело име на бандит, но бил много хрисим човек и ‘измислената’ история на неСилвия. От всичко което чух  за бащата-убиец вместо да изпитам съчувствие започнах да си задавам въпорса защо майката е била с него толкова години след като още като ученик е бил агресивен и безотговорен. Тръпка ли е било ? Смятала е, че ако бие всеки, който я погледне значи я обича безумно и никога няма да и посегне ?  А после като започнал да я бие защо е криела всичко представяйки пред другите, че той е идеалния баща и съпруг ? Какво я е карало да постъпи така ? Криворазбрана чест ? Грижа за децата ? “Нирвана” че всичко е временно ?  Колко време е “изтрезнявала” ?? 10 години ? Ако някой през тези 10 години и беше дал съвет да се разведе дали щеше да намери причини да не го послуша ?!! Със сигурност щеше да намери !  Как тъй разведена с 2 деца ??!! Кой ще я погледне ? А родата ??! Какво ще кажат ??!! Трябва ли още да се съмняваме, че в тези затворени общности законите са други ? Има ли нужда от още доказателства, че в обществото ни представлява една голяма затворена общност със свои закони. Мисля че след последните нашумели съдебни дела доказателствата са излишни. Според мен най-належащо и най-полезно за решаването на проблема с насилието е да има АДЕКВАТНИ наказания за всички провинения.  Пак за същия случай стана ясно, че малко по-рано този баща-убиец е получил предупреждение от полицията което явно хич не го е стреснало,а само го е озлобило. Същото действие беше описано в историята на неСилвия (която прочетох пак преди малко) и същия резултат би се получил и тогава ако тя беше подала жалба в полицията.


--- Цитат на: silvija в ноември 16, 2007, 02:38:29 pm ---Бех решила да ходя и в полицията ама оттам можели само предупреждение да му направят и после пак штял да ме намери и да ме насили. От полицията можеше да кажат и на нашите а башта ми е много строк и ште ме изгони от къшти ако разбере. От лошото избрах по малкото лошо и пак го правех с него.

--- Край на цитат ---
Унижени роднини, накърнена чест и може би убийство от ‘неизвестен извършител’ .... много много познато. Сега в момента историята на неСилвия ми звучи като пророчество, дежа вю - изверг нямащ страх нито от закон нито от господ прави каквото си иска и никой не може да го спре. Гадно !! И най-гадното е, че от всичко, което съм чел и поствал тук за мое най-голямо съжаление се потвърждават само най-негативните неща.
Със започването на новия Мюзик Айдъл 3 реших да погледна какво сме писали по темата преди една година.

http://e-therapy.bg/smforum/index.php?topic=1172.0

Много се изненадах когато в първия пост по темата прочетох нещо което аз съм писал, а именно - че психолозите много скоро ще се окажат безсилни да помогнат на толкова много пациенти. Мразя да цитирам себе си , но ето какво точно съм написал:


--- Цитат на: cdman в февруари 29, 2008, 03:51:21 pm ---Останах с убеждението че материалното благополучие не кара хората да мислят по различно, което ме кара да си мисля че и в БГ-то няма да се случат кой знае какви промени в съзнанието на хората ако случайно се замогнем. Даже по-лошо. Мисля си че съвсем скоро психолозите ще изпаднат в положението на селски фелдшер оказал се сам на мястото на влакова катасторфа, но това не е проблем , който мисля да коментрам точно днес.

--- Край на цитат ---

Мама му стара !!
Като гледам колко често взеха да се появяват психолози по телевизията ... даже госпожа Алгафари се появи в реклама на паста за зъби .. Дали не е дошъл момента за  коментара ? То какво още може да се коментира ? Ясно е че с превантивни и книжни мерки нещата няма да се променят. Като гледам няма да имаме и адекватни наказания скоро.... Ако не се появи някаква смъртоносна епидемия поразяваща всички престъпници просто не виждам как ще се оправят нещата. ...
Само с “Операция Слава” не става ...     

etherapy:
Ани Владимирова
Ето че след толкова дълго отсъствие дойде и моят ред да отговоря за собственото си "творение" :)
Както винаги много ме впечатли коментарът на cdman. Съгласна съм с всичко казано от него и се надявам, че има достатъчно много хора, които мислят като него...
Дааа, много взеха да говорят психолозите! Лошо няма, но аз съм на принципа, че ако не мога да кажа нещо смислено (според мен) е най-добре да си мълча. По тоя случай не ви натрапвам разсъжденията и физиономията си повече от половин година никъде ;) Точно защото обясненията са ясни на всички вече... Ако се продължи същото, започват трапезните разговори и натъжаващата ме рекламна дейност... Отдавна беше ред на действията... Все някога ще почнат, надявам се... Във всеки случай ще проработят само при цялостна политика (а не единствено чрез пилотните програми на моят учител Иван Игов в НПМГ...)
Още преди 15г на кръла маса за психолози казах, че ще берем плодовете след 10-15г от ценностния вакуум, който си произвеждаме... Плодовете, които описах, бяха коментирани като "развинтената фантазия на Владимирова, която трябва да пише сценарии за психотрилъри и екшъни..." Е, в какво живеем сега, вие кажете...
Искам да се дистанцирам твърдо от  МРЪНКАНЕТО, БЕЗСИЛИЕТО И ОПРАВДАНИЕТО! Пиша всичко това, защото съм отговорна към поведението си, доколкото може един човек да е... и за да благодаря за кой ли път на хората в нашия форум, които ни сверяват часовника и ни подкрепят в движението, надявам се напред! :)

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия