Автор Тема: Това ме разтърси  (Прочетена 3018 пъти)

CDman

 • Member
 • *
 • Публикации: 1148
  • Профил
Това ме разтърси
« -: ноември 14, 2007, 03:55:06 pm »
Не знам дали е редно, но рядко нещо ме е изваждало от релси както филма на BBC за изоставените деца в Могилино. Поради многото си ангажименти не бях се постарал да го гледам. Днес отделих около 2 часа за това. Потресерн съм. Ето ви линк към филма. Не вярвам някой депутат да си е нарушил спокойствието да го гледа - вече сме в ЕС трябва да сме доволни - могат спокойно да си отдъхнат за добре свършената работа. Чак ме е яд но .... в момента не мога да мисля трезво. Все си мисля че се връщаме към онова време когато научавахме истината от радио СВОБОДНА ЕВРОПА. ПРЕДУПРЕЖДАВАМ - ФИЛМА НЕ Е ЗА ХОРА СЪС СЛАБИ НЕРВИ http://video.dir.bg/video_open.php?id=113389 СДман
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

Missi

 • Member
 • *
 • Публикации: 266
  • Профил
Това ме разтърси
« Отговор #1 -: ноември 14, 2007, 04:21:21 pm »
Гледах филма преди няколко седмици. Може би бях в някакво особено състояние на духа тогава, но видяните ужаси не ме впечатлиха ни най-малко, нито ме топресоха. Приех всичко като част от реалността "България". До болка ми беше ясно защо "леличките" тъпчеха храната в устите на децата и смятаха, че така се грижат най-добре за тях, защо директорката смяташе, че новата дограма е по-важна от квалифицираните грижи. Това опира до друг вид съзнание; малко над чисто материалното мислене, което хората работещи там имат. И не само те. Колко хора смятат, че децата с ментални увреждания са годни за обучение??? Ами годни са! Всяко живо същаство е не само годно и се обучава през целия си живот. Какво остава за хората?? Само че начините и стандартите за обучение са други. Всяко от тези деца може да бъде научено да се грижи за себе си в съвсем основни граници - хигиена, домакинство, набавяне и приготвяне на храна, дори да се оправя в хаоса на улиците и магазините! Някои могат да извършват и труд, който се заплаща - елементарен, но труд. Те имат сетивност и чувства, както всички останали, и могат да изпитват удовлетворение от положения труд. Но на кой му пука и кой иска да работи по въпроса??? Между другото, журналистката, която преди време публикува статия във в-к Капитал по репортажа, сега е организирала група ... условно мога да я нарека "група за натиск" или "think tank" за изработването на практическа стратегия за инеграцията на такива деца, включително чрез помощ за семействата им (основно като обучение и дневни грижи). Ако някой иска да зане повече, да потърси статиите в Капитал от последните няколко седмици. Името на журналиската е Яна Бурер Тавание.

bonboni

 • Member
 • *
 • Публикации: 14
  • Профил
Това ме разтърси
« Отговор #2 -: ноември 14, 2007, 11:06:11 pm »
Това се случва днес и в Европа.....аз съм потресена. Понякога си мисля,че ми е добре да живея в България. Имам добре платена работа, дом, плащам си данъците и съм близо до родителите си и приятелите. Но гледайки от рамката на собсвения си живот, която съм си поствила (можи би подсъзнателно нарочно) Такива филми ме карат да се чувствам поттисната и безсилна. И лошото е че това е истината, която ни заобикаля и е навсякъде.