Автор Тема: Предложение  (Прочетена 11977 пъти)

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« -: юли 29, 2007, 10:04:23 am »
Предлагам Ви да промените името на рубриката
Цитат
Кой как реши психологическите си проблеми
на: Как реших проблема си Психологическите проблеми са следствие на житейски проблем. В по-голямата си част те ни пречат да решим това, което ги е породило. Именно поради тази причина се налага да ги преодоляваме за да си подсигурим възможността за трезва преценка и намиране на адекватен изход от дадена ситуация. Решаването на даден психологически проблем обаче, съвсем не ни гарантира решаването на житейския, защото в повечето случаи ние не сме единствения компонент на уравнението. Тоест, след като се справим със себе си тепърва ни предстои да се справим с проблема на човека срещу нас. Към настоящия момент "Изповедалнята на cdman" е много по-адекватно поставена и обоснована. Имам и една забележка към екипа Ви. В стремежа си да се покажете като професионалисти, забравяте да се показвате като живи хора. Колкото и да сте квалифицирани, трудно бихте ме убедили, че сте способни да разрешите проблем, за който сте чели само в учебниците си. Считам, че малко повече съпричастност би Ви направила по-ефективни и би помогнала на хората, споделящи проблемите си тук, да се отнасят с по-голямо доверие. До някъде смятам, че Вие имате проблем с "първия контакт"... Деловитият тон и сухият език, когато човек е изправен пред някаква житейска трагедия или дилема, едва ли е най-правилния подход. Също считам, че професионални психолози би трябвало да си дават сметка за ефекта от любимия Ви слоган "Препоръчваме ви да се възползвате от безплатната онлайн сесия..." върху хората, които четейки темите във форума, непрекъснато се натъкват на него... На всеки разумен човек му е ясно, че сте създали този сайт за да правите бизнес, а не просто от алтруизъм. Просто си мисля, че не е нужно това да си личи толкова много... Поздрави piligrim
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Re: Предложение
« Отговор #1 -: юли 29, 2007, 10:22:16 am »
Цитат на: "piligrim"
Предлагам Ви да промените името на рубриката
Цитат
Кой как реши психологическите си проблеми
на: На всеки разумен човек му е ясно, че сте създали този сайт за да правите бизнес, а не просто от алтруизъм. Просто си мисля, че не е нужно това да си личи толкова много... Поздрави piligrim
на всеки разумен човек му е ясно,че за психологическа помощ се плаща,а още повече за психотерапевтична.Психотерапията не е благотворителност-това е изключително тежка професия,която изисква много умения,способности и те "изтисква" -съгласни сте да платите за да ви оправят телевизора или за да отидете на гледачки,но за да решите психологическите си проблеми не!

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #2 -: юли 29, 2007, 10:53:10 am »
Уважаема nina, Не знaя кое точно в написаното от мен Ви кара да видите отрицание, че психологическата помощ и психотерапията трябва да се заплащат. Надявам се хората от екипа на e-therapy, към които е насочена забележката, да ме разберат по-добре от Вас! Ако не Ви е ясна думата "слоган", може би трябва да потърсите значението и, за да си обясните по-добре написаното от мен... Всъщност, за да не Ви затруднявам, ще подчертая, че идеята е да проявят повече съпричастност и по този начин да предразположат участниците във форума към желание/решение за професионална помощ. Аз не съм от хората, които се прехласват по дипломи и отличия. Много повече ме интересува дали човека зад тях ги заслужава и дали е способен да си свърши работата. А за да реша, че е такъв, той би трябвало да е способен поне да ме предразположи... Хайде със здраве и четете по-внимателно за в бъдеще.
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Предложение
« Отговор #3 -: юли 29, 2007, 12:06:22 pm »
Ще се радвам ако не съм Ви разбрала правилно.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Тази тема ни се струва много подходяща, за да насочим вниманието Ви към новата статия на Ани Владимирова, озаглавена: „ЗАКОНЪТ” НА АНИ ЗА РАЗСРЕДОТОЧЕНОТО ВНИМАНИЕ Статията е на заглавната страница на сайта. Дано тя промени поне малко впечатлението Ви за "сухия" и "делови" език на психолозите. Приятно четене! :)

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Предложение
« Отговор #5 -: юли 31, 2007, 02:54:08 pm »
Статията е любопитна,но честно казано връзката с проблема за съпричастността ми убягва-признавам си :).Piligrim явно има друга представа за това как се изразяват психолозите и тя е нарушена.А относно статията-навява асоциации за типа"Али Макбийл"-невротична,преуспяла,богата и толкова самотна.

