Автор Тема: Непрофесионализъм с статии?  (Прочетена 6240 пъти)

tile

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Непрофесионализъм с статии?
« -: септември 26, 2007, 10:59:51 am »
Искам да оставя поста си тук, като коментар за непрофесионализъм в изграждане на психологически образ. Не твърдя и нямам претенции за крайна компетентност, но смятам че във вашата професия е необходима прецизност и обективност :), която липсва в статията ви за доктор Хаус. Малък коментар относно статията за доктор Хаус : Струва ми се доста повърхностна, което говори или за непознаване на образа на героя или за някакъв компесаторен пренос спрямо героя, което всъщност е и застъпено в самия филм доста силно. Много внимателно следя сериала и в характера му не открих до сега никъде „ясните белези на страх от обвързване” скрити „зад маската на професионализма”. Доктор Хаус е от личностите обичащи прекалено свободата си и по тази причина биха иградили трайна връзка базираща се точно на уважението и оценяването и, което е фактор и здрава база за вече силно стеснение на кръга от хората, които биха били близо до него и встъпващи в по-обвързващи взаимоотношения. „Той демонстрира единен стандарт към всичко, перфекционизъм до крайност”- е, добре че няма раздвоение на личността , „Това е и единственото съвършенство, с което може да компенсира несъвършенствата във физиката, любовта, доверието и близостта”- кой определя какви са критериите за физическа красота (чара къде отива), любовта- това е личност със много силни и трайни чувства, които не е необходимо да парадира (по тази ли причина казвате, че е студен?), доверието- много важна тема (по каква причина хората му се доверяват толкова силно?), а и всъщност колко хора от обкръжаващата ни среда засужават пълното ни доверие?..., близостта- гениите обикновено са самотни, точно по изброените причини- те стоят на много по-висока интелектуална стълба от останалите и следователно си остават неразбрани (изключвам доктор Къди, която е явната му половинка, макар че не са в брачни взаимоотношения, а и необходимо ли е това, за да задоволи глада на останалите за сплетни и интриги и крайни обобщения, че той е един емоционален инвалид). Той е адепт и когато завърши задачата си да обучава, пуска готовите ученици. Методите му наистина са доста крайни, но както казва самият той „хората винаги лъжат” (което всъщност си е абсолютно вярно), важното е че работят безотказно и той постига крайната си цел доста бързо, което в неговата професия е крайно наложително . „Точно с това д-р Хаус е толкова харесван. Защото е циник, защото се движи срещу правилата, защото иронизира всичко, от което може да те заболи - романтиката, верността, емоциите, жените, слабостта, смъртта”- това не са ли крайно субективни преживявания и по каква причина трябва да ги слагаме в някаква рамка или да ги приравняваме на нашето ниво на възприятия? Или за това трябва да се измислят закони и правила- как да обичаме, кого да харесваме, кого да уважаваме, как да умрем и как да правим секс- иначе хайде в затвора )) Кой е циника в случая...... „Той обаче е интересен точно с това, че се движи по ръба на доста диагнози и въпреки всичко остава в нормата”- дайте ми определение на понятието „норма”, или всичко, което е различно от нас не е в норма. Да бъдеш изявен индивидуалист от кога се води като болестно състояние или психопатия? В МКБ все още не съм срещала подобна болест  може пък вие да я знаете. „Да отрече страданието и да търси постоянно рационалните обяснения, от които не боли, а са само верни или неверни. Рационалността още повече помага, когато имаш висок интелект, воля и ясна ценностна система” – това също е смисъл за живота и нагласа за справяне с екзистенциалните кризи. „Защо времето създава хора като Д-р Хаус? Защото в съвременния свят оцеляват само силните, но те губят страшно много от себе си в това оцеляване. Д-р Хаус обаче успява да оцелее със сила и въпреки всичко да остане себе си, макар и далеч от понятието “щастие”.”- това също е много крайно и непрофесионално обобщение  :idea:

Missi

• Member
  • *
  • Публикации: 266
    • Профил
« Отговор #1 -: септември 26, 2007, 11:39:54 am »
Привет, tile :) Кога за последен път чете някое от популярните списания у нас (без значение кое!)? Или одавна си се отказал/а от това, защото там няма нищо ново, нищо, което да те заинтересува поне мъничко... Това за мен е отговорът и на въпроса за интелектуалното ниво. Тези списания са за 80% от хората и за тях те са много ОК, забавни, занимателни, интересни. По същия начин статията за д-р Хаус, макар за 20% от хората да е точно толкова неточна, ненужна, противоречива и какво ли не още, както за теб, за останалите тя е това, което са искали да прочетат, това, което, отгаваря на въпросите им (ако изобщо са имали някакви!). Защо му е на някой да решава системи с 2 и повече неизвестни, когато и чистото умножение и деление му носи пълна удовлетвореност от живота и повече дори и не търси?! А какво удоволствие носи занимаването с въпросните системи за хора с дълбоки интереси в областта на квантовата физика, например? Най-вероятно никакво, най-вероятно изибщо не обръщат внимание на това :) Та, така и със статията за д-р Хаус и другите такива статии, тип психологически. Защо изобщо да гради някой красиви графики на сложни математически функции, когато публиката или 80% от нея иска да види просто седемте цвята на дъгата и нищо повече... Разбираш, че не те контрирам, просто изразявам лично мнение по темата за булевардния тип писания, били те облечени и в дрешките на психологически портрет. Те са за голямата част от публиката и тя търси именно такива. Почти съм сигурна, че и хората, които ги пишат напълно си дават сметка за това положение и пишат, защото се търси, а не защото имат нужда да кажат нещо на света. Останлите 20% се ровят из нета и попадат (евентуално) на нещата, които имат смисъл за тях...

