e-therapy.bg

Форуми => e-therapy.bg в Дарик радио => Темата е започната от: hektor в януари 12, 2010, 11:55:26 pm

Титла: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 12, 2010, 11:55:26 pm
Здравейте,
Не хванах началото на днешното предаване и затова не знам точната тема, но като пример дискретно беше посочен проблемът, който ме доведе тук. Затова реших да сложа сам заглавие на нова тема, която да е като продължение на разговора в студиото на "Дарик".
Имаше един филм "Човекът с косачката" там за първи път видях идеята за виртуалното пространство. Може би малко от вас са го гледали, старичък е. Беше някъде 1993-1994 година. Т.е. още преди Windows'95. Компютрите работеха до към 40 MHz.
Някъде по времето на "Човека с косачката" в предговора на едно книжле за приложно програмиране ставаше въпрос за потока информация, който минава през нашите глави. Говореше се че той става все по-плътен и по-плътен и ще дойде момент в който няма да можем да успяваме да обработим всичко което стига до умовете ни. Различните хора имали различен потенциал и индивидуален праг до който могат да възприемат. Прогнозите тогава в онова книжле бяха че след около 15-20 години плътността на информационния поток ще бъде непосилна за повечето хора. За някои индивиди този праг бил вече достигнат... Погледнах датата на издаване на книжката - бяха минали вече 15 години. Останах като гръмнат. Не ми се вярваше че това е възможно. Тогава бях на 21-22 години и развитието на ... т.нар. информационни технологии набираше обороти.
В предговора на въпросното книжле се опитваха да прокарат идеята че за да успява да обработи все повече и повече информация човек се нуждае от компютър. Или по-скоро ще става все по-зависим от компютрите.
Сега вече отдавна е минал онзи прогнозиран момент. И мисля че малко хора си дават сметка за това. На мен също не ми се вярва все още... Но ако погледнем реалните факти и статистики... всъщност е точно така.
Кога от средство, инструмент компютъра се превърна в нещо от което сме зависими? Кога от средство за комуникация глобалната мрежа се превърна в пространство което се обитава? Някак много бързо и неусетно беше премината тази граница.
Наскоро като говорих с един мой познат по тези теми и проблеми ми каза: "Ако пенсионерите знаеха какво представлява виртуалното пространство, нямаше да излизат от него. Щяха да умират пред компютрите. И ние когато стигнем до тази възраст ще правим точно това." Ужасяващо звучи. Но погледнете поколенията от 40 годишните и надолу... и екстраполирайте до момента в който станат пенсионери.
На едно детско празненство на открито, в един парк с хубави зелени поляни, един от бащите си извади лаптоп-а, отдели се настрани и си потъна...
Не знам защо го ударих на публицистика, може би защото проблемът който ме доведе тук е много личен и болезнен за да го споделя във форума или защото мисля че тези проблеми вече са масово разпространени. Кой знае...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: etherapy в януари 13, 2010, 11:54:37 am
Благодаррим Ви hektor , за това, че продължавате темата "подхваната" в "Дарик радио", тъй като статистиките показват, че в някаква степен тя касае всеки един от нас. Темата беше формулирана като "виртуалните запознанства", но тя е част от една много по-обхватна и буквално неизчерпаема тема- тази за паралеления свят който отваря мрежата в умовете на хората. Виртуалното пространство, по категоричен начин заложи нова епоха в общуването и като всяко ново и различно нещо това донесе ( и носи) както големи възможности, така и множество клопки и капани. В реалния живот ние  не бихме могли да срещнем толкова много хора, каквато възможност ни предлагат интернет-формите за комуникация. Анонимността ни дава свобода и  избор кога да започнем или прекъснем един контакт, да контролираме ситуацията и  каква част от себе си да "извадим на светло"- твърде често "изфабрикувана от нашите дефиците и желание да представим един  идеален образ. За жалост, практиката показва, че доста често  този контрол и илюзорна социална активност, ни лишават от единствения контрол който може да движи живота ни - контрола в/у собствения ни  РЕАЛЕН живот. Разбира се, че мрежата  вече е неотделима част за огромна част от човечеството, но както е казал Ницше: "Ако твърде дълго гледаш в бездната, тя ще погледне в теб"
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: CDman в януари 13, 2010, 01:27:28 pm
Хубава тема, но пък и сложна. Замислих се защото преди време, когато все още се срещах на живо с приятелите си един от тях сподели, че ако не бях се регистрирал в този форум нямаше да знае много неща за мен. Сега след като  единствените ни контакти са през мейла лично аз не намирам разлика в отношенията ни но може би това се дължи на факта че се познаваме лично. Между другото виртуалния ми образ тук е претърпял много трансформации. Наричали са ме идиот, смешник, грубиян, писател, психолог и не се сещам още как. Оттам може да се заключи колко е реална представата за един човек въз основа на виртуалния му имидж. В същност не може и да е друго защото човека зад другия ник не ме познава за разалика от тези, които имат директни впечатления от моята личност. Сещам се за един разговор, който водихме с мой приятел, когото агитирах да се включи в дискусиите тук. Знаейки че е доста активен член на един доста по-голям форум го запитах защо все пак не се регистрира и тук защото гледните му точки са доста интересни. В резюме разговора ни беше следния:
-   Не искам да се регистрирам - каза той - много сте реални там.
-   Кое му е лошото ?! - недоумях аз.
-   Губи се миража. Тук (в другия форум) всички са идеални или почти идеални - да ти е кеф да си сред тях ....Тъй като го познавам знам, че в думите му има колкото сарказъм толкова и истина, което пък ме навежда на мисълта че основната причина виртуалното да е по-добро от реалното че там и да се оклепаш - сменяш ник-а и си пак чист. Друг е въпроса колко е реална представата която създаваш в другите за себе си, което пък ме навежда на мисълта че не е много добре да имаш реално продължение на виртуалните връзки именно поради тази грешна представа за другия. Не че няма изключения ....   :)

Допълнение:

Сега погледнах - това е пост 700 ! Дали реалността на представата за човека зависи от броя постове ???
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 15, 2010, 12:30:02 am
Аз познавам една доста крайна форма на залитане към виртуалното. И затова вече дори го ненавиждам. Мнението ми е пристрастно.
Да два паралелни свята са сякаш. Но има стремеж към взаимно проникване между тях. Зад всеки никнейм стои реален човек, който подхранва виртуалния образ пък било то и с дефицитите си... Мисля че с течение на времето във всяко виртуално пространство - форум, чат, игра се установяват отношения близки до тези от реалноста. Утвърждават се авторитети и типажи(тролове, спамери, ламери ...) Поставят се рамки и норми. Разчертава се пространството на полета. Виртуалното не може да живее без реалното...
За обратното обаче съм убеден че е възможно. Реалното може без виртуалното.
Идеализиране, двойна игра ... решават ли някому проблемите или ги задълбочават. Виртуалното може ли да избие комплексите на някого?
Някъде бях чел че докосването е жизненоважно за малкото бебе. Не са ли жизненоважни за общуването на всеки човек - интонацията, погледа, живите емоции...
Имах един учител по литература, който ми каза веднъж: "Хектор( ;) ), когато говориш с една жена, не я слушай какво точно ти говори. Не слушай смисъла на думите, а слушай интонацията и. Тя ще ти каже всичко. Смисъла тук няма значение." ;)
Това при виртуалното общуване е ампутирано априори...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в януари 15, 2010, 02:58:39 pm
1. За обратното обаче съм убеден че е възможно. Реалното може без виртуалното.

2. Виртуалното може ли да избие комплексите на някого?

1. Разбира се - нашите бащи и майки да не би да са имали интернет  ???

