Автор Тема: Зависимост към захар  (Прочетена 4984 пъти)

zvezdi4ka

• Member
  • *
  • Публикации: 4
    • Профил
Зависимост към захар
« -: юни 05, 2015, 11:55:58 pm »
От хаоса в главата ми е трудно да започна...и да напиша мислите си систематизирано и подредено...

Преди години писах във форума, връщам се към тази стара тема и ми става едно такова хубаво...и си припомням, че мога да променя нещата, когато не ми харесва нещо :) Този път обаче не знам как...

Прекалявам със сладкото ужасно много - вафли, шоколади, плодове и всичко що има захар в него... От 4 години е така. Опитвала съм да се огранича, да спра да ям захар множество пъти. Получава се за около месец максимум. Коства ми огромни усилия на волята да хапна само едно парче шоколад и да не го изям целия или да се задоволя с едно парче торта или да откажа каквото и да било сладко като ми предложат. И в края на краищата се натъпквам. Особено в моментите, когато съм сама. Винаги търся нещо, с което да се занимавам и ангажирам съзнанието и да не мисля за нещо сладко... А захарта...колкото повече ядеш, толкова повече ти се яде. Не съм с наднормено тегло, защото спортувам много. Но тялото ми не се чувства добре. Постоянно ми е тежко, излизат ми пъпки по цялата кожа и т.н. Да не говорим, че през месец съм по зъболекари, да не споменавам риска от диабет.

Много пъти съм анализирала поведението си - какво ме подтиква да ям толкова много захар, как се чувствам след това, как се чувствам като не ям седмица-две захар. Като отида в магазина и преди да си купя поредния шоколад знам, че после ще се чувствам виновна, че ще го изям целия и въпреки всичко го купувам...

Нали уж като се опитваш да премахнеш някой навик, трябва да запълниш празното място с нещо друго. Но не знам с какво. Не знам каква е причината. Както казах, опитвах много пъти и не ми се получава. И всеки ден е едно ново начало на моята фикс идея и анализите започват от начало, и търсенето на причината... Чувствам се зле и не зная какво да направя, за да преборя този упорит, лош и вреден навик.... Пък и се обичам достатъчно, за да не оставям тялото ми и съзнанието ми (щото съм сигурна, че корена на проблема е там, но още не съм го открила) да страдат  ;D
« Последна редакция: юни 06, 2015, 12:00:12 am от zvezdi4ka »

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Re: Зависимост към захар
« Отговор #1 -: юли 17, 2015, 12:28:29 pm »
Здравейте!
Влечението към сладкото не е само хранителен навик, а е симптом за определени липси. Свързва се и с напрежение на психиката, както и с определени дефицити на ниво биохимия. Но точно фиксирането в сладкото като проблем и изпитването на вина Ви закрепват по-силно към него. От една страна  е добре да се консултирате с диетолог, от друга, можете да използвате сесия тук, за да намерим провокатора на това състояние.

anai

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re: Зависимост към захар
« Отговор #2 -: януари 26, 2016, 08:46:33 am »
Има група за взаимопомощ при хранителни разстройства от всякакъв тип. Всеки вторник от 19 ч. на бул. Стефан Стамболов 34, до женския пазар. За повече информация (посрещане преди сбирката) - тел. 02/465 26 55.  Аз бях също така, но от 14 месеца и 12 дни съм чиста и се чувствам чудесно. За мен захарта си е наркотик.