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #6 -: юли 31, 2007, 05:45:16 pm »
Благодаря! Само, че аз имах в предвид Вашия стил в дебюта, а не стила на психолозите и психотерапевтите като цяло... ;) "Закона за разсредоточеното внимание" има и много други (и значително по древни) приложения. Подобна техника се използва в изкуството за определяне на контраста в дадено изображение, цветовия баланс и т.н. Използва се в бойните изкуства. Ето, че някой му е намерил приложение и в психологията... Можем да се изразим и по-поетично... За да видим далечна звезда трябва да гледаме в страни от нея... А можем да си зададем и въпроса, дали ако си мисля за самоубийство веселяшкия тон в който е написана статията ще ми върне желанието за живот...?! Всъщност имах в предвид точно това, че не е уместно към различни проблеми и различни личности да се подхожда еднотипно. Съжалявам, че не съм бил достатъчно ясен! До някъде в отговор на репликата на nina относно моята представа ще кажа, че е важно това, което казвате да върши работа, без значение дали използвате високо интелигентен или каруцарски стил. Аз си "представям", че психотерапевта трябва да е способен да открива верния тон съобразно качествата на индивида с който комуникира професионално, както и съобразно проблема, който трябва да разреши. Ако сте обърнали внимание на първата част - предложението ми - Вие дами и господа би трябвало да разбирате, че хората Ви търсят в стремежа си да решат ЖИТЕЙСКИ проблем, а психологическите проблеми породени от него са част от едно по-голямо цяло. Написах забележката си към Вас след като прочетох отговора Ви към sadgirl относно проблема на сестра и. Ще го цитирам:
Цитат
Здравейте! Смъртта на близък човек е травма, която се преживява винаги трудно и мъчително. Това, което може да направи Вашата сестра е да поговори с психолог и заедно да начертаят пътя, който ще и помогне да излезе от мъчителното състояние. Има период, в който скръбта е естесвена и дори желана като реакция. Но този период при сестра Ви продължава и е добре да се вземат мерки, които ще предотвратят изолацията, в която тя сега навлиза постепенно. Това, което Вие можете да направите за нея, Вие го правите - подкрепяте я и се опитвате да я върнете към предишния и живот. Но изпадналия в подобна "дупка" човек има нужда и да говори за това, което чувства. Можете да покажете сайта на сестра си и ако тя прояви желание да запише сесия он лайн, в която абсолютно анонимно ще разговаря със специалист.
Мисля, че ще сте много по-полезни ако дадете съвет на това момиче как да докара сестра си при Вас, от колкото с общите приказки как се преодолява смъртта на близък човек... Момичето Ви казва:
Цитат
predi vreme moqta sestra izgubi priqtelqt si-pri katastrofa i ot blizo 5 meseca-e stra6no tujna -v na4aloto samo pla4e6e -no sega samo mul4i,postoqnno e tujna.
Вие отговаряте:
Цитат
Има период, в който скръбта е естесвена и дори желана като реакция. Но този период при сестра Ви продължава и е добре да се вземат мерки, които ще предотвратят изолацията, в която тя сега навлиза постепенно.
Тоест, тя Ви казва, че сестра и е вече 5 месеца е в депресия, а Вие отговаряте, че това е дълъг период...
Цитат
Tq otkazva medicinska pomo6t-a e samo na 23 godini-starh me e 4e 6et se ot4ae ot jivotut.....pomognete mi!
Вие отговаряте:
Цитат
Можете да покажете сайта на сестра си и ако тя прояви желание да запише сесия он лайн, в която абсолютно анонимно ще разговаря със специалист.
Сестра и не желае медицинска помощ, а Вие и казвате - предложете и да си запише сесия при нас... Може би си имате някакви професионални основания за този отговор... Не зная! Но силно се съмнявам, че той ще помогне на някого! Аз съм професионалист в област различна от Вашата. Моите грешки могат да отидат за рециклиране. Помислете къде отиват Вашите...! Поздрави piligrim
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Предложение
« Отговор #7 -: юли 31, 2007, 08:43:32 pm »
Piligram,имате способност да изисквате от другите и вероятно от себе си,без да се опасявате,че ще влезете в конфликт.Способен сте да бъдете искрен и откровен,но понякога стигате до агресивни нотки.Всеки има право на критика и да сподели как се е почувствал от думите на събеседника си.В случая обаче не става дума за Вас,което ме учудва-кое Ви провокира да споделяте неодобрение от случай,в който се явявате трета страна?Т.е.разбираемо е обратната връзка да дойде от самия клиент,който споделя проблема си и той да сподели как са мувъздействали думите написани от психолозите.В случая разбирам,че Вие смятате,че на някого не му е помогнато,не е бил подкрепен,но това е Вашето мнение-хипотеза,за това как се е почувствал евентуално някой от споделящите.Допускате ли,че е възможно споделящия проблема си да е на различно мнение?