2. Би могло но само във виртуалното пространство, в реалното - по-скоро биха се задълбочили. Отговарям на база лични впечатления от образите на виртуални 'Аполоновци' материализирани в реални комплексари  :-\
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 15, 2010, 09:41:46 pm
Няма спор че човек може без виртуален свят, също така може и без цигари, алкохол, да не говорим за наркотици... Да и родителите ни и техните родители също са живели без Интернет, но тогава и светът е бил друг. Мога да си представя какво ще настъпи днес ако се направи shut down на глобалната мрежа. ;D ;D ;D
Е разбира се само след седмица всички "засегнати" ще разберат че могат да живеят и без нет.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 16, 2010, 11:15:39 pm
Хайде и аз най-сетне да си кажа. От няколко дни се кумя, но от гъстата програма в Реалното не мога да стигна до Виртуалното.  ;D (То това изречение кажи-речи изчерпва всичко, което имам да кажа по темата.  ;D ;D ;D)

"Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация?"
Ок, ножът - инструмент на готвача или на убиеца?

То си е до намеренията на ползУвателя. Мнозина минават през нета, но само някои затъват. Кои?

Решава или задълбочава проблеми?
Колкото и кърлежът се отучва да смуче кръв, като смени гостоприемника.
Вчера гледах "Аватар" (за трети път ;D), та от там изхождам. Същата работа: убиваш си планетата и отиваш на друга. Като всеки паразит.

Дали избива комплексите?
Според мен не "виртуалното избива комплекси", а "във виртуалното избиват комплексите".
В онзи форум, видиш ли, всички били толкова идеални, че да ти е кеф да си сред тях!

Да са идеални, да са идеални... Колко да са идеални?  ;D ;D ;D
Ако съответният Nick-и не знае кво е запетайка и борави с речник от 300-та насъщни думи, дето му смазват жалкото лайнопроводническо ежедневие, надали да заблуди някого, че е идеален. (Освен някой друг псевдо-идеален Nick-и). То катедрала от кирпич не става.
Викаш, CD, има ли значение броят на постовете за реалността на представата за човека. Ми той грамотният и с един пост може да загатне читав образ. После може само да го разгръща. (Затова и среща на живо с грамотен човек от виртуалното най-често може да донесе само приятни изненади. Ценността на грамотния и мислещия е в една неуязвима за живите впечатления плоскост.)

Има и друго. Често не ни лъжат хората в нета, ами ние сами се лъжем. Ако от две приказки на кръст си представиш анонимката отсреща руса и обаятелна, сърди се на въображението си, когато на живо се окаже нЕкоя хорър принцеса.
Така ни е проектирано въображението. Не му стигат само ".txt" и ".mp3", то си настоява и за ".jpeg", за да архивира данните за едно лице.  ;D
"Така изглежда и се държи" * - клик!
"Така мисли и говори" * - клик!
"Save образ" - клик!
(Полетата отбелязани със "*" са задължителни.)

Четеш в един форум думички омайни сладки и въображението ти вади съобщение: "Имаш 10 сек. да запълниш липсващата визуална информация, иначе ще въведа фиктивна, ама да знаеш, че после може да си имаме ядове."
После знаем какво следва.  ;D  :-\

Затова и ако един контакт премине от Реалното във Виртуалното, има само надграждане - защото въображението "си е начесало крастата" и разполага с реалните стойности на променливите "вид" и "реч".
Докато при обратното - от нета към жив контакт - като попълним реалната стойност на променливата "вид", често цялото равенство отива в трета глуха.

И така, кой иска да е сред идеални?
Ти ако знаеш кой си, можеш да си хортуваш и с царя, и с овчаря, щото не те е страх, че чуждите кални цървули ще ти оцапат величавия имидж. Ама това става, когато се дефинираш сам.
Виж, ако се дефинираш чрез другите, тогава един вид гледаш да блажиш на чужда трапеза. Да се отъркаш у "идеалните", пък белким и ти минеш за такъв.
Кой да помисли, че и те са същите мишоци, дето търсят добавена стойност отвън?!
Все съм се чудила на хора, парадиращи с познанства. Голям праз! С почести ще те отрупат или ще ти индексират пенсията някой ден, щото през 2006 г. си сервирала супичка на Лили Иванова или пък си се хакнал в Марио Тагарински на светофара и сте пили кафе, докато се разберете кой крив и кой кво дължи!
Един сателит колкото и слънца да срещне, Слънцето винаги ще си свети, а сателитът винаги само ще отразява. И само един як личен термоядрен напън в Реалното може да превърне камъка в Слънце.
Но да не се отклонявам.

Да, във виртуалното липсва език на тялото, но пак има относително надеждни белези за ориентация. Първият, както казах, поне за мен е грамотността. Вторият е бройката "неточасове". Гледай го колко време прекарва логнат тук и там и ако ти се стори множко, значи не му е чиста работата.
Ако чати и форумства през половината си работно време, толкоз му е работата.
Ако системно си прекарва вечерите и празниците на компа, толкоз му е личният живот - гадже, семейство, приятели...

Накрая исках да спомена и днешния култ към лесното.
В Реалното, за да свалиш примерно килата си от 70 на 50, една година напрягаш всички мускули и се набираш по нанагорнището.
Във Виртуалното ставаш 50 кг, като две секунди напрягаш десет мускула и набираш "аз съм 50 кг".
Днес "с едно натискане на копчето топиш мазнини", "с едно минаване със стийммопа почистваш", "с едно хапче отказваш цигарите", "с едно парченце шоколад отиваш в Алпите"...
Виж, никой не промотира последователното усилие, волята и здравото мислене, щото пази, Боже, да излезеш от удобния консуматорски таргет и да не могат да ти вземат парите.
Но... това вече е друга тема.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 17, 2010, 01:55:40 am
Ножът инструмент на готвача или на убиеца.
ОК защо само два избора ;) аз избирам инструмент на хирурга. С достатъчно остър нож - скалпел, можем да правим идеални разрези на проблема и да разглеждаме сеченията по различни плоскости. Само с един разрез може и да мине някой гений хирург, но според мен трябват повече. Средството за комуникация си е средство за комуникация - битове, байтове, пакети, слоеве, протоколи за обмен на информация, съобщения, чатове, e-mail-и... Докато виртуалното пространство предполага едно ниво на абстракция което не всеки може да обхване. Така че наистина:
Мнозина минават през нета, но само някои затъват. Кои?
Това ми напомня за една дискусия, която на няколко пъти засичам по радио и телевизия - "Средство за възпитание ли е радиото/телевизията?" И досега винаги интелигентните глави в студиото заключават че - НЕ, НЕ Е. И в други разговори се позовават на вече постулираната аксиома. Добре. За учените, интелигентни, лишени от комплекси хора, радиото и телевизията не са средство за възпитание, но радио и телевизия не се слушат/гледат само в урбанистични комплекси, градове с над 500 000 население от арийски произход. В забутани градчета и по овчарски къшли живеят и други хора... те също са таргет на меркантилната пропаганда. Те едва ли могат да осмислят простата аксиома, която белите хора приемат без доказателство... Така и тук. Кои хора затъват? Да има хора които не успяват да обхванат същноста на виртуалното. Или за това ще им са нужни да речем 10-15 години през което време реалният им живот ще бъде тотално засран. Защо ли да ни е грижа за тези хора? Да ги оставим на естествения, пардон виртуалния отбор?
Е да ама за мен например, за моя частен случай това е човека до мен, любимата жена, майката на децата ми...
За друг ще се окаже дъщеря му на 12 години...

...не ни лъжат хората в нета ами ние самите се лъжем.
Това е точно така. Виждаме точно това което ни се иска, а не това което ни пишат отсреща. Неволна, неизбежна автосугестия предопределена от окастрената информация предимно с разширения .txt, .mp3, .jpeg
Цитат
Четеш в един форум думички омайни сладки и въображението ти вади съобщение: "Имаш 10 сек. да запълниш липсващата визуална информация, иначе ще въведа фиктивна, ама да знаеш, че после може да си имаме ядове."
После знаем какво следва.   ;D  :-\
Това ми хареса ;D

Култа към лесното хората вече са свикнали да го подминават при анализа на ситуациите. Той е даденост върху която се стъпва. Преди време работих за кратко в Израел. Тамошните ми колеги ме гледаха като извънземен, когато ползвах стълбите - нали има асансьор?!? Нищо че трябва да се качим само 1-2 етажа нагоре и да чакаме половин час. В кой век живеем? С асансьора е по-лесно и цивилизовано.
При виртуалните връзки лесното е преплетено в основните нишки на мотивацията. Когато другите мотиви отпаднат или бъдат изтъркани и мотивацията за виртуално общуване почва да бере душа... тогава остава - лесното. Реалноста е трудна. Реалноста реагира като Правец-82 на нашите очаквания. Виртуалното е юзър френдли с него и 4 годишната ми дъщеря може да се справи.
...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 17, 2010, 04:07:36 am
"Да има хора които не успяват да обхванат същноста на виртуалното. Или за това ще им са нужни да речем 10-15 години през което време реалният им живот ще бъде тотално засран."

