Автор Тема: Сестра с непреодолими комплекси  (Прочетена 2113 пъти)

prut0

 • Member
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
  • Ел. поща
Сестра с непреодолими комплекси
« -: юли 21, 2010, 03:07:52 pm »
Здравейте. Аз съм на 24 и имам сестра на 38 години. Няма грешка- разликата ни е голяма. За съжаление тя страда от огромни комплекси, че не е обичана- от баща ни, от майка ни, а и брака и е неуспешен и отива към сигурен развод. Тя живее отделно с двете си дъщерички- за 1-и клас и за 6-ти. Постоянно ни обвинява, че не я разбираме а истината е,че говорим за нея и как да й помогнем едва ли не 3 пъти дневно 7 дни в седмицата. От години обаче нашето внимание и БЕЗУСЛОВНА подкрепа остават недооценени от нея. Въпреки че неколкократно ни се е случвало цялото семейство да се вдигнем и да й отидем на гости (живеем в същия град), когато тя е плакала за това че са спряли водата (!) у тях, тя все още смята че е най-неразбраната и най-отхвърлената жена на света. Моето съжаление като брат към нея обаче се изчерпа след като отхвърли нашата и конкретно моята подкрепа и особено след катозапочна системно да се оплаква на майка ни по телефона всеки ден. От няколко години нещата станаха много зле, защото сестра ми започна да обвинява майка ми за своите неволи в работата, в семейството и за лошото си детство. Проблемите й наистина не са малки- сама майка с две деца, но тя не просто преувеличава проблемите си, но и започна да обижда майка ми. С нея се скарах жестоко и чух много странни оплаквания- че майка ми я пренебрегва; че не я спряла да се омъжи за този мъж; току-що й изпрати смс: "Аз съм ти дъщеря протоколно- не ме обичаш!". В края на деня отново вдига телефона и се обажда на майка ми търсейки нейната подкрепа. Майка ни твърде много страда за нея- къде от това че проблемите й се задълбочават и дори рефлектират върху дъщерите й, къде от факта че е била обидена за това че "не се била сетила навреме да вземе децата, които само ми надуват главата(нищо, че не ти казвам че имам нужда, ти трябваше САМА да ми прочетеш мислите)". Сестра ми е маниачка на тема внимание, но колкото повече и се дава- толкова по-големи глупости върши. Нещата излязоха от контрол. Страхуваме се да спрем да й обръщаме внимание, защото сме й семейство и трябва да сме й опора... а и не знам какви глупости ще свърши за да си спечели нашето внимание и съжаление отново. Дайте ми насока как да се справим.
P.S. Тя не приема съвети и не иска да ходи на психолози.

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Re: Сестра с непреодолими комплекси
« Отговор #1 -: юли 21, 2010, 04:27:05 pm »
P.S. Тя не приема съвети и не иска да ходи на психолози.

Значи сесията отпада  :-X

Страхуваме се да спрем да й обръщаме внимание, защото сме й семейство и трябва да сме й опора...

Пълния игнор - също (или поне не ви стиска да го направите )  :-X а като и обръщате внимание става по-зле  :-X

Остава само да се примирите и да траете  ??? но тогава защо е темата  ??? 
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Gita

 • Гост
Re: Сестра с непреодолими комплекси
« Отговор #2 -: юли 22, 2010, 10:31:34 am »
Наистина е нерпиятно това, което описваш, но ситуацията ми изглежда доста сложна, затова ще трябва да ти отговорят специалистите...

На мене лично обаче ми се струва, че с вашето поведение не помагате много на сестра си и на себе си. Факт е, че цялата обстановка е напрегната. Сестра ви със сигурност чувства и вашето напрежение и недоволство и с това ситуацията още повече се усложнява. Предполагам е, че и тя е чувала реплики от рода на:  "От години обаче нашето внимание и БЕЗУСЛОВНА подкрепа остават недооценени..." Създала се е една конфронтация от типа на:  "ние с майка ми и тя", коетоедва ли е много приятно и дава особена сигурност у сестра ви.

Нормално е - вие като участници в тези отношения и няма как да сте безчувствени... Притеснявате се за живота на сестра си, но и за собствения... Искате да помогнете, но сте и лично засегнати... Затова си мисля, че "помощ от вън" е най-добрия вариант.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Сестра с непреодолими комплекси
« Отговор #3 -: юли 22, 2010, 10:38:19 am »
Здравейте!
В ситуацията, която описвате има много отправни точки-семейните роли и мястото на всеки от вас, което определя и типа взаимоотношения. Сестра ви отдавна е влезнала в ролята на жертва, която прехвърля отговорността за всички събития в живота си на околните. И тъй като вие сте и най-близките, то тежестта пада върху вас. Вие подкрепяте тази нейна роля, защото сте много тясно свързани. Естествено, тя не прави това с цел да ви тормози или наранява, а защото  след поредица от травматични ситуации, не рядко човек има трудности да приеме и своя принос за събитията. Това е вид бягство от истини, които субективно човек смята, че не може да приеме. Хората избират различни подходи за преодоляването на трудностите в живота си-едната е пасивната, в която се чака или се търси съжаление. В нея няма особена промяна, освен моментно емоционално отреагиране. Другата линия на поведение е, човек да види своя принос за негативните етапи от живота си и да разбере какво трябва да промени. Сестра ви има и две деца, които се идентифицират с нея, едва ли тя иска да направи от момиченцата си пасивни жертви.
Вие можете да и повлияете, но основната промяна може да направи само тя. Използвайте безплатната си сесия тук, за да поговорим по-обстойно за типа реакции, които биха помогнали и на вас, и на нея. За да може човек правилно да подходи към другия, трябва да има разбиране за мотивите, които оформят точно това поведение.
Хубав ден!

liumingzhu

 • Member
 • *
 • Публикации: 1
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Сестра с непреодолими комплекси
« Отговор #4 -: октомври 19, 2010, 12:08:54 pm »
Нормално е - вие като участници в тези отношения и няма как да сте безчувствени... Притеснявате се за живота на сестра си, но и за собствения... Искате да помогнете, но сте и лично засегнати... Затова си мисля, че "помощ от вън" е най-добрия вариант.

_________________________________________________--
http://www.cheap4designerjeans.com/