Автор Тема: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина  (Прочетена 4429 пъти)

Слънчоглед

 • Member
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Здравейте,
Дъщеря ми е на три години и два месеца и за радост или жалост, вече не знам, е приета в детска градина. Винаги е обичала да си е вкъщи и да си играе вкъщи. Радва се и на деца, но в по тесен кръг. Не я пратих на ясли, беше много привързана към мен, а и ми се струваше излишно да я излагам на множество болести на този етап. И така си я отгледах в къщи до сега. Моментът да тръгне на детска градина е вече пред нас, а ми се струва, че тя не е никак готова за това. Положих усилия да и създам положително отношение, заведох я да види децата и очите и грейнаха, когато ги видя как излизат тичайки на площадката, носейки топки, обръчи и бутайки колички. Когато си видя учителката обаче се смути и ме задърпа да си ходим. Играем вкъщи всеки ден на градина, по нейна инициатива. Любимата и играчка Заек отива на градина. Майката и бащата я изпрашат, учителката я посреща, после в градината децата ядат, строи им площадка, играят, спят и след това майката и бащата прибират детето си от градината. И накрая последва въпросът - Защо въобще Зайко трябваше да ходи на градина?Той е още малък и иска при мама. На следващия ден сценарият на играта е същият, но дъщеря ми решава, че децата искат да играят на криеница. учителката жуми, а децата се крият и докато се крият, избягват от градината и се скриват в дупката на Зайко, където, казва, ги пази едно слонче и били избягали, защото са болни и имат хрема.
След като получи сравнително ясна представа, че вече наистина ще отива на градина(когато сменяхме картинката на календарът този месец и казах, че ето дойде картинката, по време на която ще отиде в детската градина), започна да става нервна, избухлива, да отрича всичко с Не, Няма, Не искам, някак тъжна стана, започна да се нааква съзнателно и да твърди, че е болна за да не отива на градина.
Нещата се усложняват от фактът, че ни се роди бебе преди три месеца. Има много положително отношение към братчето си. Не мога да кажа, че няма ревност, но тя се изразява повече в усърдно търсене на внимание от мен, понякога го буди нарочно, за да ми привлече вниманието,спрямо него самият обаче е много мила и грижовна. Преди да обявя, че е време за градина поведение на отричане също е имало, но не е било така бурно, както сега.
Притеснявам се как ще и се отрази тръгването на градина точно сега, още повече, че в градината не толерират поетапното привикване на децата и искат от първия ден да я оставя цял ден(Действително ли това е най добрият начин за децата?!? Не мога да го прооумея!). Не искам да си мисли, че я изоставям. Не искам да се разрушат бъдещите и отношения с братчето и. От друга страна тя е вече голяма и има нужда да играе с връстници, вероятно ще бъде ощетяващо развитието и да я оставя вкъщи с едно бебе и рискувайки догодина да няма място за нея в детската градина.
Моля, посъветвайте ме, как да постъпя.
« Последна редакция: септември 18, 2010, 11:42:14 pm от Слънчоглед »

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #1 -: септември 19, 2010, 12:38:29 pm »
Привет,
Вече трета тема отваряш за взаимоотношенията си с твоята малка дъщеря. Звучиш като много загрижена майка, но нали знаеш - малки деца малки проблеми, големи деца големи проблеми. Какво ще правиш като порастне?
Моето странично впечатление е че като че ли прекаляваш с майчината грижа. Детето се опитва да избяга от детската градина и да се скрие в дупката на Зайко, където слончето го пази, но това е нормално. Нормално е децата да реагират с неподчинение и непослушание, така се учат да доказват себе си.
Не съм експерт, дано не звуча като такъв. Нито пък мога да давам акъл на някоя майка как да си гледа детето.
Ти как се виждаш? Можеш ли да минеш за "задушаващата майка"?
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

Gita

 • Гост
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #2 -: септември 19, 2010, 04:31:50 pm »
...
« Последна редакция: ноември 30, 2010, 01:59:15 am от Gita »

VILLI

 • Member
 • *
 • Публикации: 264
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #3 -: септември 19, 2010, 04:50:52 pm »
Ясно е, че детето ти е много привързано към теб. Ако госпожата не е нелицеприятна, т.е наистина отблъкваща, обясни и, че тя е твоя добра приятелка и тя ще се чувства добре с нея докато ти имаш малко работа. Тя ще се грижи за нея , ще я обича, ще внимава докато играе с другите деца, които също трябва да са в градината, за да изчакат майките си. И след обяд отново ще сме всички с мама, татко и братчето,  за да си играем както всеки ден. А и повече деца е по-забавно, нали. И в градината има повече неща отколкото в къщи. И аз цял ден ще си мисля за теб, вкусен ли е обяда, интересни ли са игрите, много рисунки ли нарисувахте. И скоро ще има театър, нали.. Казвам го от личен опит. Просто говори приятелски с дъщеричката ти. Просто говори, говори, говори, така че и тя да е учястник в събитията. Успех!