Еми-и-и, така е то - винаги първо се появява напастта, пък после се разработват ваксини, появява се резистентност на организма...
Така първо компютрите ще връхлетят омързеливените ни главици, пък после ще се роди и критичното мислене.  ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в януари 18, 2010, 10:28:51 am
Охооо!  ;)

Да смятам ли че една цитирана фраза е отприщила емпресс за този анализ или да.  ;D 

Както и да е - споменах че когато К..... каза това беше саркастичен. Според мен казаното от него значеше че той си има в изобилие реални преживявания и в онзи форум се разтоварва т.е. чеше си езика без да си го слага на сърце, което за него е и вид бягство от реалноста (което явно му харесва). При мен не  е така - не знам защо. Винаги съм приемал виртуалния свят като нещо не до там реално или по скоро като допълниение към реалния. Ако трябва да дам подходящ пример - то мога да сравня виртуалния свят с един филм, а реалния с филма за филма или както се казва - зад кулисите. Винаги ми е по-интересно да гледам филма за филма ( последно гледах втория диск на 'Пиниокио' ) докато други хора са ми споменавали че "това ги изважда от магията на киното". Може би точно тези хора са по-поддатливи на заробване от виртуалното. Не знам  ???

Между другото в реалния живот също не липсват хора, които на думи местят планини, решават глобални проблеми и дават акъл по всички проблеми. Интересно ми е защо в реалния живот подобно поведение е повод за надсмешка (поне при мен е така) докато във виртуалния свят е база за възхищение  ??? Бих писал и още но реалното ме притиска  ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 18, 2010, 07:59:24 pm
Всеки може да измисли за себе си някаква роля, която играе за него виртуалното и да се убеждава в това. Но малцина могат да се извърнат достатъчно бързо, така че да видят с крайчеца на периферното си зрение истинските мотиви, малко преди те да са завили зад тъмния ъгъл на собственото им съзнание.
И аз имам един приятел, който недоумявах какво прави в един от онези ненормални форуми към статиите на онлайн вестниците. Той ми каза: "Пипам с ръкавици :) ". Още докато ми го каза и виждах, че не е така. Същия човек започна след това да пуска статии на своя лична страничка. Нещо като блог, няколко години преди въобще да започнат да никнат като гъби блоговете... После започна да спами пощите на разни телевизионни предавания, после и на познати и приятели... И не беше човек, който няма опит или не разбира какво прави. Но веднъж започнал да създава връзки чрез и във виртуалното... тези връзки го дърпат натам. Може да е пост на който чакаш реплика, може да е e-mail на който чакаш отговор.
Аз тука ще загатна една теорийка дето ми се върти из главата... Според мен нашата цивилизация се е отклонила доста от реалноста още преди появата на виртуалното пространство.
Консумираме на всякакви нива не прясна, жива, реална храна, ами студена, консервирана, замразена. Слушаме нон стоп любимите си хитове на запис - нещо като консервирана музика. Гледаме по телевизията филми и предавания заснети някога, монтирани и обработени... Малко са живите предавания. Повечето неща, които възприемаме в урбанистичната ни среда, по един или друг начин са да го кажа направо - мърша, леш. Станали сме едни лешояди. Има дефицит на непосредственото с онзи здравословен вкус на сурова реалност.
Не стига това ами и се появяват ментета и сурогати, заместители... Щото освен друго трябва и да е по-евтино и конкурентно на пазара... Дефицитът на качество се задълбочава...
В такъв момент влизайки в глобалната мрежа, където всеки ден като на едно огромно бунище се изливат тонове информация, които се складират в уж стерилната среда на виртуалното, архивирани и индексирани. Та на едно такова бунище където за да достигнеш до нещо понякога си трябва усърдно ровене, се пръкват места където има нещо живо - общуване между хора... О чудо компютъра започва да ни отговаря, отсреща има човек, живо същество... Един отдушник всред цялата смрад на загниваща информация. Отсреща ти пускат едно усмихнато личице. Питат те: "Как си?". Разказват ти как е минал техния ден... Започват се дискусии, задават се въпроси... абе въобще една групова психотерапия за преялите от консервирана и загнила храна мозъци...
Хммм прекaлих ли с асоциациите и абсолютизацията ;D
Навънка вали сняг. Излизам да се разходя... Искам да съм ескимос ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Vourga в януари 18, 2010, 08:33:33 pm
Консумираме на всякакви нива не прясна, жива, реална храна, ами студена, консервирана, замразена. Слушаме нон стоп любимите си хитове на запис - нещо като консервирана музика. Гледаме по телевизията филми и предавания заснети някога, монтирани и обработени... Малко са живите предавания. Повечето неща, които възприемаме в урбанистичната ни среда, по един или друг начин са да го кажа направо - мърша, леш. Станали сме едни лешояди. Има дефицит на непосредственото с онзи здравословен вкус на сурова реалност.
Не стига това ами и се появяват ментета и сурогати, заместители... Щото освен друго трябва и да е по-евтино и конкурентно на пазара... Дефицитът на качество се задълбочава...

...правим си деца в епруветки (разбирай консерви), напоследък си замразяваме яйцеклетки, за да си правим деца в епруветки, когато не си спомняме как се правят деца, ама вече сме забогатели (направили кариера) и можем да им купим златни лъжички, за да ги храним с помия...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в януари 19, 2010, 09:47:06 am
Много задълбочен анализ на ситуацията  :D  Сега съм готов да чуя и алтернативата(заместителя) на всичко това  :-X
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 19, 2010, 10:28:46 am
Ами това беше само един леек разрез с добре заточен нож... Това имам под ръка. Не ме бива много в писането, полуграмотен съм като всеки дивак, иначе отдавна да съм изял хляба на дон Мигел Руиз, Ошо, Уейн Дайър ...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Vourga в януари 19, 2010, 11:12:35 am
Сега съм готов да чуя и алтернативата(заместителя) на всичко това

и на мен ми е интересно да разбера, какъв е заместителят на заместителя..
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 19, 2010, 12:26:52 pm
Чакайте, осъзнайте се, какъв заместител?!
Сума народ се е натровил с метилов алкохол примерно, но никой не търси заместител на метиловия алкохол! Или на разните там потенциално опасни лекарства и субстанции.
Ми дайте да потърсим и алтернатива на електричеството, щото нЕкои пишманмайстори са си оставили кокалите по трафопостове и прочие!
О, ми колите?! Що жретви, що нещо! Назад към файтоните!
Макар че като се замислиш... и конете хвърлят къч. И там нЕма лесно!
Уф, дявол го взел, излиза, че навсЕкъде и с всичко трябва да се внимава!

