Автор Тема: Петък - ден на майстора ;)  (Прочетена 66101 пъти)

VILLI

 • Member
 • *
 • Публикации: 264
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #195 -: ноември 19, 2010, 12:05:59 pm »
Много приятно, Хектор... И на теб много слънчеви и ведри събота и неделя !  :) :) :)

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #196 -: ноември 26, 2010, 04:43:36 pm »
Пак е петък ;)

Току що прочетох тази драматична история:
Цитат

Рибари са спасили три момчета на възраст между 14-15 години, които 50 дни са дрейфали на лодка в Тихия океан, съобщи сайтът stuff.co.nz. През това време те са се прехранвали с уловена от тях риба. Удало им се да уловят и морска птица, кацнала на борда на тяхната лодка. Събирали вода за пиене с дъждобран.
Момчетата изчезнали на 5 октомври с неголяма лодка недалеч от атола Атафу, който е част от територията Токелау, намираща се под управлението на Нова Зеландия. Няколкодневните издирвания с военни самолети не донесли успех и били прекратени.
Лодката била отнесена от теченията на 800 мили(1300 километра), към отдалечена част на Тихия океан. Екипаж на съд за лов на риба тон, на път за Оклънд видял лодката с момчетата недалеч от остров Валис. Капитана на рибарското корабче избрал по изключение този маршрут през тази част на океана за да скъси част от пътя към дома.
Момчетата били качени на борда. Според моряците изглеждали отслабнали, но здрави.
Хлапетата вече са закарани в Сува, столицата на Фиджи. Оттам със самолет ще се отправят за Самоа, откъдето с лодка ще се върнат в Токелау. Докато ги нямало, жителите на атола им отслужили панихида.
Атолът се намира на 800 километра южно от екватора. Представлява тясна ивица земя около голяма лагуна, обща площ 2,5 кв. километра и население 524 жители. Мъжете на атола са отлични рибари, използващи методи предавани от бащи на синове. Правят ефективни примамки и рибни капани, мрежи и грибове. Притежават отлично изработени бързи канута, с които навлизат навътре в океана.


Ето и видео:
http://news.yahoo.com/video/world-15749633/23207432

Е...?!? Може да се замислим какво им е помогнало да оцелеят.

С пожелания за повече мъдрост и вяра и приятни почивни дни...
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #197 -: декември 17, 2010, 11:00:42 am »
Привет на всички четящи форума.
Както забелязват редовните посетители тук, решил съм да не оставям петъчната тема да замре. Изпитвам респект към автора и - CDman който вдъхваше живот на форума. И искам форума да продължава да живее.

Такааа...

Новината на отминалата седмица лично за мен беше постижението на новозеландския гмуркач Уилям Трубридж, който успя да слезе до дълбочина 100 m, само с един дъх. Легендарния Жак Майол е достигнал тази дълбочина използвайки тежест, която да му помогне в слизането надолу и балон с въздух при изплуването нагоре.
Достигането на тази дълбочина е феноменално. На такава дълбочина налягането от тежеста на 100-те метра вода отгоре притиска с такава сила гръдния кош, че дробовете се свиват до размерите на грейпфрут. Сърдечния пулс пада до 25 удара в минута. А кръвта е толкова наситена с въглероден двуокис, че желанието да заспиш е адски притегателно и гмуркача се докосва не само с владенията на Нептун, а и с великата наркотична сила на Морфей.
Кой е Уилям Трубридж? Не съм се ровил във факти около него. За мен беше предостатъчен един клип разпространен в youtube, който бях постнал преди време тук. Ето го:
http://www.youtube.com/watch?v=hrXQbucZUDA
Вдъхновението от този клип е впечатляващо.
Без плавници, без костюм, само един дъх...
На тази дълбочина водата е ледено студена, светлина не достига... удивително е че човешко същество може да стигне на такава дълбочина и да изплува...
Как е постигнато... Специални тренировки в които са залегнали методи на йога, методи за въздействие върху мотивацията, волята и на най-първичните механизми които контролират вегетативната нервна система. Говоря от обща култура можем само да видим резултата, но зад него стои неумолимо и страстно преследване на поставената цел.
И ето малко материали около гмуркането до(и изплуването от;) ) заветните 100 метра.

http://www.youtube.com/watch?v=3vCHL9eMW5E

Какво дава сили на този мъж да изплува ;)

https://sites.google.com/site/igorliberti/-100mworldrecordcwnofins

Няколко дни след като счупва 100 метровия рекорд, Уилям Трубридж се спуска отново за едно гмуркане за свое удовлетворение. Този път условията са доста по-добри - топъл бриз и чисто небе. Както споделя самия той - "Очаквах това спускане да е без напрежение, но явно съм се отпуснал прекалено, защото някъде около 90-тия метър установих че нямам достатъчно запас от въздух в устната кухина за да мога да изравнявам(За да не се спукат тъпанчетата на ушите от налягането при тези дълбочини, гмуркачите прилагат специална техника за изравняване на налягането зад тъпанчевата мембрана при която използват задържания в устата въздух) Имах късмет и можах да продължа до крайната цел. Но това не беше никак благоприятна позиция за започване на изплуването. След толкова спускания около рекорда, усещах че тялото ми започва да страда. Позивите за вдишване, които преди бяха едва забележими при предишни изплувания сега се появиха изключително силни. Наркозата ревеше като гризли в главата ми и не ми остави дори надежда че ще мога да продължа да броя загребванията, които ми даваха ориентир къде точно се намирам в момента. Концентрирах върху стабилен ритъм на загребване докато получих сигнал от осигуряващата група че съм на дълбочина 30 метра. Оттук ми оставаха още 6 тласъка докато достигна повърхността. И след 4 минути и 8 секунди под вода изплувах с единственото желание да дишам..."
При това гмуркане вече след официалното счупването на рекорда, Уилям Трубридж достига целта изместена само метър по-надолу - 101 метра.

Вдъхновяващо!!!

Пожелавам Ви приятни събота и неделя в очакване на Коледните и Новогодишни празници.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #198 -: декември 17, 2010, 11:16:17 am »
Да, уникално е! Какво можем да направим с мечтите и целите си. Във всеки може да има ресурс за едно символично изплуване, когато се чувства потънал.
Хубави събота и неделя на всички!

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #199 -: декември 25, 2010, 10:08:50 am »
Днес не е петък. Събота е - Шабат/Сабат. И искрено се надявам днес да не Ви е до форуми и Интернет, да се излежавате все още в прегръдките на любимия човек до Вас и да споделяте съня си от Бъдни вечер.

Сънища, мечти, желания... България никога няма да стане Швейцария на Балканите, но хората тук ще продължават да се влюбват и да мечтаят. България никога няма да бъде на пет морета, но хората тук ще продължават да пътешестват и по красивите кътчета на нашата красива страна и по широкия свят. Няма скоро да изчезнат дупките по пътищата и калта по тях, но между бетонните плочи ще продължава да никне трева и снега ще скрива разпилените боклуци поне за няколко дни опитвайки се да ни даде поне идея за чистотата и светлината, която бихме могли да имаме.
Животът е навсякъде около нас той наднича и неговите желания покълнват на всевъзможни места. Някои мечти са толкова жизнени че надделяват над останалите лакоми желания, други трябва да бъдат редовно оплевявани за да могат да пораснат.

Такива мисли минават през моята глава рано сутрин по Коледа/Рождество. Споделих ги с Вас. И Ви пожелавам всяка сутрин след Бъдни вечер да имате с кого да споделяте съня си и мечтите си, пък било то и само с SMS, скайп, фейсбук, туитър или в някой форум. А щастливците с някой, когото докосват всеки ден в реалността.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

kometa

 • Member
 • *
 • Публикации: 143
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #200 -: декември 25, 2010, 11:59:05 am »
Честито Рождество и от мен на всички четящи, пишещи, съветващи, успокояващи и критикуващи съфорумци!
Обичайте се!


lady

 • Member
 • *
 • Публикации: 76
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #201 -: декември 26, 2010, 10:13:10 am »
Весели новогодишни празници!

Здраве, любов и късмет ви желая, много усмивки и щастливи моменти!  :)


hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #202 -: юли 27, 2012, 08:42:21 pm »
Днес е петък :)

Човекът на снимката е Хенри Фрийман. Живял е преди повече от век. Сигурно по погледа му ще познаете, че е имал суров живот.
Рибар и гребец на спасителна лодка.
Снимката вероятно е направена около едно трагично събитие, което е оставило името на Хенри Фрийман в историята - бурята край Уитсби през 1861 г.
В тази буря в скалите край Уитсби са се разбили няколко кораба. Спасителният отряд в който е бил и Хенри Фрийман е излизал в бурята и е спасявал екипажите на 5 кораба.
Представете си - буря, огромни вълни връхлитат брега, а отряд от 13 спасители с лодка с гребла излиза в морето и гребе право срещу вълните. Няма мотори, няма стоманени корпуси, няма дори малка рубка в която да се приютят спасителите. Представям си ги как гребат срещу вълните, търсят оцелели, извличат ги от водата, качват ги на лодката си и гребат обратно към брега.
В онази буря този малък отряд е спасил оцелелите от 4-ри кораба. Представям си как са били капнали и подгизнали, когато получават съобщение за още една корабокруширала шхуна и излизат отново - за 5-ти път.
Този път обаче огромните вълни обръщат лодката им и всички загиват. Научих историята им, но знам само името на Хенри Фрийман. Единствения оцелял. Казват че се е спасил благодарение на  корковата спасителна жилетка, която носел. Тази жилетка била новост за онези времена.
Оставям на четящите тези редове да се вгледат в погледа на тоя брадат мъж.Във формата на форума може би е да задам въпроса: Как ли е преживял посттравматичния стрес?

