Автор Тема: Още едно предложение :)  (Прочетена 4756 пъти)

Kori

 • Member
 • *
 • Публикации: 121
  • Профил
Още едно предложение :)
« -: август 21, 2007, 06:11:09 pm »
Здравейте, имам идея за нововъведения.Тя е следната : 1.По време на сесия се описват проблеми, които ако терапевта вече знае, ще може директно да се обсъждат тактики за действие. 2.След като прочета бележките си имам желание да коментирам , да уведомявам за новини по случая. За целта предлагам в user part да се направи нова секция /примерно на име ТЕМА/, в която usera, ако желае да разкаже проблема си в ограничено поле от най-много 60 реда като така да зададе тема за сесия. Терапевта да се информира подробно за проблема от там, а по време на сесия само да го коментират. Към архива би било полезно да има възможност за коментари под бележките /като терапевта не е задължен да коментира там/, които също дават теми на разговор в сесиите. Eстествено не отричам настоящия стил на динамично интервю, предложението ми е като допълнение към него. Поздрави :)
??? ? ??? ?? ???? ??? ?? ????????? ?? ?????????.?? ????? ? ??? ??? ? ???? ????????? ??? ???????????? - ??????????.?? ?? ????????? ????? ??????? ? ?? ????? ?????????,?? ????? ??????? ? ??? ?????, ??? ????? ????? ????????? ? ??? ????????.

Missi

 • Member
 • *
 • Публикации: 266
  • Профил
Още едно предложение :)
« Отговор #1 -: август 22, 2007, 09:35:44 am »
Kori, идеите ти несъмнено биха били много от полза. Има обаче един "мъничак" проблем - той идва от известната максима, че времето е пари. Ако перефразирам, това означава, че плащаш за времето, когато разговаряш с психолога, но не плащаш за времето, когато той/тя чете и обмисля новостите по случая и коментарите. За да обсъждаш и даваш допълнителна информация, трябва просто отново да си запишеш час или два поредни (сутринта и следобед примерно). Предложението ти би било възможно, ако и за такива постове се въведе такса. Съжалявам, ако написаното по-горе звучи твърде меркантилно и нелицеприятно, но съгласи се, че никой не си губи времето с чужди проблеми ако: а) чуждите проблеми не са на близък или приятел; б) времето, не е загубено, защото ти плащат за него. Вероятно и психолозите ще ме оплюят за прекалено опростеното представяне на нещата, но поемам риска. Радвам се, че сесиети са ти от полза и имаш желание да "дълбаеш". Успех! :)

Kori

 • Member
 • *
 • Публикации: 121
  • Профил
Още едно предложение :)
« Отговор #2 -: август 22, 2007, 03:40:44 pm »
Да Missi, съгласна съм с теб,че терапията не е благотворителна дейност..Мисля си само...че разговаряйки с един човек, постепенно за терапевта се натрупва материал, който му се налага да си опресни отвреме на време, за да е в час с историята.Ако примерно на всеки 3 сесии се обсъжда нещо ново, ще е много по-добре историята предварително да е синтезирана в няколко реда,под формата на писмо, които се четат за 5 мин плюс прочитането на последната сесия или бележките към нея, което реално е малко повече време, от това което е нужно на терапевта да прочете само бележките, за да си опресни спомените преди сесия. Предложението ми е просто подготовката за сесия, която предполагам че терапевтите рутинно правят /освен ако не са с феноменална памет/, да трае само няколко минути повече...Естествено ,ако те предценят могат да въведат допълнителна такса за тази опция и така всички ще са доволни, но според мен би спомогнало работата като цяло.Другия вариант е да се копира опцията офлайн Консултация, като в случая получаваш коментари па време на чата :) И това естествено е само предложение :)
??? ? ??? ?? ???? ??? ?? ????????? ?? ?????????.?? ????? ? ??? ??? ? ???? ????????? ??? ???????????? - ??????????.?? ?? ????????? ????? ??????? ? ?? ????? ?????????,?? ????? ??????? ? ??? ?????, ??? ????? ????? ????????? ? ??? ????????.

Missi

 • Member
 • *
 • Публикации: 266
  • Профил
Още едно предложение :)
« Отговор #3 -: август 22, 2007, 03:54:52 pm »
Kori, не предположих, че става въпрос за толкова кратко предварително писание до психолога :oops: . Но в този случай решението е ти да си водиш файл със записките от сесиите и там да нахлърляш и своите въпроси/коментари/размишления. В началото на сесията просто ги копираш на психолога и си давате 5 мин. той/тя да ги прочете. Нещо ми подсказва, че са мислили и за предложената от теб опция, но нарочно не са я въвели. Когато се срещаш и разговаряш с терапевт "очи в очи", после не му се обаждаш да му кажеш какво си премислил, а изчакваш до следващата седмица и го обсъждате в началото на следващия сеанс. Е, така винаги има елемент на изненада, но те са свикнали :D Може пък сега да се замислят отново и все пак да организират такава опция. Тогава ще знаеш, че е твоя заслуга :)

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Отговор
« Отговор #4 -: август 24, 2007, 10:42:57 am »
Благодарим Ви за предложенията. Това, което би могло да ни спре в предварителното описание на историята е разказването и като лична теория и от собствения поглед на разказвача. Когато разказването на дадена история става паралелно с въпросите на психолога, тогава имаме една конструкция, която освен чисти факти и емоции, вади и специфична, необходима информация за психолога. Именно това е най-важното, за да се стигне до конкретни задачи и положителни промени. Всъщност, бихте могли да изпратите историята и в пощата на e-therapy.bg, което ще е по-скоро емоционално отреагиране и подреждане за Вас и фактологична информация за психолога, който в самата сесия пак ще Ви задава въпроси преди да тръгнете двамата към действие. Що се отнася до коментара по бележките, то той е много ценен източник на ново знание за психолога. Можете да го правите в началото на всяка следваща сесия и със съобщения в подръжка до психолога. Ще обсъдим и възможността за отделна опция точно за тази необходимост.