Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - etherapy

Страници: [1] 2
1
Съобщения / НОВА РУБРИКА
« -: ноември 26, 2014, 03:51:00 pm »
www.e-therapy.bg  предлага на всички потребители една интересна и полезна възможност. В специална рубрика, ще можете да задавате въпроси на Зорница Линдарева. Тя ще отговори на всяко Ваше питане, но по необичаен начин: веднъж като жена и клиент, веднъж като специалист-психолог. Зорница Линдарева има психологическо образование, но е и крехка, ранима млада жена. По този начин ще можете да се докоснете до вътрешния свят на един психолог. Паралелно с отговорите на Зорница ще има и коментари от www.e-therapy.bg.  Очакваме Вашите мнения по повод новата рубрика на www.e-therapy.bg .

2
Ражда се нова личност
Темперамент и характерови особености

         Кой ще победи в „дуела на приликите и разликите” е въпрос на гени, възпитание, сила и яркост на модела за подражание. Преди да обвините детето си в мързел или инат, преди да му сложите етикет „хирепактивно”, „палаво” или ”лошо”, помислете дали то просто не е по-бавно като реакции или рязко и бързо сменя настроенията си, защото такъв тип е нервната му система.
Да, една част от темпераментовите особености на всеки човек се наследяват. Това са емоционалността, общителността и двигателната активност, но останалата част се придобиват и развиват. Родителите често срещат затруднения в това да се напаснат към новия човек и затова ще им бъде много по-лесно, ако разберат какъв тип темперамент носи тяхното дете, какви са плюсовете и минусите и как да балансират всичко това. 
        Представете си майка, която все бърза, нетърпелива е и често сменя настроенията си и бебе, което си спи спокойно, няма нужда от интензивни развлечения и много хора около себе си. Майката ще е все притеснена за това, че бебето е толкова спокойно (при положение, че тя не е), а детето ще получи извънредно излишна доза тревожност, защото попива от майката. Друг пример -  чувствителна и неуверена майка, която отглежда „малко диктаторче”, което добре се е научило да я манипулира. Тя ще се суети и ще се чувства все по-неуверена, докато мъничето я дресира със собствените си средства (плач и усмивки) да се движи по неговите правила. При децата чертите на темперамента се виждат най-ясно, защото те все още не са се научили да се съобразяват с обществените норми и да моделират поведението си спрямо тях. Още в древността Хипократ определя четири основни типа и терминологията се изпролзва и до сега. Те са сангвиничен, холеричен, меланхоличен и флегматичен тип темперамент. Всеки от тях има своите плюсове и минуси и в „чист” вид не се срещат, винаги се преплитат няколко характеристики.
       Чувствителното дете. Те са много чувствителни, лесно раними, притеснителни, нерешителни, затворени в себе си. Не обичат да изпъкват, а по скоро да се сливат с пейзажа. Реагира болезнено на негативните оценки. За това повече поощрения, внимание и топлина ,за да може то да разгърне потенциала си. Има нужда от търпение и физическа близост. 
        Тихото и вглъбено дете. Спокойно, невъзмутимо, много търпеливо и толерантено. Детето с този тип темперамент се движи и действа бавно, но методично постига целите си. Няма много жестове и мимики. Не обича промените. Движи се добре в своите си територии. Не бива да бъде пришпорвано, защото това ще го пресира и ще го накара още повече да „забие”. Хубаво е да се развива в децата с този тип темперамент интерес към движението.
       Лидерът с доброто настроение. Това дете е активно, общително, жизнерадостно, адаптивено, дружелюбно, с чувство за хумор. Обича да е сред нови хора и пространства и е любопитно. Лесно преживява неуспехите. Обещава с готовност, но не винаги изпълнява обещаното. Нужни са му малко търпение и контрол, за да се избегне лекомислие и непостоянство.
       Бързакът. Енергично и активно дете, с бурни емоции, които лесно излизат навън, без да има бариери. Има резки и бързи движения. Тази енергия просто трябва да бъде канализирана и направлявана в нещо градивно, най-добре спорт или някакво хоби.  Детето с хореличен темперамент има нужда от публика и одобрение, обича шумни игри и е готово да рискува. Необходими са му търпеливост и сдържаност.

