Автор Тема: Как да си избера подходяща професия?  (Прочетена 7142 пъти)

"Неизвестно кой&qu

 • Гост
Здравейте! Аз съм към средата на 30-те години. Работил съм на много места и различни професии / предимно тежка, мръсна, и неприятна работа/ само заради парите и колкото да не съм без работа / защото стоенето в къщи влудява/. Физически съм слаб, а тежката работа която съм работил е може би резултат от ниското ми самочувствие / което не е основателно /. В момента съм без работа и искам този път да си намеря по-лека и приятна работа, която да не ми тежи както физически така и психически. Ще кажете: "Живота е толкова труден пък тоя си има претенции за работата." Да оценявам, че живота в момента тук в България е наистина труден. Не знам точно към каква професия да се насоча. Може би съм малко нерешителен и ме е страх да не сбъркам в избора си на професия. Възможно е това, че не съм се ориентирал професионално до сега да се дължи на характера ми. Аз съм МНОГО затворен в себе си човек. Излизам рядко, общувам много малко с други хора и особено на моята възръст. Повечето от приятелите ми ме използват само за слушател, и аз затова ги избягвам, защото след това се чувствам изтощен. Мисля, че професията, характера, зваимоотношенията с другите са взаимно свързани и затрудненията в работата са резултат от други затруднения. Помогнете ми, много съм объркан :? и отчаян :( . И това че съм без работа и тежа на гърба на семейството ми също ми тежи. Осъзнавам, че един такъв избор е много индивидуален, но моля ви поне ме насочете как да открия това с което мога да бъда полезен на обществото и с което да си изкарвам хляба.

Elena

 • Member
 • *
 • Публикации: 2
  • Профил
Как да си избера подходяща професия?
« Отговор #1 -: май 28, 2006, 03:17:57 pm »
От e- therapy ще си кажат мнението, но според мен няма да е излишно да споменеш и каква квалификация имаш - образование и какво ти се отдава да правиш (дори и не по специалността ти).

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Отговор
« Отговор #2 -: май 29, 2006, 12:09:11 pm »
Здравейте! Действително проблемите в професионален план са свързани, както сам сте усетил, с личностни затруднения и особености. Вашата затвореност. липсата на самочувствие и оттам дистанцирането в общуването са изградли стратегията на търсене на работа и работната Ви заетост като цяло. Явно до момента сте избирал работа, в която да не изпъквате, да не се изявявате, да не рискувате в получаването на оценки. Затова преди да изберете новата си работа трябва да сте наясно с това до колко можете да носите отговорности, до колко можете да се справите с усета, че сте оценяван, че можете да бъдете критикуван или хвален.. Всички тези неща са трудни за хора, които са затворени и не общуват активно. Няма как да Ви дадем конкретни препоръки само на базата на един постинг тук във форума, но един от факторите, който трябва да вземете под внимание е, че когато опитвате да кандидатствате в дадено място, не бива да си слагате предварително рамки "Аз няма да мога да се справя, ще се изложа...." Колкото повече опити правите, толкова по-уверен ще ставате и в крайна сметка можете да се изненадате от способностите, които са дремели във Вас. Не забравяйте възможностите за курсове, преквалификация, агенциите и бюрата по труда... Основния проблем е да се преборите със собствената си неувереност и да имате желание за активно развитие. В тази насока можем да Ви помогнем ние.