Автор Тема: Приятел преживя нещо ужасно!Как да помогнем?  (Прочетена 3976 пъти)

Деси

 • Гост
Здравейте.Казвам се Десислава.Мой много близък приятел блъсна човек с колата и той почина.Оказа се в последствие,че човека е искал да се самоубие и е излязъл в посления момент срещу колата.Приятеля ми знае това,но е в шок от случилото се и е много разстроен.Не помни дали е ял днес,къде е ходил...Не спира да пуши и на всички въпроси отговаря с "Незнам".Моля ви,помогнете ни да го върнем към нормалния начин на живот!

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Приятел преживя нещо ужасно!Как да помогнем?
« Отговор #1 -: октомври 05, 2005, 10:04:47 am »
Подобни преживявания имат огромна травматична сила. Това води и до едно характерно поведение, което Вие описвате. Човекът постоянно живее в кошмарния момент, предъвква всяко събитие като на забавен кадър и неможе да осъзнае и приеме случилото се. Етапът непосредствено след травматичното събитие е твърде тежък и каквато и да било рационална намеса трудно би могла да се приеме от страдащия. В този период му е необходима безусловна подкрепа за всяко негово действие-топли грижи и разбиране. За да излезне от вцепенението трябва да мине малко време и постепенно да го подтиквате да споделя мислите си. Ще му е нужен и разговор с психолог в момента, в който е готов за това.

lesaj

 • Member
 • *
 • Публикации: 4
  • Профил
Re: Приятел преживя нещо ужасно!Как да помогнем?
« Отговор #2 -: февруари 25, 2009, 07:23:32 pm »
Здравей Деси!
 Това, което приятелат ти е прижевял е наистине ужасяващо!В момента той е в шок и като истински приятели трябва да му помогнете да го премине!В много от злополуките , които се случват в наши дни хората пострадват главно от психически и духовни травми, отколкото от физически.Раната в душата е много по-трудно излечима от раната нанесена с нож.Шокът е едно много силно и много тежко писхическо и физическо растройство, което прави човек неадекватен и неспособен да се грижи сам за себе си.Все едно се намира в някакъв сън.В такива случай е много хубаво да има на кого наистина да се довери.Трябва да има човек, който да може да пробие бронята на съня, в който смята, че се намира и да се опита да го измъкне от него, по начин, който няма да утежни положението му.
 В Америка, съм чувала, че често са практикува в такива случаи , лечение чрез животни.С помощта на кучета, котки, коне се стига до сърцето на пострадалия, и така се отключва малка врата към неговото съзнание.Много пъти съм се питала как така помага, но понякога има ефект, тъй като животните (кучета, котки, и всякакви дребни бозайници с кротък нрав) се възприемат като беззащитни, а във всеки човек е заложено чувството за съхранение на по-слабите.
 П.С.
 Много внимавай с приятеля си, защото се намира в много крехко състояние и всеки фактор може още повече да усложни състоянието му.Бъдете грижовни, но не прекалено,бъдете добри, но не прекалено, защото може до такава степен да се вкопчи вов вас, че когато настъпи момент отново да заживее нормално живота си да пострада още повече, тъй като е забравил какво е да си самостоятелен.
 Късмет и търпение!