Автор Тема: Жената на шефа  (Прочетена 5198 пъти)

Rut

 • Member
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
  • Ел. поща
Жената на шефа
« -: май 17, 2016, 02:38:13 pm »
Здравейте!
Работим със съпруга ми в една и съща фирма. С течение на времето и двамата се доказахме, като специалисти и отговорни хора. На мен ми възложиха отговорността по качеството, а него го издигнаха до ръководител в съответното звено. Преди година му предложиха работа като ръководител на новооткрития офис на фирмата в друг град. Приехме предложението, тъй като фирмата се ангажира да ни осигури работа и на двамата и квартира. В момента работим и двамата в един и същ офис.
Възникна обаче неминуемия проблем с колегите, с които комуникацията и отношенията бяха силно затруднени поради факта, че съм жената на шефа. Дългият ми трудов стаж мина през други три колектива, в които никога не съм имала проблеми с колеги. Добрите ми отношения с хората се засвидетелстваше от честите изказвания, колко позитивен и слънчев човек съм. Свикнала съм да бъда в помощ и услуга с каквото мога - съвет, пари, предмети и т.н.
Тук обаче ситуацията е различна. Многогодишно трупаните ми знания за отношения с хората, тук не ми вършат много работа. Мина година и половина и за изтеклото време се надявах - да бъда оценена като човек, стремящ се да работи основано на принципи. Принципи за лични и морално чисти отношения, гарантиращи, че личните ни разговори са предмет на лично споделяне, което изключва възможност тези разговори да стигат до ушите на шефа.
Въпреки всичко продължавам да работя в обстановка на недоверие. А всяка залежка и изискване от шефа към тях се тълкува многоаспектно, и както се казва го "отнасям" аз. Имаше дори изказване, че всяка жена управлявала мъжа си, всички искали да управляват - така по тази логика била изключено аз да съм друг човек и усилията ми да се сприятелявам с тях били лицемерни.
Бихте ли ми помогнали - има ли разрешение този казус? Има ли начин, човек действително да докаже, че работата си е работа и че е възможно човек да е принципен.
Как се гради доверие в подобна ситуация. Или просто да се примиря и да приема, че хората няма как да надскочат себе си. Много вярвам, че за всяка врата има ключ, стига да се положат достатъчно усилия той да се открие...

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Re: Жената на шефа
« Отговор #1 -: юни 27, 2016, 10:25:07 am »
Здравейте! Много е важно в тази ситуация да прецените и разграничите това, което зависи от вас и е по вашите сили и това, което не е във възможностите ви (а е ресурс на другите хора). Както сама много добре сте забелязала - хора различни, нрави също и в тази връзка прекалено големите усилия от ваша страна да доказвате нещо на другите хора ви отнемат от ресурса да се справяте със задачите. Би било добре да се опитате да освободите мислите си от това какво ще кажат или какво ще си помислят другите, за да не влизате в капана на чуждите очаквания и да се опитвате да напасвате поведението си. Смятам, че нищо повече от това, което правите не зависи от вас. Ако човек има желание и потребност да го оцени, ще го направи. В противен случай каквото и да сторите, то няма да има никакво значение за другите хора. Помислете за това как вие самата да се чувствате добре не заради колегите, а заради самата себе си. Успех!