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #8 -: юли 31, 2007, 11:16:15 pm »
nina Ще Ви отговоря накратко понеже смятам, че отговорите на въпросите Ви са до голяма степен очевидни. 1. Конфликт при спор може да се получи само ако едната страна не е склонна или подготвена да изрази конструктивно и обосновано мнение. 2. Мисля, че имам пълно право на критика или съгласие към думи, които са обществено достояние. Това е ФОРУМ и репликата ми не е към казус, който е предмет на личен разговор, в който не участвам. Вие от своя страна също отговаряте на мнения, които не са адресирани към Вас самата. Кое Ви провокира да го правите...? До колкото виждам, от части ясно изразения Ви стремеж към психоанализа... 3. Мен ме провокира нещо съвсем тривиално, което се нарича съчувствие или ако предпочитате съпричастност. 4. Обикновено изразявам собственото си мнение и го правя със стремежа да бъде достатъчно обосновано. В случай, че споделя чуждо мнение го правя под формата на цитат. 5. Винаги допускам, че някой може да има мнение различно от моето и това по никакъв начин не ме кара да се чувствам зле. Ако бъда убеден, че греша винаги съм готов да се коригирам. 6. В нито едно изречение написано от мен не съм изразил
Цитат
...мнение-хипотеза,за това как се е почувствал евентуално някой от споделящите.
В тази връзка ще си позволя отново да Ви помоля, да четете по-внимателно! Искрено се надявам, че в написаното ще намерите задоволителен отговор на въпросите си! Поздрави piligrim
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

etherapy

 • Administrator
 • Member
 • *****
 • Публикации: 1323
  • Профил
  • Ел. поща
Предложение
« Отговор #9 -: август 01, 2007, 09:35:11 am »
piligrim, благодарим Ви да мнението! Във форума отговаряме по-общо, тъй като първо информацията е недостатъчна , за да се градят хипотези и да се извеждат директно стъпки за справяне. И второ,форумът не е място за терапия и съвети, тъй като е достъпен за много хора, а все пак това, което се случва между терапевт и клиент е лично. Има и много въпроси, които е необходимо да се зададат, преди да се правят предположения и да се дават препоръки. Все пак не сме в сферата на гадателите и ясновидците. Ето защо насочваме хората да използват он лайн сесия, която е безплатна. След това те решават дали да продължат или не. Желаем Ви успех и Ви благодарим за активността във форума!

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Предложение
« Отговор #10 -: август 01, 2007, 10:25:38 am »
Piligram май трудно се разбираме-не оспорвам правото на коментар,исках отговор на въпроса кое е провокирало у вас острата реакция към психолозите във форума.Имам изявен стремеж към психоанализа:)-вероятно това пак е ваша хипотеза.А относно това дали сте изказвали хипотеза за това как се чувства някой друг-казвате,че психолозите не подкрепят достатъчно,но това може да го каже само човекът който подкрепят или не.Ситуацията е такава-вие споделяте проблем,психолозите отговарят,а пък аз казвам,че те не Ви подкрепят достатъчно.Така изказвам мнение за това как вероятно Вие не сте се почувствали подкрепен.