       Мокри пеленки, глад, дискомфорт са дразнителите, които карат бебето да плаче. По това как нашето бебе плаче можем да предположим какъв тип е то. Някои бебета направо пищят, други плачат умерено силно , а трети си кротуват и не реагират на тези „слаби” дразнители за тях. Всяко дете има различна реакция. Определете сами темперамента на вашето дете, като наблюдавате следните прояви:

Лидерът
Плач: Силен плач, но лесно се успокоява
Сън:  Бързо заспива и се събужда в добро настроение.Спи малко, спокойно и дълбоко
Наблюдателност: Заглежда се по хора и движение
Игри: Харесва подвижни игри. Бързо ги сменя една с друга

Бързакът
Плач: Разплаква се лесно, но и бързо се успокоява.
Сън: Трудно заспива и се събужда в крайно различни настроения. Спи малко и лошо.
Наблюдателност: Заглежда се по хора и движение
Игри: Харесва динамични и шумни игри и бързо ги сменя. Има нужда от зрители и развлечения.

Вглъбеният
Плач: Не се разплаква лесно. Има висока граница на дразнимост. Мократа пелена за него може да не е достатъчно силен стимул да се разплаче.
Сън: Спи много и добре. Заспива бързо и спи спокойно
Наблюдателност: Предпочита да гнаблюдава неодушевени предмети
Игри: Обича спокойни и тихи игри. Може да си играе с една играчка дълго време и да не забялазва какво се случва около него.

Чувствителният
Плач: Не плаче, а мрънка
Сън: Спи много и тревожно. Често се събужда в лошо настроение
Наблюдателност: Спира поглед по-често върху предмети и природа
Игри: Предпочита да си играе само. Често има любима играчка, с която трудно се разделя

Вместо заключение, помнете, че няма добър или лош темперамент! Ако детето е обградено с любов, то ще се чувства  уверено и с добро самочувствие. 

3
 От 29.03.2011г "Анализирай това" по "Дарик" радио се измества в по-ранен час. Можете да го слушате от 11:00ч. всеки вторник.
Ние се ангажираме да качваме тук и извънредните участия на сайта.
Хубава и успешна седмица!:)

4
Вероятно би било добре да направим нов раздел на форума, в който да има пространство за отношенията между потребителите, за да не се задръства тема с конкретно споделяне на човек, който търси подкрепа. Е, да не забравяме, че всеки има своя начин и стил на функциониране и го пренася дори по-засилено в точно тази среда. Всеки внася различен полъх тук, а и способността да можеш да изразиш себе си и да намериш много обратни връзки също е част от полезността на форума. Така че, към всички потребители на форума: всеки е ценен, защото живота е толкова различен във всеки един момент, че всяко "оръжие" би помогнало за ориентация:)

5
Тъй като участиниците във форума са най-активно и смело изказващите се, то е време да има и глас за темите в рубриката на e-therapy.bg:)

6
e-therapy.bg в Дарик радио / "Кой говори?"
« -: септември 02, 2009, 10:57:16 am »
Всеки вторник от седмицата в 11:30ч. e-therapy има рубрика в Дарик радио. "Кой говори" е в ефира на радиото повече от година и половина и се надяваме всички потребители на e-therapy да бъдат участници в него по един или друг начин. Можете да предлагате теми и въпроси, които Ви вълнуват. Можете да се обаждате по време на самото предаване, можете да споделяте идеи и коментари... Очакваме ви.

7
Съобщения / ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА
« -: януари 01, 2009, 07:51:28 pm »
Желаем ви здраве и пълни с щастие сърца. Много прекрасни изненади и смели постъпки, които да правят живота ви пълноценен. Нека всеки от вас да има най-топлата и емоционална близост, за която си е мечтал.