Не става така. Глупосттта на приносителя си е за сметка на приносителя.
Няма защо да връщаме цивилизацията назад, щото индивиди в умствена сукалческа възраст са се хвърлили да си играят с играчки, на които изрично си пише: "За деца над тригодишна възраст" (да речем).
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 19, 2010, 12:35:15 pm
А, или вие имате предвид алтернатива на мършоядството и консервирането ли?
За това трябва да помисля  ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в януари 19, 2010, 01:13:07 pm
"Уф, дявол го взел, излиза, че навсЕкъде и с всичко трябва да се внимава!"
 ;D ;D ;D
Я да отворя една консервирана фраза от Джон Ленън:
"...
It's easy if you try
..."
Има един заслон "Орловец" или "БАК" зависи коя карта хванеш. Нагоре над втора тераса на Мальовица. И сега през зимата може да се стигне до там и да се остане за няколко дни. Сещам се за това място като възможен отговор на въпроса "Каква е алтернативата?" За градско чадо е необходима поне една седмица за адаптация след качване горе. Но като за тест става и само една разходка до там. Има неща които колкото и да ги въртим из устите си няма как да ги кажем. Като слизам от планината виждам града с други очи. И хич не ми се иска да връщам цивилизацията назад. Нали аз мога да се връщам все още.
@empress забележката ти че е необходимо да четем етикетите е правилна, но кажи ми колко пъти си прочела условията за ползване на виртуалното. Аз никъде не видях етикетче с предупредителен знак.
Онзи ден малката ми дъщеря седнала с кака си да рисува в Paintbrush... Влизам в стаята и я виждам да се тръшка цялата в сълзи, а другите и се смеят. Искала милата да нарисува бял кръг на бял фон ;D ;D ;D
Е за това, че няма предупреждение, че това е невъзможно в цивилизованите държави адвокатите ще им скъсат задниците на тия от Microsoft. ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Vourga в януари 19, 2010, 02:10:43 pm

Няма връщане назад!

Само напред... към пластмасата - пластмасови храни, пластмасови къщи, пластмасови цици, устни, носове, пластмасови кукли (заместител на жената), пластмасови пениси (заместител на мъжа).... и пластмасови отношения...

Някой да знае кога ще си получим пластмасовото щастие??? ???
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 19, 2010, 02:30:54 pm
Да, като оная американка, дето осъдила производителя на микровълнови печки, щото нямало предупреждение, че не стават за сушене на изкъпани домашни любимци.

Но то в Щатите си има негласен обществен договор: "Ние, корпорациите, ще си ви отчуваме като най-дебилната нация на планетата, за да можете да потребявате нашите услуги и изделия, пък в замяна на това сме склонни от време на време да ви плащаме обезщетения, когато иначе удобната нам ваша дебилщина добие крещящо малоумни изражения."  ;D ;D ;D

"It's easy if you try"
Нали обаче нещо трябва да те подтикне да опиташ. Убеждения нЕкакви например....  ???

"колко пъти си прочела условията за ползване на виртуалното"
Аз, ако щеш вЕрвай, и за котлон НИКОГА не съм чела упътване за ползване, но нещо вътре в мен ми казва, че при невнимание може да ми навреди. Това "вътрешно нещо" винаги знае кога си на ръба и надава вой. Зависи дали си свикнал да си го чуваш.

И да, като заговори за Мальовица...  ;D Наистина, ето алтернатива на лесното мършоядство. Спасявай се в трудното.
С мъжа ми сваляме колосални количества музика от нета, но нито веднъж не изпитах онзи екстаз, какъв помня след няколко часа висене пред "Унисон" при пипването на новия албум на "Металика".
И сега купувам много книги - коя от коя по-изпипани и шаренки, но аз си помня онова лято, когато, след като за три месеца преписах на ръка първия том на "Винету" (взет от една съседка), накрая го намерих в една антикварна книжарница на цена колкото джобните ми пари за две седмици... (в шести клас)

А сега, откакто официално въведохме Ерата на лесните придобивки, какво помня?
Помня първия си рапел от 30 метра... Шибнах си тиквата в един винкел, та щяхда се пребия.  ;D
Помня спасакцията в 1 ч. през нощта, когато се пускахме над Искъра и ракът ми хвана косата, а ръчиците ми - още необръгнали на тежко - не успяха да ме наберат, за да я извадя...
Помня един кален тесняк, в който си мислех, че ще умра, пък оцелях...
Помня как се качих на Мусала в 6 ч. сутринта в два метра сняг на минус 25 градуса в най-гъстата мъгла, която съм виждала през живота си и безумен вятър - че половината време на прехода до заслона под върха лежахме по земята и се държахме за храсталаците да не ни отвее... Пък металното въже нагоре - набито със сняг, никакво сцепление отникъде... Какви молитви му тръснах тогава, майко мила! И все си казвах, че ако от това се измъкна жива, вече нищо няма да ме събори...

Да... трудни и гранични ситуации помня. И да, след това, като се върнеш в града, е странно. От горе си донасяш нещо - консервирано вътре  ;) - което кара хората да ти правят път и ти виждаш, че те виждат нещо в очите ти, но нито те, нито ти знаеш какво е...

За момента друга "алтернатива на всичко това" не знам, обаче като се разрази прословутата Ера на Водолея, ще видите вие!  ;D ;D ;D
Или като дойде прословутият 21 декември  2012 г.
(Миналата седмица си купих един парфюм, чийто срок на годност е 22.12.2012 г. Много се смяхме с любимия - имаме си един вид Ноев ковчег.  ;D ;D ;D)

P.S. Vourga, писали сме едновременно, та да добавя: чудесна си, много ти се радвам.
Колкото до пластмасовото ни съвремие - наистина само мярката ще ни спаси. Защо да назадваме, ако можем да напредваме с разум? Хайде да не си режем салатата с кремък, защото има леворъки слабоумници, които не знаят как се борави с нож. Нека си има силиконови цици - за нещастните жени с рак на гърдата, които в млада възраст биват оперирани. Нека има силиконови устни - заради нещастниците, родили се със заешка устна примерно. И т.н.
Дето се казва, да не хвърляме и бебето с водата.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Vourga в януари 19, 2010, 03:34:33 pm
Нека си има силиконови цици - за нещастните жени с рак на гърдата, които в млада възраст биват оперирани.

Ако те чете някой пластичен (пластмасов) хирург, вече е вдигнал кръвното. Ако разчита на посочените по-горе нещастници, ще трябва да вземе и втора специалност "Доктор-дистрибутор на ракови клетки", за да не умре от глад, де,... след толкова учене...

НО, за да не му се налага да се спасява в трудното, по-лесното е чрез виртуални средства ( да не се отклоняваме от темата, все пак) да ти втълпи как ще се промени животът ти след като си туриш силикон, като преди това е успял да ти втълпи чрез същите тези виртуални средства колко ти е тъп животът..

...е, мерси, предпочитам и аз да преписвам книжки!!!


 
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в януари 19, 2010, 03:38:12 pm
Да, като оная американка, дето осъдила производителя на микровълнови печки, щото нямало предупреждение, че не стават за сушене на изкъпани домашни любимци.

Мдааа!! Точно така .... а като се каже правосъдие в САЩ се сещам за една друга случка - ей сега ще я копна отнякъде:

Правосъдието в америка е №1       

Това е най-добрата адвокатска история на годината, десетилетието а може би и на века. Истински случай!

Действието се развива в град Шарлот, Нова Каролина. Адвокат си поръчва кутия пури (24 броя). Много рядък вид и много скъпи ($15,000 кутията). След като кутията пристига, адвоката бърза да ги застрахова. Направил застраховка на пурите против кражба, всякакъв вид природни бедствия включително пожар. За около месец време, преди още да е направил и първата вноска към застрахователната полица, адвоката изпушил пурите и завел иск срещу застрахователната компания. В иска, той обяснил, че пурите били безвъзвратно загубени “в серия от малки пожари” и настоява застрахователната компания да му изплати загубата. Застрахователната компания отказва да плати, основавайки се на очевидните причини, че адвоката е изконсумирал пурите по най-популярния начин – изпушил ги е. Адвоката ги съди ... и спечелва делото! Произнасяйки се, съдията се съгласява със застрахователната компания, че иска е маловажен и безмислен. Въпреки това, съдията казва, че адвоката държи полица от застрахователната компания, която застрахова пурите против пожар, без да се казва в полицата точно какъв пожар не е приемлив. Следователно застрахователната компания е длъжна да изплати застраховката. Вместо да губи време и пари в дълги процедури и апели, застрахователната компания приема решението на съда и изплаща на адвоката $15,000 за да покрие “загубата” на толкова ценните пури в серията от малки “пожари”.

