Автор Тема: Проблем с наркотиците  (Прочетена 6081 пъти)

sasho

• Member
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Проблем с наркотиците
« -: октомври 27, 2006, 10:40:07 pm »
Ами аз съм на 14 години следният: Един мой п Проблемът ериятел(съученик) се привърза към амфетамин.Той от 2 години някъде пуши марихуана , но напоследък започна всекидневно да шмърка.Когато го питам дали шмърка той не си признава , но всички казват, че го прави а и по държанието му си личи...той вече започна да ми иска пари назаем понеже "Искат да го бият и задължително трябва да им плати за да няма проблеми". Аз пари няма да му дам , но...с какво мога да му помогна.Бих казал , че той вече е направо пропаднал... п.п. Съжалявам, че ви заемам с проблемите на чужд човек , но тук е единственото място , в което можете да дадете някакъв добър съвет. Благодаря предварително!

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Проблем с наркотиците
« Отговор #1 -: октомври 30, 2006, 11:42:28 am »
Здравейте! Благодарим Ви за гласуваното доверие! Тук няма да изброяваме вредите, които нанася употребата на наркотици, тъй като има много информация, а и много от нас знаят от личен опит за последствията, които носят. На тази възраст много лесно се оформя зависимост. Факторите могат да са от най-различно естество. Това, което можете да направите за Вашия приятел е да го насочите да потърси специализирана помощ и да го подкрепяте в това му начинание. Всякакъв род съвети и наставления не биха имали ефект, ако той самият не пожелае и не положи усилия да се справи с проблема. Покажете му сайта на e-therapy, тук може да разговаря с психолог абсолютно анонимно, това е начинът по който ние бихме могли да бъдем полезни. За съжаление индиректно е невъзможно. Желаем Ви успех!

anna

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Проблем с наркотиците
« Отговор #2 -: май 27, 2008, 06:43:04 am »
Търся специалист за онлайн терапия,някой може ли да ми помогне с инфо или координати?Става на въпрос за мой близък,на метадонова програма.От известно време се ограничава максимално и намалява количеството метадон,прескачаа дни...дори е изкарвал десетина без метадон.Проблема остава на психична основа.Той сам го осъзнава,но не успява да се пребори с него напълно.През около два месеца го наляга силно желание да вземе,за щастие споделя и повечето пъти успяваме заедно да преодолеем тези трудни моменти,но..не винаги!Най-големия проблем е когато срещне някой от старите познати със зависимост.... :roll: Тогава борбата "сам със себе си" се вижда много ясно,след такива моменти става дребнав,избухлив,необщителен...общо взето коренно се променя като личност и не съомявам да помогна.Важното е че сам осъзнава положението и състоянието си и иска помощ!Имам голями надежди но сама не мога да се справя да се подобрят нещата :roll:

ani

• Member
  • *
  • Публикации: 29
    • Профил
Проблем с наркотиците
« Отговор #3 -: май 27, 2008, 09:41:16 am »
Мило момче, според мен най-добре е да уведомиш родителите на твоя приятел.Не е задължително да разбира той за това. Посъветвай ги да купят тест за наркотици от аптеката и да му направят.Така ще са наясно , а и приятелят ти няма да се чуства предаден от теб. Ще могат и да му помогнат , за което искрено се надявам

etherapy

• Administrator
  • Member
    • Профил
    • Ел. поща
Отговор
« Отговор #4 -: май 27, 2008, 12:10:45 pm »
Здравейте! Благодарим за доверието, което гласуванте на форума. Наркозависимостта не приключва с физическото отделяне от наркотика. Има дълги последствия и борби на поведенческо ниво, в типа реагиране в разнообразни ситуации, разбирането на собствените емоции, взаимоотношенията с околните.. Сама сте формулирала много добре голяма част от трудностите в оздравителния процес. На практика с изчистването от зависимостта, човек трябва да започне ресоциализация, да изгради нови умения, да усвои коренно различни варианти за действие.. Нямаме информация, дали приятелят Ви до момента е имал психологическа подкрепа. Колко време е бил зависим, от кога трае лечението му, дали е имал предишни опити за отказване. Това са фактори, които определят нужния тип психологическа работа. Можете да му предложите да използва безплатната си първа сесия тук, след като се регистрира.

anna

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Проблем с наркотиците
« Отговор #5 -: май 28, 2008, 05:00:34 am »
Не съм се интересувала от колко време е бил зависим преди да започне лечението с метадон(Което,аз лично не одобрявам!За мен това е заместител наложен като метод за лечение с цел предпазване от вандализъм.)Но първото което за мен е много важно,той от самото начало на така нареченото лечение взима по-малко от минималното количество,наред с това както по горе споменах не изпитва нужда да го приема редовно!От друга страна в България съм имала "честта" да попадам в компанията на наркозависими(в родния ми град с лопата да ги рине човек) и имам изградена представа,мисля че мога да преценя до колко моят близък е задълбал в проблема...въз основа на това мисля,че при него нещата не са толкова сериозни,по скоро прекаленно многото инфо достигнало до него във формата "Бивш наркоман няма!" и тем подобни клишета разколебават волята му,както споменах също и познати в тези среди.Аз съм единственият човек спечелил доверието му.Помагах му много и резултата излезе веднага на лице!Родителите му казаха,че аз съм постигнала за отрицателно време това което те са мъчели с месеци и резултатът е бил обратен!Проблемът е че вече имам дете и съсредоточавам по-голяма част от вниманието си и отделям повече време на бебчето си ...и нещата остават в застой с лечението!Последиците от което бяха,че случайността го срещна с познатите и то с най-убедителните от тях,а те се нуждаеха от пари(той работи от 6часа сутрин, до 6 и половина вечер,спестява дори и води живот като всеки от нас освен метадона отвреме на време и лошите мисли който го тормозят и затова е най-подходящата жертва за някои личности)Та поддал се е на убежденията и ...това не го беше правил от октомври миналата година някъде!Постоянно се опитвам да му помогна да изгради нова ценностна система,има огромен напредък,обаче ,ако пак изпусна такъв момент и не съм наблизо голяма част от успеха отива по дяволите!този последния път не издържах и избухнах,наговорих му много остри и болезнени неща и сега съжалявам,но се ядосах до безумие на безволието което е проявил,още повече когато се опитах да разбера защо се е съгласил и го е направил,той отговори че сам незнае и няма обяснение дори за себе си :?

etherapy

• Administrator
  • Member
    • Профил
    • Ел. поща
Отговор
« Отговор #6 -: май 29, 2008, 01:12:35 pm »
Това, което правите за приятеля си действително е голяма отговорност и същевременно напрежение и умора. Малко хора биха издържали, особено в ситуация, в която трябва да се грижат и за бебе. Фактите, които споделяте тук говорят за осъзато желание, усилия и стремежи от страна на прителят Ви да излезе напълно от зависимостта. Ние можем да му окажем психологическа подкрепа в трудните за него моменти, свързани с комуникацията,лични избори, колебания.. но той трябва да има и регулярен контакт със специалистите, които ръководят метадоновата програма. Психологическата подкрепа е съпътстваща лечението.

CDman

• Member
  • *
  • Публикации: 1148
    • Профил
Re: Проблем с наркотиците
« Отговор #7 -: август 10, 2009, 05:57:46 pm »
Следния проблем ме мъчи. Имам MB Asus Р5LD2 Intel chipset 945 и искам да му сложа 4х1ГБ обаче в биоса се виждат само 3200, а останалите 896 се водят Appropiated, Mac x86 10.5.7 Retail ги разпознава като 4ГБ, в Photoshopa разпознава 3072MB.

Универсално решение на всЕкакви проблеми с компютри:  ;D
« Последна редакция: август 10, 2009, 05:59:23 pm от CDman »
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"