freespoken

• Member
  • *
  • Публикации: 14
    • Профил
« Отговор #2 -: септември 26, 2007, 12:34:54 pm »
За мен статията и коментарите за филмовите герои са много интересни - като непрофесионалист. Чудя се, tili какво точно Ви подразни и какво търсите в една подобна статия? Според мен статията е написана, за да може да стигне до повече читатели - както виждате тя е за вестник. :)

nina

• Member
  • *
  • Публикации: 70
    • Профил
« Отговор #3 -: септември 26, 2007, 01:28:57 pm »
Здравей-tile според мен вие се идентифицирате с образа на д-р Хаус,вероятно затова толкова лично и несъответно се засягате от написаното,което от психологична гледна точка е достоверно описание на човек,неспособен на истинско щастие,близост,топлота,понеже сам е избрал този път-а именно рационалицазията на всичко и всички-това са едни от най-трудните пациенти в практиката.Крайностите,бягстовото от топлата,несъвършенна и поради това прекрасна човешка същност е симптом за нещо.Образът на д-р Хаус е симпатичен на публиката,но в реалността човек с такава личностна характеристика вероятно е далеч от щастието-защото за здравия,пълноценен индивид щастието е в обичта,в способността да обичаш и да бъдеш обичан,да си позволиш да бъдеш слаб,защото ксамо тогава си истински силен.

tile

• Member
  • *
  • Публикации: 2
    • Профил
Re:
« Отговор #4 -: септември 26, 2007, 01:40:47 pm »
Благодаря на всички отговорили :) Радвам се, че коментара ми предизвика такъв интерес. да отговоря на един от по-горните въпроси: НЕ, не се идентифицирам с Хаус, но много от преживяваниата му са ми близки. Не харесвам, а и не уважавам прибързани обобщения и изводи на база повърхностни наблюдения. Вярно е, че повечето хора търсят това, но да разбирам ли, че вие сте съгласни да се подхранва илюзия и невежество (това между другото вече е признание за глупост в другите и манията ни за величие лъсва :))), отколкото да се казва истината. Все пак когато една статия се пише и от долу има име, то този човек трябва да се замисли, че това ще се прочете и от по-компетентни хора в областта и да помисли и за тяхното мнение, а не да се надява на "глупостта" на болшинството :)

CDman

• Member
  • *
  • Публикации: 1148
    • Профил
........
« Отговор #5 -: септември 27, 2007, 01:54:34 pm »
Внимателно прочетох ( в обедната си почивка ) всички постове. Да обсъждаме герой от сериал чиито думи, действия и житейски ситуации са по сценарий ми се вижда малко ........ тъпо. Ако преди време бях избрал ник "dr_hause" какво щеше да промени това ? Айде да обсъдим ( като сме почнали ) ХАНИБАЛ ЛЕКТЪР (онзи дето ядеше хора). Филмите са допълнение на нашия мироглед, но да ги възприамаме като учебник за това как да постъпваме в живота е доста ..... идиотско. Мислите ли че в една истинска болница ще има подобни ситуации ? Вече съжалявам, че започнах да пиша защото типично в мой стил правя темата доста 'широка'. Ще спра до тук защото ми свърши почивката. ( тва е само оправдание ) :oops:
Вие получавате онова, за което мислите, все едно дали го желаете, или не.
Затова внимавайте за какво мислите.
Уейн Дайър, "Вдъхновението"

etherapy

• Administrator
  • Member
  • Публикации: 1323
    • Профил
    • Ел. поща
Ани Владимирова с благодарност
« Отговор #6 -: октомври 16, 2007, 02:05:19 pm »
Простете, че чак сега отговарям на коментарите във форума по моето злощастно творение за Д-р Хаус :) Благодаря ви, Tile, че толкова сте се замислили по това, надявам се, забавно четиво. Да, не е творба за сп. "Психологическа мисъл", но пък в художествените измислици нали това се търси - провокация? :wink: Дано не съм увредила някоя психика с разсъжденията си за отчуждението, страданията и самотата. Ако има пострадали, обърнете се към в-к "Стандарт", за да вземат мерки :) Това не означава, че подценявам коментарите Ви! Само дето не ми хрумва друг начин как да хвърля мост между художествените послания, медийното облъчване и психологията на ежедневието по строго научен път... Ох, а това за лъсналата мания за величие наистина се надявам не се отнася до мен! Само в това не ме бяха обвинявали до сега... :D