Здравейте!
Съпругът ми осъзна, че има повече или по-малка зависимост от алкохол. Вярно не назова гласно (с истинското име), но изрази желание да се борим заедно с това. Подадох ръка, подкрепям го и оценявам усилията, които полага. Проблемът е в това, че не може да става дума за консултация със специалист - позната личност в голяма част от обществото и ред други причини. За да уточня количеството на консумация - 200 грама водка вечер за пред мен, у дома - редовно, всяка вечер. Отделно периода с криенето през деня, било в къщи, било в работа или с приятели, познати и други. Следствието - страхотен тремор на ръцете, започна гадене и болки в стомаха, липса на всякакъв апетит, загуба на тегло и т.н. Разбира се, минахме през всички фази на опит за отказ или поне намаляване на алкохола - заплахи, на разправии и отричане на очевидното. Накрая опитах с добро, с разговори, с убеждаване и посочване на конкретни ситуации ......тихо и кротко, бавно и методично с усмивка, но сериозно ...... Изчаках подходящия момент .... и предложих: "Позволи ми да ти помогна, не си сам, не се притеснявай или срамувай от мен. Ти не си виновен, организмът ти те принуждава, но аз ще те подкрепя, за да се пребориш и си върнеш контрола в собствения живот". Той помисли известно време и се съгласи (не мога да кажа с безразличие) "Нека да опитаме". Интересувахме се, четохме, обсъждахме. Накрая, твърдо решен да предприеме действия си назначи следното лечение - очистителен период на организма от няколко дни с много вода, топли и студени чайове, сокове от ябълки и моркови + сутрин и вечер по 1 таблетка ксанакс. След тези 4-5 дни прекарани в тиха и спокойна обстановка у дома в леглото следват като добавка капсули "Кудзу корен". Бих искала да ме посъветвате как да действам, доколко това може да бъде лечение или може би си внушава сам, че се лекува. Вероятно някому би се сторило смешно, но всъщност зависимостите са в психиката на човек ..... Не смея да се радвам, мисля си, че трудната част тепърва предстои ......