Автор Тема: приятелство на работното място  (Прочетена 2056 пъти)

Rut

 • Member
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
  • Ел. поща
приятелство на работното място
« -: юни 13, 2011, 11:09:27 pm »
Здравейте!
Работя в частна фирма в сравнително малък колектив - общо с ръководителя сме 8 души. Работата е свързана с изискване за прецизност и добра организираност на време и ресурси, умение да предаваш информоцията за постигнатото от теб за етапа за който си отговорен в момента. Това е лабораторна работа.
При постъпването ми още в първият ден, бях осведомена че, в колектива е имало сериозен проблем с двама колеги, които са напуснали по свое желание. Горчилката от случилото се още витаеше и чесно казано това изискваше от мен изключителен самоконтрол за да не отключа асоциациите на колегите за евенуално сходство с преждеработещите там.
Адаптирах се не особено лесно, но с всеки ден доверието помежду ни растеше и изглаждахме естествените различия на гледните ни точки в личностен аспект.
Година след започването ми се върна едната от колежките, която бе по майчинство.  С идването й започна нейният епат по адаптиране. Бях се сближила с едната от другите ми колежки, която обаче започна да се държи странно. След изчакване на подходящия психологичекси момент и след мое настояване за откритост, тя призна че идващата от майчинство не ме харесвала заради повишената ми прецизност в работата, която според нея била излишна. С времето и с много разговори предимно по моя инициатива, изгладихме всички търкания. След още 6 месеца се върна и другата ни колежка. С времето се разбра че те са приятелки от детството. Работният ден протичаше в непрестанни разговори помежду им, които често прекъсваха ако някой влезе в стаята при тях.  прикриваха грешките си, окуражаваха се за слабостите си, но и усещайки силата на единството,започнаха и да виждат призраци посред бял ден. Заваляха интрига след интрига, към всички останали колеги, включително и към ръководител лабораторията. 
Стана ясно че, проблемите с бившите колеги, напуснали преди моето започване на работа там, са били от сходно естество.
Въпросът ми е- как се постъпва в ситуация като тази?
« Последна редакция: юни 13, 2011, 11:19:20 pm от Rut »

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re:приятелство на работното място
« Отговор #1 -: юни 14, 2011, 03:43:06 pm »
Благодарим Ви за доверието, което гласувате на форума ни!
Ситуацията, която описвате е действително силно натоварваща и тревожна. Избухването на подобни интриги, обикновено започва с някакъв конфликт( явен или скрит), като във вашия случай,най-вероятно, става дума за  коалиция и психологочески тормоз срещу нови служители. Описала сте много  добре развитието на тази ситуация, която известно време е била прикрита и завоалирана , не се е изяснявала изобщо или пък половинчато. Това е създало  благоприятна почва за възникване на интригите за които говорите. Имайте пред вид, че психологическият тормоз на работното място, не е проблем на отделния човек, а възниква в резултат на определени организационни структури. В основата си това е проблем на стила и особеностите на ръководството на дадена организация. За преодоляването на тази ситуация,  се налага максимално бързо  да бъдат уведомени ръководните кадри, като се проведе открит разговор и се приведат ясни и точни примери, като се наблегне на невъзможността ефективно да бъде свършена работата.
« Последна редакция: юни 15, 2011, 12:54:04 pm от etherapy »

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re:приятелство на работното място
« Отговор #2 -: юни 20, 2011, 02:55:20 pm »
От скромния ми личен опит и аз ще потвърдя, че рибата се вмирисва откъм главата. Ръководството на един малък колектив трябва да полага усилия, целенасочени усилия, за поддържане на атмосферата и духа. Иначе се стига до обособяване на групички по двама по трима, приказки, шушукания, интриги...
Какво имам предвид. Добър ход е да има място където да се събира малкия колектив, групичката. Където да се пие кафе, чай, да се пуши. Нещо като ритуал в 10:00 и 15:00. Да се създават предпоставки за събиране на едно място на ВСИЧКИ при това извън работните взаимоотношения в неформална обстановка.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин