Случайно попаднах на темата. Трябва да призная, че по редица причини аз самият обмислям да сложа край на живота си. За да бъда честен ще кажа - 90% сигурен съм, че няма да го направя, понеже не ми достига смелост. Но някак си мисълта, че имам билет за изход, ако животът ми стане прекалено скапан, ме успокоява. Помислих доста и над възможните начини. Критериите са следните:
1. Ефективност - най-големият ми ужас е да оцелея и хората около мен да ме съжаляват, дондуркат и приемат като луд и болен човек. А не дай си боже и да се осакатя. Искам ако го правя, да е сигурно. А ако се проваля, никой да не разбере за опита ми. Даже още по-добре, ако прилича на нещастен случай.
2. Безболезненост - страхлив съм, не нося на болка и затова предпочитам безболезнен начин, доколкото е възможно.
Вариантите са следните:
1. Скок от високо. Но познавам човек, скочил от шестия етаж. За съжаление оцеля. Сега е инвалид и е отвратително гнусна и жалка картина. Съсипа живота си и този на майка си. Така че трябва височината да е голяма. Покрива на някой блок също не става - ще ме видят, няма да посмея да скоча и ще е егати резила. Някоя скала в планината е добре. Даже си харесах място. Високо е около 100 метра, а ако скалите долу не свършат работата, има и река да ме довърши. Спасителни екипи не могат да стигнат в пропастта навреме, така че няма риск и от нежелана медицинска помощ. Дори да застана на ръба на скалата, никой нищо няма да помисли - в планината много хора се разхождат така. Дори няма да се разбере, че е самоубийство - просто инцидент. Единственият сериозен минус е, че много трудно ще се реша да скоча. Тук освен съзнателен избор за смъртта, трябва да се преодолее и инстинка за самосъхранение, който е много силен. Просто хората трудно скачат от високо. Друг минус е, че ще е болезнено.
2. Огнестрелно оръжие - струва ми се най-подходящо за мъж по принцип. Плюсове - почти сигурна смърт. В случай на уплаха в последния момент никой няма да разбере - скатавам пистолета и готово. Друг плюс - натискането на спусъка е по-лесно от скока. Трябва само съзнателно решение да умра, не е нужно да се боря с инстинкта си да се пазя от височини. Минуси - трудности при намиране на незаконно огнестрелно оръжие и евентуалното му съхранение в случай на неуспешен опит.
3. Хапчета - тези опити много рядко завършват с успех, а и често извършителите искат да им се размине, търсейки внимание. Трябва да разуча внимателно какви лекарства и какви дози са необходими. Снабдяването също ще е трудно, едва ли са на свободна продажба. Също така трябва да се подсигуря, че никой няма да ме намери и да извика медицинска помощ. Тоест да избера момент, в който съквартирантът ми ще отсъства за няколко дни. Или да ида в гората през нощта - студът ще довърши работата, ако хапчетата не успеят. При този метод ме привлича основно, че ми се струва най-безболезнен.
Отхвърлих другите варианти като рязане на вени, бесене, скок пред влак. Първо не знам как се прави, едва ли ще се справя. Второ - при провал остават следи и се разбира.