Автор Тема: Алкохолизъм  (Прочетена 6818 пъти)

Wilee

• Member
  • *
  • Публикации: 1
    • Профил
Алкохолизъм
« -: януари 20, 2006, 11:29:58 am »
Съпругът ми е зависим от алкохол, но не бих посмяла все още да кажа, че е алкохолик. На самата мен ми трябваха години докато осъзная този факт. В началото на брака ни ми се струваше, че си пийва нормално ракийка и салатка, не се е напивал, не е проявявал агресия, не е ходил по кръчми и заведения. По-късно започна да си купува водка от 200 мл и да пие почти всяка вечер, като непрекъснато намираше “повод” за това – тежък ден в службата, детето не му давало почивка, трафик, конфликти с колеги и така безкрай безкрай. Започна от една година да добавя и бира към вечерната си “дажба”. Не е в състояние да не пие дори ден. Става един отнесен, със странен поглед – с една дума жалка картинка. От един два месеца започна да става агресивен и да търси всякакви поводи за скандали. Увеличи дозата, от време на време започна да пие и по две по 200 мл, но втората скришно от мен. Лъже като първокласник – че изпил само една, а всъщност в кофата за боклук са две бутилки от по 200 мл, излиза уж на разходка, а се връща още по-пиян и отрича да е пил. За тези, които ще четат темата, ще поясня, че не говоря за типа пияници, които сутрин срещаме легнали на улицата. Съпругът ми е интелигентен човек, много уважаван, на мениджърска позиция, облича се добре, кара хубава кола и по нищо не бихте познали, че пие редовно. Търся начин да му помогна. Какво бихте ми препоръчали?

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Отговор
« Отговор #1 -: януари 20, 2006, 03:16:22 pm »
Задавейте! Описаното от Вас поведение на партньорът Ви показава едни от клсическите симптоми на пътя, по-който човек се пристрастява към алкохола. Всъщност, съпругът Ви явно е в етап, в който дори сам не желае да си признае, че неможе без алкохола. Когато се крие от Вас, той се крие от самият себе си. Много често хора с подобен проблем се самозалъгват дълго, казвайки си: Аз мога да спра! Наред с това и положението, което има в обществото и работата, карат Вашия партньор да не желае да извади на яве факта, че има проблем. Това е и най-тежкото-когато признаваме, че имаме проблем, то искаме и подкрепа да го разрешим. Алкохолните зависимости, както и останалите- спрямо наркотици, медикаменти.., възникват когато човек не е способен да поправи нещо в живота и събитията около себе си и се чувства неуверен. Това е най-общата причина, но е факт, че чрез алкохола се осигурява едно бягство от негативите и напрежението за определен момент. В тази връзка какво можете да направите? Факторите, които могат да определят появята на зависимост и също така да я излекуват са много-атмосфера в семейството, работна среда, приятелства-все значими места, в които човек държи да се докаже, да е приет, успешен и разбран. Затова първо трябва да се "извади" това, което подтиска съпруга Ви, чувства ли се неудовлетворен от дадено развитие или ситуации..Проблемът е много обширен и трябва обстойно да се навлезе във всички негови аспекти. Това, което можете да направите в момента е да не го отблъсквате и обвинявате. Помогнете му да се чувства уютно и добре у дома и му препоръчайте, ако желае да разгледа e-therapy, където може анонимно да поговори за проблемите си. Нужно е да се начучи да говори за трудностите, които преживява в себе си, а не да се извинява с външни причини.

Joanna

• Гост
отг
« Отговор #2 -: април 02, 2006, 08:19:09 pm »
Пристраастяването към алкохола,често е симптом на депресия.Ако съпругът Ви е поддтиснат,напрегнат,има служебни или лични ангажименти и прочие напълно възможно е да търси утеха в чашката.Това е много често срещано мъжко поведение.За да се корегира ,първо трябва да се намери и да се изкорени първопричината.В противен случай,ако той престане да пие,но причината подтикнала го към това все още е на лице,всичко ще е само временно и рано или късно отново ще посегне към алкохола.

yanitab

• Member
  • *
    • Профил
дете на алкохолик
« Отговор #3 -: февруари 07, 2007, 03:38:50 pm »
Здравейте! Аз съм дете на алкохолик. Баща ми е пристрастен към алкохола от години. Това винаги е било проблем за мен и за майка ми. Живяла съм в непрекъснат стрес и неизбежно се сдобих със сериозен комплекс. Баща ми е популярна личност, която обаче с течение на времето, благодарение на алкохола, се сдоби с лоша слава. От години няма работа, няма цели, не мога за нищо да разчитам на него, откъснал се е от обществения живот, не излиза много, а в центъра пък изобщо. Когато е трезвен всичко е наред. Дружелюбен, всеотдаен, вечно усмихнат и озивчив-за приятелите си душа дава. Проблемът е, че не желае да обсъждаме проблемите. Ако все пак успея да го хвана да си поговорим той приписва моите думи на майка ми, че тя ме е подучила така. За него няма нищо срамно и лошо в пиенето и не желае въобще да променя каквото и да било. На мен ми е много мъчно да го гледам как се самоунищожава, а от друга страна ме е срам като го виждам пиян. Милиони пъти ме е злепоставял и после ми е коствало големи усилия да продължа напред! Знам, че идеални хора няма, но пък и това е преко силите ми. Много съм подтисната, не умея да говоря дори с мъжа си на тази тема, срам ме е!

etherapy

• Administrator
  • Member
    • Профил
    • Ел. поща
Отговор
« Отговор #4 -: февруари 08, 2007, 10:56:06 am »
Преодоляването на проблемът, който описвате е не лек процес и изисква усилия. Докато стигнете до осъзнаването на факта, че няма от какво да се срамувате, че действията, присъщи на баща Ви не са част от Вас и не формират оценката на другите за Вас... ще трябва да преминете през осмисляне в съвсем нова светлина на всички онези случаи, които са Ви наранявали и карали да "потъвате в земята" от срам. Имате записана сесия, така че ще Ви очакваме, за да поставим началото на изчистващият процес, ако можем да го наречем така.

ciara

• Member
  • *
    • Профил
зависимост
« Отговор #5 -: март 06, 2007, 03:50:55 am »
Искам да споделя за алкохолен проблем,които засяга моя много близка приятелка.Тя има този проблем-поне аз го забелязвам от около 5-6 месеца.Известно ми е че този проблем трябва да се лекува в здравно заведение и с подкрепа на близките,но за съжаление хората около нея я отхварлят и се дистанцират от този проблем и дори не желаят да послушат и странично мнение.Аз искам да и помогна ,но незнам честно как?защото сама малко мога да направя.ПОмогнете ми !Имали вав Варна клуб на анонимни алкохолици или хора които могат дая обгрижат и да и помогнем заедно.Смятам че човек докато е между нас трябва да се опитваме да правим нешто за него.Ще се радвам ако ми отговорите предварително благодаря! :(

etherapy

• Administrator
  • Member
    • Профил
    • Ел. поща
Отговор
« Отговор #6 -: март 19, 2007, 01:14:14 pm »
Здравейте! Вие предварително сте поставили диагноза на познатата си. Преди алкохолния проблем тя може да има ред други тревоги, с които неможе да се справи. Наред с това не всеки би желал да посещава клубове на анонимни алкохолици. Ако приятелката Ви има да решава проблеми, свързани с реализация на професионално ниво, проблеми от интимно естество, с деца... е много по-добре да поговори за това с терапевт. Обикновено алкохолния проблем е само следствие-нужно е да се лекуват причините. Ако тя има желание, насочете я към терапевтичните услуги тук в e-therapybg.com