Сега, дръжте се за стола, защото идва най-готината част. След като адвоката осребрява чека, застрахователната компания пуска оплакване в полицията, искайки ареста на адвоката. Обвиняват го в причиняването на 24 пожара. Арестуват го! В съда, застрахователната компания вади на показ застрахователната полица и адвокатското свидетелство от предишното дело. Адвоката бива обвинен за причиняването на 24 умишлени пожара на застраховано имущество и бива осъден на 24 месеца затвор и $24,000 глоба.


Такива ми ти работи. И тъй като темата поне за мен стана (някак си странно) сложна мисля следващия пост по тази тема да го пратя по пощата  ;) така че - чакайте пратка  :)
 


Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: empress в януари 19, 2010, 04:30:36 pm
А можем и да завием към темата ти от лятото - "Усещане за щастие"  ;D

Това там за баскетболната топка...

http://e-therapy.bg/smforum/index.php?topic=1843.0
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Vourga в януари 19, 2010, 05:09:26 pm

темата от лятото..

..ходи ми се на море
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в януари 20, 2010, 12:37:09 am
"Да... трудни и гранични ситуации помня. И да, след това, като се върнеш в града, е странно. От горе си донасяш нещо - консервирано вътре  ;) ... "
Не, това не е консервирано. Преживяванията са били реални, на момента. Повече никога няма да се случат. Това което остава запечатано вътре - спомена, не е консерва. С времето ферментира с благородни плесени, после се дестилира и стопля душата като се пие на малки глътчици ;)
Тези трудни гранични ситуации и спомените за тях са репери, спрямо които си сверяваме часовника. Безценни лични преживявания. Реални, истински...
Темата както и да се върти не излиза от контекста на виртуалното. Даже мисля че и във всяка друга тема винаги присъства този лайт мотив. Тази тема обаче е странна защото тука се вторачваме във самото виртуално, а то май е от онези неща дето се плашат от това някой да насочва прожектора към тях.
@empress онова вътрешно нещо, което надава вой, когато си на ръба да го наречем с тривиалното му име "инстинкт за самосъхранение"... Наскоро научих, че при хората под зависимост този инстинкт е приспан, дреме...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в февруари 11, 2010, 10:05:48 am
Иска ми се да вдъхна отново живот на тая тема.
Ще се върна тук:
"Ако твърде дълго гледаш в бездната, тя ще погледне в теб"
Напоследък минавайки по улиците поглеждам през витрините в разни малки магазинчета, офиси... В повечето от тях има човек седнал зад монитор и клавиатура. С поглед забит в екрана. Хора прекарващи така почти целия ден, оставащи и "малко" след работно време. Предполагам че така е и у много съвременни домове...
Къде е бездната? Това което виждам аз отстрани или това което виждат те?
Със сигурност за тях тази бездна е пълна с всичките възможности и очаквания, които предлага виртуалното пространство. Със сигурност аз виждам просто едни почти хипнотизирани... същества, отсъстващи от реалноста около тях.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 11, 2010, 02:43:20 pm
А какво друго да правят  ??? Ако потънат в една книга не е ли същото  ??? И защо никой не се пристрастява към четенето , както много медии (основно електорнни) ??? се опитват да ни убедят че трябва да правим(докато гледаме телвизия ??? ).
Това е техния избор и това че на нас не ни хареса или не ни влече си е наш избор ... просто факт !
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в февруари 11, 2010, 04:00:18 pm
Скуката е мощен мотив за действие. Вярно е. Но това става масово, минава една критична граница.
А защо си задавам тези въпроси? Ами защото жена ми е пристрастена към виртуалното. По точно към една онлайн игра. Една от причините това да стане е че явно има предразположение към това. Другата е че има тази възможност - света се движи в тази посока неумолимо.
Аз направих своя избор преди години. И никога не предполагах, че семейството ми ще бъде засегнато от тази чума. Така както и много хора не знаят добро или зло правят като купуват компютър на детето си или на възрастния си родител...
Когато имаш имунитет се чувстваш почти безсмъртен. Но знаеш ли как се чувстваш, когато не ти, а твой близък попада в капан и ти нищо не можеш да направиш въпреки всичките опити.
В нашия град гледам изникнаха като гъби след дъжд игрални зали амбициозно наречени "Казино". Само мога да предполагам каква мъка е това за семействата на онези хора, които са предразположени към хазартна зависимост.
Когато една смесица от меркантилност и невежество се афишира като "прогрес" или "необходимост" повечето хора го приемат с лекота и стават двигател на една машина, която гази други хора. Тълпата не усеща как премазва и стъпква. Единия шанс да не бъдеш стъпкан е да стоиш прав и тълпата да те води.
Е аз не съм от тези хора.
Според мен това не е само мой личен проблем това е и обществен проблем. Нямам намерение да се боря с вятърни мелници. Търся ваксина за децата си. Обсъждането на тези проблеми като проблеми, а не като нещо нормално смятам че ще помогне.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 12, 2010, 11:11:20 am
Мисля че те разбирам Хектор. Ти си чувствителен към проблема защото си пряко засегнат. Сещам се че на база на подобно съждение пуснах и тема в която да 'дискутираме' безопасността на движението по пътищата. Темата мина постепенно в монолог и стана скучна, което ме накара съвсем съзнателно да я оставя да пустее - както и да е.
Лично аз съм зависим почти ан 100% от интернет за да върша работата си, но това не ме прави зависим дотолкова че да прекарам нет и у нас и да вися в разни социални мрежи или онлайн игри. Може би факта че се ровя в скучни сайтове на институции, киото предлагат доста странни забавления отб типа - подал си нещо, което не е прието или невидими икони и бутони, които търсиш и намираш на магия ме отвращава донякъде от самия интернет - не знам. За сметка на това пък имам приятели, които са превърнали интернет в нещо като продължение на собствената си идентичност. Замисляйки се не намирам промяна в личното си отношение към тях, но не мога да твърдя как те приемат общуването си с останалия свят.
По принцип всеки има нужда от някакво бягство от задушаващата реалност. Аз обичам да фантазирам. Вчера например влезнах да обядвам в едно ресторантче наблизо - тип кръчма. Чакайки поръчката си погледа ми попадна на една маса на която имаше недопита бира и празна чаша от кафе, които сервитьорката не беше отсервирала. Странно е през зимата някой да пие само бира , а събеседника му да пие кафе, което ме накара да се замисля какви хора са били там за да остане така масата. Замислих се разфантазирах се и потънах. От 'бездната' ме извади една ръка , която сложи пред мен порция ароматна мусака, но мислите ми и сега са в главата ми, което никак не ми пречи. Ако не беше тази моя странност може би и аз щях да 'потъвам' в идеалния си виртуален 'аз' обрисуван в някаква социална мрежа - не знам.

Впрочем - интернета си има 'кранче' - пробвал ли си да го врътнеш  ;)   
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в февруари 12, 2010, 12:12:36 pm
CDman: Впрочем - интернета си има 'кранче' - пробвал ли си да го врътнеш   ;)
И това направих... Имаше ефект. Но взаимоотношенията ни с жена ми преминаха в друга насока. Играта която жена ми играе е с вътрешна социална мрежа. Аз бих казал антисоциална ама малцина могат да го разберат. Едно просто врътване на кранчето не решава нещата на 100%.
Моя случай е наистина изключително частен. Едва ли някой може да разбере какво преживявам от една година насам... Ако бях поет щях да съм издал няколко стихосбирки досега на базата на тези емоции. Всъщност в самото начало дори написах един бял стих.
Знам че всеки вижда нещата от своята гледна точка. Още повече, когато тази гледна точка се пречупи през хиперболизираното виртуално пространство... Тук споделям моя частен случай. Такива частни, гранични случаи и прецеденти дават по-ясна представа за проблемите отколкото филтрираното и обработено нормално възприятие.

Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 12, 2010, 03:29:39 pm
Лошо !!  :-\ 

Не знам дали ще подейства но - накарай я да се види отстрани:

http://www.vbox7.com/play:97ec6221

Кой знае - може и да има ефект  ???
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в февруари 14, 2010, 09:40:59 pm
Мда... подобна картинка беше и моята Дулсинея. Сега нещата са променени. Лошото е че това продължи много дълго. Забатачиха се нашите отношения... Но от друга страна доста неща, които преди оставаха потулени сега изплуваха на повърхноста. Освободих се от някои заблуди и колебания.
Някой път може да споделя и повече. Сега не мога...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 16, 2010, 10:03:41 am
Забатачиха се нашите отношения... Но от друга страна доста неща, които преди оставаха потулени сега изплуваха на повърхноста. Освободих се от някои заблуди и колебания.


Недей да споделяш - едва ли ще има резултат, но както все повече се уверявам напоследък на база твоята лична история и споделената наскоро от nelisp семейна драма за да не вървят нещата в един брак или връзка необходимо и достятъчно условие е единия да е егоист. По-лошото е че почти никога самия егоист не се определя като такъв, а и не съм чул за ‘излекуван’ егоист. :-\

Между другото (и за да се върна на темата) се замислих преди когато нямаше интернет по какво се увличаха пагубно младите хора. Едното от нещата за които се сетих е една моя позната, която се увлече по религия (по-точно секта някаква), която тотално срина живота и в последствие. Тази моя мисъл ме накара да потърся все пак имат ли общи черти интернет и сектите изповядващи ‘спасение’. Оказаха се невероятно много -  вечна младост, липса на  болести, пълен контрол над ситуацята, никакви проблеми, всеобща любов, липса на страх от каквото и да било и още доста неща с единствената разлика, че онези обещават вечно щастие на онзи свят, а нета дава почти същото на този. Жалкото е че ако човек сам не се осъзнае - никой не може да му подейства.  :-X

Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в февруари 16, 2010, 06:53:48 pm
Спрях да гледам на проблема като на дилема "егоизъм или не". Все пак егото в критични случаи е онзи резервоар с гориво, който ни подхранва и ни дава възможност да оцелеем. Пък било то и чисто физически, напук на всякакви правила и норми.
Не бях правил точно този паралел между виртуалното и религията. Може би защото не идеализирам толкова религията. Но принципно да, трябва донякъде да има у теб нещо инфантилно и да търсиш идеализирана среда и образи за да се поддадеш на уловките, които предлага виртуалното.
CDman, покрай клипчето с пристрастения към WoW намерих и това:
http://www.vbox7.com/play:652ada4e&al=1&vid=
В края на това клипче се включва и експерт по поведението на клиентите онлайн. И според неговите наблюдения, става въпрос за Нова Зеландия(тази страна не беше ли почти земен рай...?... от какви проблеми в реалноста бягат там хората...?), типичния образ на увличащия се по онлайн игри "клиент" е "жена над 30-те" ... БИНГО!!!
За игра ли става въпрос тогава...? Нека всеки сам си направи асоциациите.
За каква таргет група са предназначени тези игри също е ясно на хората, които ги правят, поддържат и печелят от тях. Разбира се повечето от тези игри се промотират като безплатни. И са достъпни за всеки, който има достъп до Интернет. Елемента на обсебване е заложен и се разчита на него.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 17, 2010, 09:46:16 am
Ами да ! Нищо ново за мен - можеш да си какъвто си искаш да можеш каквото си поискаш при това безплатно  ??? Кой се отказва от безплатен обяд  :-\ Не знам  ???

Много пъти мои приятели са ми предлагали да си направя профил тук или там, но аз нещо не съм мераклия. Може би защото не съм такъв човек - да търси виртуална реализация  ??? Добре - ще си направя профил  - и какво ???  Ще си направя блог - и какво ??? Нищо ! Станеш ли от компютъра и си пак в същите , а като им гледам погледите на тия от репортажа мисля че много скоро ще загубят имунитет срещу реалността , а това е лошо  :-\ дори и в рая да живеят  :(
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в февруари 18, 2010, 04:27:53 pm
Това ми попадна тези дни :)
http://www.youtube.com/watch?v=Z6phk8bZgbo
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 19, 2010, 09:34:01 am
Ха ха  ;D Знаеш ли какво ми дойде на ум като изгледах огъня  ;) Колкото те грее този огън толкова те грее и виртуалната реалност ;D  Не знам защо ми дойде на ум  ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в февруари 23, 2010, 09:26:43 am
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5273351,00.html

Хммм... някъде по-нагоре споменах ли какво ще правят пенсионерите от нашето поколение...

Ами това:
Цитат на: Deutsche Welle
Един юзър в мрежа за игри, ползващ името на образ от фентъзи-играта "Уърлд ъф Уоркрафт", бе загинал при пътно-транспортно произшествие. Другарите му от играта му устроиха виртуално погребение в рамките на компютърната игра, което заснеха допълнително на видео като спомен за него
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в февруари 24, 2010, 09:48:09 am
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,5273351,00.html

Хммм... някъде по-нагоре споменах ли какво ще правят пенсионерите от нашето поколение...

Цитат
А който е мъртъв, трябва да има и правото да тегли финална черта и в интернет, смятат основателките на МайУебуил. Срещу 20 евро годишно те съхраняват желанията на клиентите си.


Брейййй много загрижени хора бееее - дай си мейла и паролата пък ние ще ги пазим  ??? и за 20 евро на година  :D напраО без пари  :P . А както е описана рабИтната обстановка във фирматаааа ;) много динамична и предизвикателна работа ще да е  :P с перспектива  ;D Тия спам дилъри вече се уляха тотално в опитите да набират клиенти  ;D

А споделеното за виртуалното погребение ми навя мисли как ли ще изглежда една виртуална сватба  ??? Представям си виртуалния диджей да се 'провиква':

- От свата и сватята подарък два 10ГБ мейлааааааа и абонамент за онлайн вестниииииик.
- От тъста и тъщата - блог в майспейс и 10 страници положителни коментарииииииии и лог за онлайн телевизияяяяяя.  :D
- От кумовете подарък пълен набор емотикониииииии  :D
- Моля всички гости да кликнат на линка и да заповядат във  виртуалния рестораааант  ;D Някои снимки са толкова хубави че ще си изближете мониторитеееее
- Убряяяяяя :D бум бум бууум (тва пък пише някой от гостите )  ;D

А най ми е интересно как ще протече първата онлайн-брачна нощ  :D :D :D

Ненормална раб'та   :o :P


 
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 04, 2010, 12:03:29 pm
Хахахахха..... на шега, на майтап, но.....
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Gita в март 12, 2010, 12:53:02 am
Сиди, от сърце се смях на описаната картинка на виртуалната сватба!  :D

Скуката е мощен мотив за действие. Вярно е. Но това става масово, минава една критична граница.
А защо си задавам тези въпроси? Ами защото жена ми е пристрастена към виртуалното. По точно към една онлайн игра. Една от причините това да стане е че явно има предразположение към това. Другата е че има тази възможност - света се движи в тази посока неумолимо...

Хектор, според мене като цяло ако някой се увлече по игрички, това си е запълване на дупки, на "липси"… Но нещата са много объркани, защото може би тази каузалност е и в обратната посока – може би злоупотребата с виртуалното СЪЗДАВА дупки… Не знам, не съм много навътре в тази тема… Но си имам и моя опит и исках да ти го споделя.