8
Съобщения / Весели празници!
« -: декември 24, 2008, 01:00:47 pm »
Екипът на e-therapy желае Весели празници на всички наши потребители! :) Нека тези дни  бъдат изпълнени с уют, заедност, светлина и положителни емоции, които да Ви заредят позитивно за встъпването в Новата година! Наздраве! :)

9
Съобщения / Часовете на 31.10. 01.11 и 02.11.2008г.
« -: октомври 31, 2008, 09:52:07 am »
В тези три дни екипът на e-therapy.bg ще участва в 5-тия Национален конгрес по психология. Извинете ни за по-малкия брой свободни часове. Молим всеки, който има нужда от час да пише тук или в подръжка.
Хубав ден!

10
Съобщения / E-therapy на 5 години!
« -: октомври 20, 2008, 04:30:59 pm »
В края на годината E-therapy ще навърши 5 години. Целият екип на сайта би искал да отпразнува тази така важна за нас дата заедно с Вас-хората, които разчитат на подкрепата ни, пишат активно във форума и ежедневно са с нас, макар и виртуално.
Затова приканваме всички потребители, които вдъхват живот на E-therapy: Моля, пишете във форума, как приемате идеята за съвместно отпразнуване на годишнината ни? Бихте ли се ангажирали с присъствие на подобно събитие?
Очакваме обратна връзка от всички, които бяха с нас през тези години.
Предварително Ви благодарим!


11
Съобщения / За потребител glady
« -: май 16, 2008, 10:21:17 am »
Здравейте! Тъй като явно имате проблем с някои от функциите в личната страница, Ви пишем тук. Можете да използвате безплатен терапевтичен час в рамките на 40 до 50 минути. За целта е необходимо да използвате опцията "вземи своя безплатен час", която се намира в полето с опции в личната Ви страница. Вашата лична страница е мястото, в което попадате след като в login впишете своят ник и парола. Всъщност, за да изпращате съобщения в подръжка, значи сте именно в личната си страница. Очакваме обратна връзка, за да можем да разрешим възникващите затруднения. Хубав ден!

12
Съобщения / Честито Възкресение Христово!
« -: април 27, 2008, 01:44:14 pm »
Желаем на всички здраве, спокойствие, много прекрасни и пълноценни мигове, които да Ви правят щастливи и пълни с желание за живот.

13
Здравейте на всички, пишещи във форума! Слагаме този нов тематичен раздел във форума, тъй като напоследък и в практиката ни в разнообразните ни медиини участия, темата за детското поведение и търсенето на най-оптималния подход от страна на младите родители е изключително широко застъпена. Търсят се отговори на множество въпроси, на които ние ще се постараем да отговаряме и така да допринесем за създаването на психически пълноценни и здрави зрели личности. Както знаем добрия старт е залог за успех и предотвратява много бъдещи проблеми. Очакваме Ви.

14
Скъпи потребители, в хода на терапията оперативния психолог, с който работите има отговорност към вас. Тази отговорност не се изчерпва с приключването на сесиите или само с разрешаването на един проблем. Често оперативните психолози искат да изпратят допълнителни бележки, обръщения към своите клиенти и след приключване на терапията. Молим ви, който има желание, нека остави електронен адрес в подръжка или директно на електронната поща на сайта: etherapy@mail.bg Благодарим на всеки един от вас за доверието!

15
Съобщения / За потребител vvladimirova
« -: ноември 25, 2007, 02:22:56 pm »
Здравейте! Днес имахте запазени 10мин. за личностова диагностика. За съжаление явно имахте технически проблем, тъй като не виждахте, написаното от оперативния психолог. Все пак имате възможност да си запишете първата безплатна сесия. Там ще можете да решите и тестовете, които днес не успяхте и да получите анализ за тях. Очакваме Ви. Хубав ден:)

Страници: [1] 2