В контекста на събитията от изминалата седмица пък мога да направя съпоставка с нелепата смърт на двама мъже на плажа, около която тръгна още по-нелепа медийно-обществена истерия.

Но мисля, че ако макар и за кратко, срещнете погледа на този мъж, може да е по-силно от всякакви коментари.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #203 -: юли 28, 2012, 11:21:33 pm »
Интересна история! Светът е пълен  хора като Хенри Фрийман, но те рядко биват забелязвани.

hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #204 -: юли 30, 2012, 12:18:43 am »
Ето ги имената и на неговите другари,

- John Storr : рулеви, оставил вдовица и 1 дете(на 16 години).
- John Dixon : оставил вдовица и 8 деца.
- Robert Leadley : оставил вдовица и 7 деца.
- Robert Harland : оставил вдовица и 6 деца.
- William Walker : оставил вдовица и 5 деца.
- Isaac Dobson : оставил вдовица и 6 деца.
- John Philpot: оставил вдовица и 5 деца.
- William Storr: който гледал 3-те си деца след смъртта на съпругата си.
- William Tyreman: оставил вдовица и  2 деца.
- Matthew Leadley: оставил вдовица и  2 деца.
- George Martin: оставил вдовица и малко бебе на 1 месец.
- Christopher Collins: ерген.


John Storr - водачът на лодката.
Погледът му не е толкова суров ;)
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин

Елизабет

 • Member
 • *
 • Публикации: 109
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #205 -: юли 31, 2012, 09:18:38 am »
Хектор, Хектор, не съди така само по един поглед още повече по една снимка от преди толкова години!  ;)

Trash

 • Member
 • *
 • Публикации: 49
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #206 -: юли 31, 2012, 04:28:16 pm »
Чудесна тема.

Жалко за двамата мъже дето дадоха живота си, в подобни моменти е нужна страшна воля.. човек май спира да мисли.
Подобно преживяване имах и аз преди 20 -на години... с тази разлика че съм жив.. както и момченцето което извади късмет че бях наблизо.
Посто в подобни мигове човек не се замисля.. виждаш че някой се бори за живота си и единственото което ти изниква в съзнанието е да му помогнеш.. особено за деца.
Не е петък.. но и постъпката на другият наш сънародник буди респект.

http://www.dnes.bg/world/2012/05/29/bylgarinyt-plamen-petkov-spasi-dete-no-se-udavi-v-angliia.159945


hektor

 • Member
 • *
 • Публикации: 653
  • Профил
Re: Петък - ден на майстора ;)
« Отговор #207 -: юли 31, 2012, 05:23:50 pm »
Знаеш ли Trash, аз все не мога да си обясня. Как така е успял да спаси детето, а себе си не. Това не ми го побира ума.
И с този случай наскоро с двамата мъже... По-скоро ми се прокрадват съмнения, че единия се е паникьосал и се е вкопчил в другия и така са си отишли. Но айде да не нищим след трагедията. Макар че човек действа импулсивно, може да потърси помощни средства - топка, пояс, дюшек. Ето на виж ги тия мъжаги на снимките по-горе как са се опасали с корк. Преди да се хвърлиш с главата напред, се оглеждаш, взимаш нещо което плува в ръка и така скачаш. Освен това извикваш на други хора от брега да им привлечеш вниманието. Да имаш подкрепа ако се наложи. Плажа никак не е бил пуст.
Трябва да е практика на неохраняем плаж да се ходи със спасителни жилетки за хора които идват за по седмица годишно на море. За деца почти задължително. Може вместо паметна плоча, да се поставят кошове със спасителни жилетки. Макар че това май няма да е трайна придобивка по нашите ширини. Но все пак, някакъв реален опит за промяна на статуквото.
Нелепа смърт. Още по-нелепо е да се героизират подобни действия без нито думичка, какво практично може да се свърши в такава ситуация. Единствено остава загнездено в съзнанието на хората това "мъртво вълнение", което си е чиста измислица на спасителите за да могат да държат хората далеч от водата, когато има сложна обстановка.
"Тези, които търгуват своята лична свобода срещу социална сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност и в крайна сметка остават и без двете."
Бенджамин Франклин