Когато съпругът ми дойде в Германия (няколко години след мене), той (съвсем закономерно) все още не знаеше език, не работеше тук, а социалните му контакти се ограничаваха до двама-трима българи и може би до не дотам желани срещи с моите колеги… Тогава той се беше отдал изцяло на компютри и интернет. Аз отивах на работа, оставяйки го пред компютъра, връщах се от работа и го намирах пред компютъра, ако имахме гости му гледах гърба - той седеше на компютъра… а ако го помолех да свърши нещо избухваше, защото практически му се ограничаваше времето да стои пред компютъра… Това продължи известно време, след което започнах да се притеснявам… Но му обясних в прав текст, какво си мисля… И му предложих да направи нещо – не за мене, а за себе си – да пробва да издържи няколко дена (примерно 2-3) без компютър и ако се чувства добре, ако не му е нервно, значи всичко е наред…  Казах му ако реши да изпробва, да убеди себе си, че няма нищо притеснително… И така, той прие думите ми сериозно и намали темпото…  Споделям за отминали времена. Сега съпругът ми отдавна работи, има си средата и всичко останало,… а компютрите продължават да са му страст, което обаче си е в реда на нещата... и без каквито и да е причини за притеснение... и за мърморене…  ;)

Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 12, 2010, 06:44:25 pm
Да кажа първо за сватбата... Свързах я с един разказ който чух наскоро от една възрастна жена оженила чедото си за американка. Имало американска сватба там и българска сватба с хора и както си му е реда тук. На българската сватба американския сват не се мръднал от мястото си. Не се хванал на нито едно хоро, ами през цялото време лаптопа му стоял пред него и той по Скайп държал информирани презокеанските си прриятели как върви сватбата... ???
А днес чувам че Интернет бил номиниран за нобелова награда за мир, защото "поощрява диалога и помага за постигане на консенсус чрез общуване". ??? ??? ???

Гита, на мен цялата история, със залитането на жена ми, ми се стовари в най-неудобния момент. Бях преди всичко много изморен, притиснат и от време и от финанси. Влачех и едни стари здравословни проблеми, които успях да надвия благодарение на плуването, което стана моя отдушник. Имахме и проблеми битови и емоционални със съпругата ми. Движехме се по ръба... Но се движехме заедно в свръзка. Имах увереност, че се осигуряваме взаимно, обвързани. Трябваше да премина през доста неща ... Сега поне аз преминах през катарзиса... У жена ми също има промяна. Не такава каквато на мен лично ми се иска, но промяна има. Но... бяха жертвани доверието, добрия тон, разбирателството, диалога въобще. При това става въпрос за семейство в което се отглеждат две малки деца + един тийнейджър.

Историята все още продължава, но аз лично се отърсих от негативните емоции, които ме държаха като вързан.
Вече не гледам на виртуалното като на достоен противник. :)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: Gita в март 12, 2010, 08:44:33 pm
Историята все още продължава, но аз лично се отърсих от негативните емоции, които ме държаха като вързан.
Вече не гледам на виртуалното като на достоен противник. :)

Ей това е много положително!  :)
Вярвам, че можете да си върнете "доверието, добрия тон, разбирателството, диалога въобще".
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: CDman в март 15, 2010, 10:55:20 am
А днес чувам че Интернет бил номиниран за нобелова награда за мир, защото "поощрява диалога и помага за постигане на консенсус чрез общуване". ??? ??? ???

И кой ще получи наградата  ??? 'ценралния' сървър  ::)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 15, 2010, 02:09:09 pm
Ей това е много положително!  :)
Вярвам, че можете да си върнете "доверието, добрия тон, разбирателството, диалога въобще".
:)
Така си е.

СиДи, това(за мен) е още едно потвърждение за неопределеноста и кашата, която представлява глобалната мрежа.

с поздрав
Хектор
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 16, 2010, 05:07:25 pm
В същност Хектор - днес ровейки из темата "петък ден на майстора" стигнах до едно видео, което съм пускал преди много време. Там е документирана една малко особена сватба  ::) ::) та се замислих - може би интернет сватбите не са чак толкова лошо решение  ;D

Сам ще се сетиш защо  :D

http://fishki.net/comment.php?id=24437

А по повод онзи Хамерикански кум ли беше сват ли беше дето седял на лаптопа и предавал по скайпито какво става на сватбата - ако попадне на подобно събитие би могъл да влезе в ролята на коментатор от Разбиване или Първична сила  ;D  ;D ;D ;D  там си умират за подобни забавления  ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 16, 2010, 05:31:41 pm
Хммм... мислиш ли?
Като знам какви флеймове се заформят понякога по Интернет форумите...
А това което остава зад кадър на това видео са литри чист алкохол "из горлышка, с устатку и не евши"...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 18, 2010, 09:41:56 am
Hektor изгледай видеото в този пост - мисля че ще ти е интересно:

http://fishki.net/comment.php?id=66530

Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 18, 2010, 11:22:16 am
Изгледах го два пъти. И с тиха радост установих, че не съм пропуснал нищо въпреки високите обороти на които върви презентацията. Ставам все още ;D
Какво да ти кажа СиДи... То е било ясно и на мислителите от древноста. Задвайки въпроси и получавайки отговори, мислещия човек не спира(докато не се умори :) ) Така отговорите пораждат на свой ред по няколко въпроса и ако продължаваш става лавинообразен процес. И в това клипче - въпроси, въпроси, въпроси ...
И накрая завърши с въпрос.
За човек днес е жизненоважно да може да изключва от време на време. При второто гледане на клипчето установих, че ми се губят 2 кадъра от първото гледане. През това време мозъка ми явно е превключил на нещо друго :) Също така въпросът "Did you know?" Ми извиква веднага един скеч на Бени Хил. Лека му пръст.
Та в скеча се разказва един виц.
Живеят мъж и жена. Мъжът улисан чете "National Geographic". Жената си гледа нейните женски работи ;)
Но мъжът е толкова заинтригуван, че не може да се сдържи и да не сподели това което чете:
- Darling, do you know that... слонът изяжда по 225 кг. храна на ден?
- I know, I know...- отговаря жената.
След минута пак:
- Darling do you know that... слонът изпива по 160 литра вода на ден?
- I know, I know...- отговаря пак жената.
Мъжът обаче продължава явно все по откъснат и неадекватен на ситуацията.
- Darling do you know that... ушите на слона са широки над 120 см?
- I know, I know...- получава отговор отново и отново.
Мъжът не издържал. ;D
Отишъл в зоопарка. Разбил клетката на слона. Отвлякъл го и го завел в къщи. Набутал го с триста зора в банята.
Седнал на дивана. Взел любимото си списание в ръка правейки се че чете. И зачакал...
След известно време в хола влетяла жена му с изчъклени от ужас и изумление очи.
- Darling, do you know that... в банята ни има истински слон? ???
Тогава мъжът без да се обръща, без да вдига поглед от списанието, казал:
- I know, I know...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 18, 2010, 01:18:01 pm
И в края на краищата - Какво значи всичко това ?!

Аз лично не намирам отговор който да ми харесва  ???
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 18, 2010, 02:17:54 pm
Ааа... за въпроса накрая ли?
Ами как какво... аз надушвам вплетена следната пропаганда:
Лошо, много лошо... войните днес се водят на ментално ниво и Чингиз хан е напъплил с ордите си бойното поле, където хамериканците явно отстъпват. Това е тръбен зов за мобилизация към американската нация. Жълтите идат!!! Индийците идат!!!
Според мен това е идейката на клипчето, а покрай нея научихме и други факти.
Които междувпрочем подлежат на проверка...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: CDman в март 18, 2010, 02:46:34 pm
Това е тръбен зов за мобилизация към американската нация. Жълтите идат!!! Индийците идат!!!

Демек - спрете да ядете и почнете да се е...  ;)

Аз пък възприех целия клип като пердупреждение, че рано или късно инфото ще задръсти мозъците ни ;)  та да не се правим  на всезнайковци  ;D

И се питам кое ли ще е следващото изобретение покорило света  ???
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 18, 2010, 04:00:22 pm

Цитат на: Франк Дзапа
Информацията не е знание.
Знанието не е мъдрост.
Мъдроста не е красота.
Красотата не е любов.
Любовта не е музика.
Музиката е върха.
За мен интересно беше, че iPod е в класацията...
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 18, 2010, 04:46:36 pm
За iPOD както и да е , но не знам защо са забравили мобилния телефон  :o или и на мен ми се е изгубил този кадър  ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 21, 2010, 11:02:33 am
А той и старомодния телефон го нямаше ама...
Днес съм на вълна спомени и ето какво си припомних ;)
http://www.youtube.com/watch?v=0QR3RXtvKRU&feature=related
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: CDman в март 22, 2010, 10:00:10 am
А той и старомодния телефон го нямаше ама...