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #11 -: август 01, 2007, 10:43:39 am »
Аз също Ви благодаря! Съгласен съм с това, което казвате въпреки, че не си спомням да съм препоръчвал да правите терапия във форума... Виждам как някои участници се опитват да ви предизвикат за това и не го одобрявам. Аз коментирах единствено дебюта Ви (началото на играта в шахмата). Любопитно ми е, Вие като специалисти дали намерихте нещо погрешно в моите съвети към sadgirl и видяхте ли някаква форма на терапия в тях?! Поздрави piligrim P.S. Само едно малко допълнение. Съгласен съм, че форума не е място за терапия но не съм съгласен, че не е място за съвети. Вие самите непрекъснато СЪВЕТВАТЕ учасниците да се възползват от безплатната сесия... ;)
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #12 -: август 01, 2007, 11:50:05 am »
Цитат
Piligram май трудно се разбираме
Вярно!
Цитат
Имам изявен стремеж към психоанализа-вероятно това пак е ваша хипотеза.
Цитат
Piligram,имате способност да изисквате от другите и вероятно от себе си,без да се опасявате,че ще влезете в конфликт.Способен сте да бъдете искрен и откровен,но понякога стигате до агресивни нотки.
Да не вадя примери и от останалите Ви постове. Много са.
Цитат
А относно това дали сте изказвали хипотеза за това как се чувства някой друг-казвате,че психолозите не подкрепят достатъчно,но това може да го каже само човекът който подкрепят или не.Ситуацията е такава-вие споделяте проблем,психолозите отговарят,а пък аз казвам,че те не Ви подкрепят достатъчно.
Според странната Ви за мен логика в този форум трябва да има комуникация само между психотерапевтите и потенциалните им пациенти...?! Аз изразявам мнение, а не градя хипотези! Хипотезите за които говорите, биха се основавали на предположения, а аз не съм изказал нито едно! Впрочем думата "подкрепа" до момента е употребявана единствено от Вас... Как съм успял да упрекна психолозите в липсата и без да я спомена за мен е загадка! Аз употребявам думата "съпричастност", която не е синоним на "подкрепа"...
Цитат
Така изказвам мнение за това как вероятно Вие не сте се почувствали подкрепен.
Ето тук, Вие изказвате хипотеза, а не мнение. При това напълно погрешна! Вижте! Харесва ми да си споря с Вас но е наистина уморително непрекъснато да отричам изказвания, които не съм направил, а Вие по някаква странна логика смятате, че съм. За да има полза от един спор са необходими три неща: две различни тези и факти, които да подкрепят едната и съответно да оборят другата. Моята теза е, че психотерапевтите биха могли да предприемат по-гъвкав подход към потенциалните си пациенти. Каква е Вашата? Първоначално решихте, че говоря за пари и заплащане. След това решихте, че си имам някаква собствена представа за това, на какъв език трябва да говорят психотерапевтите и се опитвам да им я наложа. После изразихте очудване как е възможно да ме вълнува проблем, който не е мой. И накрая определихте "реакцията" ми към психотерапевтите като "остра". Та за какво всъщност спорим? Поздрави piligrim
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.

nina

 • Member
 • *
 • Публикации: 70
  • Профил
Предложение
« Отговор #13 -: август 01, 2007, 01:08:14 pm »
там е работата-не споря с Вас,нито Ви упреквам,че взимате отношение,нито имам нещо общо с психоанализата-от която явно Вие разбирате повече от мен.Пиша това,което аз разбирам от Вашите думи.Приемам,че не сте съгласен или не желаете да разберете смисъла на това,за което говорим/за мен това е разговор не спор,защото не се опитвам нищо да докажа/.Написаното от мен е продиктувано от начина,по който съм почувствала написаното от Вас или ще оспорите как не трябва да мисля и чувствам написаното от Вас,защото не съвпада с Вашата концепция!?

piligrim

 • Member
 • *
 • Публикации: 207
  • Профил
Предложение
« Отговор #14 -: август 01, 2007, 01:23:15 pm »
Смятам, че дискусията ни се изчерпа и приключи. :D Поздрави piligrim
Срещу каквото и да се изправим, каквито и битки да водим в самите нас, винаги имаме избор. Нашите избори определят кои сме. И винаги можем да изберем правилната постъпка.