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #4 -: септември 20, 2010, 12:08:09 am »
Здравейте!
Тъй като темата е много обширна, ще маркираме основните фактори.
Момиченцето ви вече е във възрастта на играта. Чрез ролите в играта усвоява познания, навици, умения за справяне, комуникация, разбиране на емоциите, разбиране на света около нея. Затова детската градина може да се нарече и един голям плюс. От друга страна всяко дете има индивидуална адаптация, която е свързана и с темпераментови особености, и с типа връзка майка-дете, и с наличието на други близки, към които детето има формирана привързаност. Затова не рядко сме работили с родители, чийто деца плачат през по-голямата част от първата година, в която тръгват на детска градина. Същевременно с идването на бебето много от по-големите братчета или сестричета преживяват един етап на регрес, който цели именно запазване на статута на най-ценното и обичано дете. И в този смисъл детето ви отново се връща към по-ранен етап, в който стига до зависимостта и нуждата от силно изразена физическа близост. Ако тази тенденция се задълбочи няма да можете да успеете да се справите и с тръгването в предучилищна паралелка.
Има няколко насоки, по които трябва да се тръгне. Първо стабилизиране на ситуацията у дома по отношение на мястото на дъщеричката ви. Вие да сте напълно убедена в нуждата от детска градина, защото на тази възраст момиченцето ви е като скачен съд с вас по отношение на емоциите. Планиране на график с конкретни задачи, които да включвате в привикването на детенцето ви към новата среда. За всичко това можете да поговорите с психолог тук в безплатната ви сесия.
Разчитайте на нашата подкрепа!
« Последна редакция: септември 28, 2010, 10:26:09 am от etherapy »

Слънчоглед

 • Member
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #5 -: септември 20, 2010, 05:52:58 pm »
Привет,
Вече трета тема отваряш за взаимоотношенията си с твоята малка дъщеря. Звучиш като много загрижена майка, но нали знаеш - малки деца малки проблеми, големи деца големи проблеми. Какво ще правиш като порастне

Ще раста и аз покрай нея, научавайки се как да се справям с новите и нови предизвикателства в отглеждането и, предполагам. :) Нали във всичко така се развиваме в крайна сметка. Сега с второто ми дете виждам как е значително по лесно, когато вече си минал по един път и много неща са ти ясни и неща, за които някога са ме притеснявали, сега решавам с лекота без да се замисля дори. :)

Загрижена майка съм, да. Когато нещо в детето ми направи впечатление, не мога просто ей така да го отмина. Търся възможни причини, може ли нещо да се направи за да му помогна и така...Намирам за нормално това. Дали съм задушаваща, не знам...старая се да не я ограничавам.

Реших да ти споделя това като успокоение, че не сте единствените... ;)

Да, благодаря, че сподели. Знам, че не сме единствените. Но не мога да отрека, че бурните ревове пред детската градина ми се струват ненормални. Смятам, че щом едно дете протестира толкова много дълго време, значи не е дорасло за това. Не може да се приравняват всички деца. Не всички деца се развиват еднакво и с еднакъв темп. Много хора в моето обкръжение мислят по същият начин, но са принудени от обстоятелствата. И на мен не ми е лесно да се справям с две деца с различни нужди вкъщи. Бих си оставила нещата и така обаче, ако видя, че нещата не са в полза на детето ми. Искам тя да ходи на градина, защото има нужда от игра с връстници и да се развива. Но искам да отива, защото и харесва, а не защото е необходимо да се примири и да разбере, че колкото и да протестира, това няма значение за никого. Сега така разсъждавам. Като минем през опитността, може по друг начин да мисля, не знам.

Просто говори, говори, говори, така че и тя да е учястник в събитията. Успех!

Това правя, благодаря!


Слънчоглед

 • Member
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #6 -: септември 20, 2010, 05:59:04 pm »
Разчитайте на нашата подкрепа!

Благодаря за подкрепата! Отговорът Ви ми е много полезен!
Чувствам се убедена в необходимостта да играе с връстници и да се развива. За това съм и търсила варианти за занимания, където да е с деца и без мен. Остава сама и не пита за мен, не проявява признаци на безпокойство, което ме обнадеждава, но целодневната детска градина е нещо по различно. За съжаление останаха броени дни вече до започването на детската градина и в тях ще се реши, ще успея ли да постигна консенсус с учителките за едно малко по поетапно начало.
За евентуалните трудности в процеса на адаптацията по нататък и за регреса във връзка с братчето ще трябва да се консултирам.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #7 -: септември 21, 2010, 11:54:54 am »
Тъй като много родители в сайта имат нужда от насоки за първите стъпки на дечицата си в детската градина, задават въпроси, търсят консултации, се надяваме, че съвсем скоро в следващото участие на e-therapy в
"Дарик радио" ще направим предаване по тази тема.
« Последна редакция: септември 28, 2010, 10:28:41 am от etherapy »

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #8 -: септември 28, 2010, 01:23:22 pm »
Да, e-therapy изпълниха обещанието си.
"Анализирай това" по "Дарик" радио днес(28.09.2010) беше на тази тема. Запис на това предаване може да слушате от архива: http://e-therapy.bg/smforum/index.php?topic=2027.msg6774#msg6774
Ето и директен линк към аудио файла: "Анализирай това" от 28.09.2010
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

Слънчоглед

 • Member
 • *
 • Публикации: 9
  • Профил
Re: Бунт срещу идеята да ходи на детска градина
« Отговор #9 -: октомври 28, 2010, 10:09:04 am »
Благодаря! :)