Предполагам не са паснали на идеята на автора на клипа - друго не ми идва на ум като разумно обяснение  ???

Охоо ! Висоцки ;) Дааа !
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 22, 2010, 10:26:15 am
Хектор, предполагам обичаш и Окуджава. Той май ти е по-близък. Намери и някое негово клипче, по.неизвестно, моля те.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 22, 2010, 11:14:38 am
Ха сега пък и за DJ ме взе ;D Ама ще те разочаровам Окуджава не мога да му издържа и една минута от песните, а Висоцки ... ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 22, 2010, 11:49:32 am
Моля, моля. Текстовете са му супер и ти импонират. Романтично момче, такова... ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 23, 2010, 02:42:39 pm
Ей тоя нет ;D
Вилли, я гледай тука... http://www.fro196.narod.ru/library/okujava/okujava.htm
Над 800 стихотворения, че и mp3-ки има към някои от тях.
Насилих се да изслушам няколко. Разрових се да намеря текстове, които да ми импонират. Много меланхолия, бе... много, няма живец.
Намерих обаче нещо, което ми допадна :)
Ето: http://www.fro196.narod.ru/library/okujava/79.htm
Конечно... "Госпожа Удача" тоже. ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 23, 2010, 03:02:05 pm
Хектор, много ти благодаря. Сега ги слушам.  :-*
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 23, 2010, 09:20:06 pm
Уау... Вилли това виртуално млясване ли беше  ::)
Аз реших да върна темата от офтопика.
Ето малко факти около песента "Ноль-семь" на Владимир Высоцкий.
Цитат
С телефонисткой Людмилой Орловой, Высоцкий и Влади познакомились после первой ссоры супругов. После тяжкого запоя поэта Марина Влади уехала от Высоцкого, оставив записку "Не ищи меня". Несколько недель она провела в Риме. В парикмахерской её застал звонок: телефонистки по просьбе Высоцкого обзвонили все гостиницы Рима, нашли ту, в которой остановилась Влади, а потом выяснили, в какой она парикмахерской.
По возбуждённому голосу Высоцкого, Влади заподозрила, что он пьян, но прежде, чем Высоцкий ответил, телефонистка вновь вмешалась в разговор: "Не беспокойтесь, он уже несколько дней разыскивает вас, он больше не пьет, просто он очень-очень счастлив!".

Цитат
"Девушка, здравствуйте, как вас звать, Тома?" -- на самом деле телефонистку звали Людмила Орлова. Высоцкий, очевидно, изменил имя, чтобы вписаться в размер и рифму.
Людмила на протяжении десяти лет помогала общаться Владимиру Высоцкому с его возлюбленной -- Мариной Влади, которая много времени проводила в Париже. (В то время телефонные разговоры между странами были не столь простым делом.)
Если Высоцкий и его жена начинали ссориться, то телефонистка разрывала связь, обясняя это техническими неполадками ("Что, реле там ячейкой шалят?!"), и ждала пока они остынут. Иногда она влезала в разговор: "Успокойтесь, подумайте, это не так серьезно. Я вас вызову через час".
Со временем она стала другом семьи Высоцких, а после смерти поэта осталась другом Марины Влади.

Релетата отдавна са заменени със суичове, рутери, сървъри ... Системните администратори едва ли имат възможност да обхванат всичките комуникации, които текат едновременно. Гледат на системата чисто формално, технически.

А ето и един малко по-друг поглед върху реалната физическа среда на мрежата.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 24, 2010, 01:09:18 am
Отново ти благодаря, Хектор. И затова, че си се разтърсил за Висоцки из нета. Мисля, че знам за него всичко, както и за Окуджава. Много си мил, наистина. Мда... жалко, че целувката е виртуална.  ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или сре
Публикувано от: hektor в март 25, 2010, 11:57:31 pm
Е аз с темата се опитах да я вържа тая история... ама от целувки не се дърпам ;D
Напоследък си мисля, че сега във виртуалното сме като деца. Деца които си граят с ехо. Викат, после се дивят и кикотят на собствения си глас. Какво ли ще стане, когато децата пораснат?  ::) Дали виртуалното ще им омръзне. Дали ще го ползват с повече опит и някак си със знание. Или пък съвсем ще се зомбират.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 26, 2010, 09:35:33 am
Мисля че никой не знае - дори и самите те  ;)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 26, 2010, 04:35:40 pm
Е,  зомбиране чак....
Щом влизаме тук, значи ни е приятно. Може би и нужно  :)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 26, 2010, 04:54:09 pm
Зомбиране  ::) Aма моля ти се  ;D Никакво зомбиране  ;D направо мумифициране  ;D

(http://ru.fishki.net/picsw/032010/26/post/demotivator/demotivator024.jpg)
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 29, 2010, 10:59:12 am
Нещо по темата:

http://www.vesti.bg/?tid=40&oid=2872191
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 29, 2010, 11:35:38 am
Предполагам, търсачките ще индексират темата и тук ще попадат хора които имат подобен проблем. Така че мисля, че е добре да се съберат интересни изрезки.
Благодаря CDman!
Ето нещо което четох съвсем наскоро.
http://teacher.bg/cs/blogs/julia1313/archive/2009/07/19/27676.aspx
В статията са загатнати или по-скоро нахвърляни основни неща.
Ако я бях прочел преди да се сблъскам лично с тези проблеми не бих оценил много от нещата. Сега мога да ги свържа с преживяното.
Интересното, което няма как да осъзнаем е в приликата на интернет зависимоста с хазартната зависимост. Другото е патологичното преплитане на лични и социални проблеми във виртуалния маскен бал. На границата на признаването на един проблем като такъв в тези мътни води са хвърлени доста мрежи.
Но изход има. При това не един.
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: CDman в март 29, 2010, 04:21:07 pm
Дано да не те разочаровам Хектор но точно този форум едва ли е най-доброто място за набиране на съмишленици  :D Като изчетос статията от линка , а именно :

...кажете на шофьора на таксито, че живеете на http://123.elm.street/house/.
...наистина сте се чудили какво ли ще стане, ако опитате този адрес.


Се стих за една снимка , която съм виждал в абсурди.ком

(http://absurdi.com/files/big_1194387386_165.gif)

Мисля че няма нужда от коментар   ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: VILLI в март 29, 2010, 04:36:27 pm
ХА ХА ХА  ;D ;D ;D
Титла: Re: Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в март 29, 2010, 05:00:11 pm
Не, не ме разочароваш СиДи. Най-малкото съмишленици търся.
Темата е вече индексирана и излиза в Google.
Титла: Re:Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в май 25, 2011, 05:16:00 pm
http://blog.ted.com/2011/01/11/we-are-all-cyborgs-now-amber-case-on-ted-com/
(Има субтитри на български, които може да се включат от бутона появяващ се точно до бутона "play".)

http://www.youtube.com/watch?v=bThSI666jJY

PS: Тук песента е с български превод
http://vbox7.com/play:1a896f0e&al=1&vid=3956627

Титла: Re:Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: hektor в май 30, 2011, 01:53:37 pm
Игра на сенки...
С подходящ ъгъл на светлината...

(http://s-ak.buzzfed.com/static/enhanced/terminal01/2011/3/9/17/enhanced-buzz-22018-1299709625-32.jpg)

На пръв поглед хаотична купчина...

(http://s-ak.buzzfed.com/static/enhanced/terminal01/2011/3/9/17/enhanced-buzz-22032-1299710753-49.jpg)

С повече старание в подредения хаос...

(http://s-ak.buzzfed.com/static/enhanced/terminal01/2011/3/9/17/enhanced-buzz-22016-1299709553-42.jpg)

Снимките са взети ето от тук:
http://www.buzzfeed.com/expresident/21-amazing-examples-of-shadow-art

без коментар...
Титла: Re:Интернет - виртуално пространство или средство за комуникация.
Публикувано от: Absolute.Beginner в юни 01, 2011, 12:28:06 pm
Уау, Hektor, страхотно е...
Сетих се Платон и неговата пещера със сенки.
Много е виртуална :-)