Анкета

Влияете ли се от д-р Хаус?

Да
Не
Гледам го само, защото ми харесва
Не знам
Какъв е този въпрос? :)

Автор Тема: Коментар по искане на "Стандарт" за Д-р Хаус от А. Владимирова  (Прочетена 3583 пъти)

(X) joreste (X)

 • Member
 • *
 • Публикации: 228
  • Профил
ДИАГНОЗА Филмовите герои през погледа на психоложката Ани Владимирова Д-р Хаус върви по ръба на лудостта Не е социопат, но никога няма да е щастлив Изглежда лесно да сложим на Д-р Хаус "диагноза" ексцентрик, социопат или характеропат. Поведението му може да се обяснява в термините на садистични и мазохистични уклони. Личат ясните белези на страх от обвързване, крайно динамичен вътрешен живот, скрит зад маската на професионализма. Той обаче е интересен точно с това, че се движи по ръба на доста диагнози и въпреки всичко остава в нормата. Точно с това д-р Хаус е толкова харесван. Защото е циник, защото се движи срещу правилата, защото иронизира всичко, от което може да те заболи - романтиката, верността, емоциите, жените, слабостта, смъртта - това всъщност е и защитната реакция на чуствителния и раним човек. Да отрече страданието и да търси постоянно рационалните обяснения, от които не боли, а са само верни или неверни. Рационалността още повече помага, когато имаш висок интелект, воля и ясна ценностна система. Проблемът е, че това помага в работата, но не и в личния живот. Затова и Д-р Хаус е толкова стабилен и привлекателен със сигурността, която дава на професионалното поле. Той демонстрира единен стандарт към всичко, перфекционизъм до крайност. Това е и единственото съвършенство, с което може да компенсира несъвършенствата във физиката, любовта, доверието и близостта. При д-р Хаус всички сфери на личен живот изглеждат ексцентрични. Крайна вулгарност и крайна тактичност. В обкръжението му се появяват ту фатални любови и раздели, ту делови проститутки, ту наркотици, ту премълчани ДНК проби за деца на приятели. Като че ли яснотата и професионалният перфекционизъм в личния му живот изчезват и се превръщат в пълен батак. Поведението му е символ на личностна криза, която в нормалния живот колкото и да трае, свършва в някоя от двете посоки – справяне и мир със себе си или провал и отпадане от играта. Е, в този “медико-криминален филм” кризата не свършва и затова героят е толкова противоречив. Защо времето създава хора като Д-р Хаус? Защото в съвременния свят оцеляват само силните, но те губят страшно много от себе си в това оцеляване. Д-р Хаус обаче успява да оцелее със сила и въпреки всичко да остане себе си, макар и далеч от понятието “щастие”.

 Здравейте, по начало един филм/сериал може да ми влияе ако го харесвам и открия нещо полезно, дори и забавно! 
 Д-р Хаус е уникален. Той е особен и по своята същност, поведение, мисли ... Такъв лекар не се среща често, сякаш той притежава всички на пръв поглед отрицателни качества, но не е така. Може би в това се крие магнетизма на Д-р Хаус !
"Д-р Хаус върви по ръба на лудостта Не е социопат, но никога няма да е щастлив " - може би той е щастлив по свой си начин. Той преследва целите си. "...  чуствителния и раним човек" още повече те кара да се привързваш към него, когато той се забавлява по свой си начин и се опитва да бъде като другите.
И не на последно място - " ... в съвременния свят оцеляват само силните, но те губят страшно много от себе си в това оцеляване. Д-р Хаус обаче успява да оцелее със сила и въпреки всичко да остане себе си, макар и далеч от понятието “щастие”. " Колко хубаво е човек да остане себе си и да бъде такъв какъвто трябва да бъде!
Не забравяйте, че филмите/сериалите и дори Д-р Хаус са плод на човешкото въображение. Спомням си след като гледах Д-р Хаус, гледах  филм където участваше пак Д-р Хаус, не бъркам участваше Хю Лори във филма "101 Далматинци". През цялото време очаквах да извади бастуна си и да започне да накуцва и да търси Къди или да каже някоя смешка. Свикнах с героя му, все пак е актьор и дори и в реалния живот Хю Лори и Д-р Хаус изглеждат различно.  ;D
« Последна редакция: декември 23, 2008, 10:41:37 am от joreste »

абонатаелуд

 • Member
 • *
 • Публикации: 79
  • Профил
  • Ел. поща
и в мълчанието на агнетете глвния герой е интелигентен и ексцентрик но с психически отклонения :)))
,,нИКОГА НЕ СЪМ ВИЖДАЛ ДИВО СЪЩЕСТВО,КОЕТО ЧУВСТВА САМОСЪЖАЛЕНИE

Птицата пада премръзнала от клона...без капка съжаление към себе си...