Автор Тема: Блудство на непълнолетна с дете  (Прочетена 2084 пъти)

empress

 • Member
 • *
 • Публикации: 361
  • Профил
Блудство на непълнолетна с дете
« -: ноември 28, 2012, 03:04:31 am »
Хора, помагайте, защото трети ден си блъскам главата по този казус, но нищо читаво не мога да измисля като съвет и стратегия.

Моя много любима приятелка си има детенце на 4 г. Мъжът й е в чужбина и тя ходи на курсове два пъти седмично по езика, за да заминат с малкия при него. Във въпросните вечери тя оставя детето на свекърва си.

Свекървата е вдовица отдавна и живее с друг мъж. Другият й син също замина за чужбина, като се разведе и остави тук жена и дъщеря (Лина, 14 г.) . Демек свекървата остава в България с две снахи с по едно дете и чат-пат помага при гледането им. Разведената снаха обаче завърта ново семейство, има си ново бебе и все по-често захвърля Лина на баба й. Лина е проблемно дете, отритнато от родителите си, мъжкарана, нааква се в гащите до пети клас и т.н. Бабата е груба, цинична и пресметлива жена и дори не се опитва да компенсира отсъствието на родителите й с някакви грижи и внимание.

4-годишният Краси и кака Лина започват да се засичат у баба си. Една вечер моята приятелка отива да си прибере детето след курса, отваря стаята и вижда как каката сконфузено и чевръсто вдига своите и гащите на малкия. След забележка към свекърва си, че е очаквала по-качествен контрол от нейна страна, приятелката ми се прибира с Краси вкъщи и започва деликатно да го подпитва. Краси не казва, защото било „голяма тайна”. Тя му обяснява, че на мама може да каже, и то, милото, разказва как кака му пипала пишонката, после се събувала, яхвала го и започвала да сяда и да става. И това се случвало редовно.

Приятелката ми обезумява, свекървата подценява проблема и настоява да не се драматизира случая с думи като „блудство”, те децата просто си играели. Приятелката ми настоява на другия ден да говори със свекърва си очи в очи и в присъствието на мъжа, с когото тя живее. Свекървата отказва, на сутринта отива в дома на приятелката ми сама, стига се до скандал, свекървата обвинява малкия с думите „Ами той защо си събува гащите?!”, на приятелката ми й пада пердето и я удря. Става меле на улицата пред къщата – шамари, блъскане, скубане, ритници - пред очите на малкия. Налага се да ги разтървават.

Минути по-късно приятелката ми ми се обажда и плачейки ми разказва всичко това. Започнахме да се чудим какво да правим. Детето още на другия ден отива на психолог – това е ясно. Но със сигурност трябва да се направи още нещо. Докато разсъждавахме доколко може да се разчита на намесата на приятеля на свекърва й (той е около 60-годишен, образован, интелигентен, с активна творческа кариера), приятелката ми каза: „Не знам, той и Лина доскоро се къпеха заедно...” (уж, нали, доведеният дядо да изкъпе внучката)...

Тази последната информация вече ме скандализира тотално и престанах да бъда полезен съветник. Не знам какво и къде трябва да се направи. Полиция? Социални служби? УНИЦЕФ? Агенция за закрила на детето? Как, къде и при кого? С Краси пътят е ясен, макар че не се знае как ще му се отрази този период и доколко работата с психолог ще тушира ефектите за в бъдеще. За Лина обаче също трябва да се направи нещо, а няма кой. Близките й си я подхвърлят като горещ картоф, бащата отдавна се затри по света... А бездействието на бабата и доведеният дядо? А евентуалният принос на доведения дядо за цялата тази изродщина?
Дайте съвет!
Или извади тръна, или не се оплаквай, че ти боцка.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Блудство на непълнолетна с дете
« Отговор #1 -: ноември 28, 2012, 03:48:29 pm »
Подобни практики от страна на по-голямото дете са характерни именно за деца, които нямат нито стабилност във възрастните, нито ясни правила и граници, нито удовлетворителна и пълноценна форма на близост и приемане. Всеизвестно е, че твърде много от децата, живеещи в домове бъркат физическата близост с емоционалната топлина и затова са податливи на сексуални издевателства или сами твърде рано търсят сексуален контакт. И това е защото нямат нито стабилна привързаност на определен етап от живота си, нито усещане за приетост и близост. На практика общуването чрез тялото е форма на емоционална близост.  Под предлог, че възрастният обича детето, могат да се правят какви ли не сексуални издевателства и то да бъде убеждавано, че това е редно и е признак именно на обич. На свой ред такова дете използва същите практики, за да изрази близост и обич, както и опознаване на други близки връстници, по-малки деца и изобщо хора в обкръжението. Затова действително би било редно да се вземат мерки и с Лина да се работи много конструктивно и сериозно. Тук можем да помогнем със сесии он-лайн, които самата Лина може да използва.Още опвече, че споменавате и за проблеми с наакване до преди няколко години, което също е признак на тежки емоционални проблеми за голямото дете. Що се отнася до малкото дете, добър подход е игровата терапия, в която се отреагира емоционално, изчистват се проблемните области и травматизъм при детето.
Разчитайте на подкрепата ни!