Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - kometa

Страници: [1]
1
Доста време умувах дали, след създалата се гнилостно – блатна обстановка във форума, ми е точно тук  мястото и момента да изляза от „ сеирджийското „ си поведение на една от само  четящите, според   някои участници в последните дискусии. Но тъй като от няколко месеца ме мъчи подобен проблем ( на нетърпиимост към околните, неприемане на чужди мнения, навици и характери), който обаче се появи не в публично пространство, сред много непознати, а тук при мен в дома, който в момента обитавам. Ще започна с някой случили се вече неща до този момент, за които  съм писала в по- старите теми.
Преди около година и половина имах особено дълбоки депресивни състояния във връка с факта, че нямаше как да се откъсна от нелюбим за мен човек. Но успях да превъзмогна това, което ме натискаше към дъното, започнах да се намирам и лека полека осъзнах какво наистина искам, за да се почувствам отново в хармония със собственото си аз. Взех някои твърди решения, смело твърдя, че получих огромна помощ, съвет и  подкрепа от доста съфорумци, с които имам щастието да се познавам лично. Сега съм в перфектна форма откъм усещане за свобода, сила, самочувствие, желание да движа напред по пътя към близки и далечни цели. Или както писа Емпрес, четвъртата ми чакра е запълнена  на 100 процента, тоест „ Там е усещането за сила, за можене, за лекота, за щастие. Когато там „ти е пълно”, имаш чувството, че светът е твой.”
И именно от тук тръгва противоречието- уж се чувствам перфектно, а не е съвсем така?! Поради промените в личен план, се наложиха и някои битови промени – тоест сега с бившия ми партньор сме физически, емоционално, финансово разделени но все още обитаваме едно жилично пространство – в чужбина съм, скоро започнах работа и няма как да се отделя сама със сина си на този етап. Наложи се да пуснем нови хора, които да заемат празните помещения и съответно да делим общия наем, което облекчава финансово всички нас .
Моя проблем обаче е в негативизма, натрупан към българските мъже, с които ми се наложи да живея три години под един покрив и виждам ориенталския им начин на мислене, поведение, мързел, безхаберие, безотговорност към всичко общо и така нататък. От тези обстоятелства в мен се натрупа едно доста плашещо чувство на непоносимост и  доста озлобление дори към тук живеещите, желание да правя постоянни забележки, да посочвам грешки без да се замислям за тона си, особено много се дразня от един член на нашия малък колектив, който за мен вече е придобил формата на глутница лешояди, които искат да ми завземат цялата лична територия. Съвсем съзнателно влизам в безсмислени спорове и се впрягам на теми свързани с ролята на жената в домакинството. Тоест – тук смятат, че жената трябва да чистим готви и чака мъжа със салата и ракия ...............при споменаването на което аз съм в полуистерия и съм готова да удуша първия срещнат български мъж ( да подчертая- при мен има ясно изразена категоричност- никога вече връзка с българин, който мисли като ориенталец). Но в този проблем не искам да задълбочавам.
 Виждам се как бягам от тяхното присъствие, за мен времето, когато цялата мъжка орда се връща от работа е най- омразното и гледам да се кача в своята стая, нито присъствам на събиранията им, нито искам да деля с тях една маса, искам просто да изчезна и да се събудя сутринта докато няма все още никой. Събота и неделя понасям много тежко, когато всички са около мен. Вманиачих се да си прибирам личните вещи на какви ли не странни места, само и само да не ми ги ползват останалите. Лошото е, че в къщата има и едно момиче, което прие много лично ( приятелят му е от съквартирантите ни) мнението ми, че българския мъж е мързелив и не помага на жена си изобщо. Това девойче сега почти не ми говори, а на мен ми е все тая. Дори понякога се чувствам по- добре, когато умишлено съм повдигнала подобен спор и съм натяквала своето мнение по въпроса.
Не искам да моля никого от съквартирантите си за помощ, каквато и да била, не искам никой от тях да закача и мен. Не мога да се позная до каква степен съм се променила и то не в добра посока. А допреди известно време изобщо не бях такава – не се имам изобщо за зла вещица, а сега се оказва, че истината е друга. Макар че навън, с колегите, с чуждите хора, с тези които не са в къщата ми и не навлизат в личното ми пространство, съм си усмихната и доброжелателна, винаги готова да бъде насреща и да раздава себе си.
Знам, че това ще се промени, когато имам възможността да се преместя от неприятната за мен среда. Но тъй като това все още е в сферата на добрите пожелания, тъй като е свързано с добри финансови доходи, просто търся начин да бъда в мир първо със себе си, а после и с неприятните околни. Но съм безпомощна да преодолея неприязънта към останалите. Обръщам се за съвет тук, защото наистина ТРЯБВА насила дори да се справя с това. Объркано ми е и затова може би не мога да обясня като хората случващото се с  мен.
Плаша, се че и синът ми е сред цялата тази цапаница...вижда и чува какво се случва.

2
Не мога да публикувам постове в старата тема! Ето линка към нея, за всеки който прояви интерес.

http://e-therapy.bg/smforum/index.php?topic=1164.0

По предложение на СиДи, поразчовърквам и пиша в една доста стара тема. В нея автора е помолил да даваме мнение ние жените – за самите нас, и мъжете – за самите тях. Като чета всичко виждам , че темата е излязла доста от контекста си, но аз ще се опитам да се придържам към нея. Малко трудно ми е да размърдам мозък след толкова време летаргия , но ще се опитам. И понеже няма правото да говоря или да давам мнение от името на всички жени, ще споделя моите виждания за това какви сме ние, какво искаме от един мъж и от живота изобщо. От време на време може да  споменавам и мненията на мои приятелки като свидетелка на техния семеен, полусемеен или несемеен живот. Ще се опитам да се абстрахирам и от натрапени мнения- за поведението на мъжете, но не гарантирам, че ще успея. Признавам си- трудно ще е!

Опитвам се да разбера защо всички мъже, или повечето от тях , си мислят, че жените искаме вие да се грижите за нас? Че това да имате по- голяма заплата, да ни осигурите пълен гардероб, лъскава кола, модерна къща или каквото и да е там, са ни идея фикс? Ами за доста ОТ НАС ТОВА НЕ Е ТАКА! Не познавам ни една жена от моето обкръжение, дето се е омъжила за богаташ. Всички са си намерили съвсем нормални средностатически мъже и заедно са постигали всичко, което имат. Аз предпочитам да мога да се смея с един мъж, да градим общи планове и да ми е слънчево с него, от колкото да се возя в кола, чиято стойност би стигнала да доживея до дълбоки старини, че и да видя нещичко от белия свят.  Това го казвам предимно от гледната точка на жените между 30 и 40 години, в чиято графа съм и аз. Ние сме минали част от житейския си път, правили сме грешки, падали сме, ставали сме и можем да вървим и сами. Някои от нас на тази възраст са майки, самотни или не, знаем какво е отговорност. Ако не намерим подходящия човек, можем да оцеляваме сами – сигурно 90 процента не  искат да са сингъл, но има и такива, на които не им пречи.
 Ценете желанието ни за финансова независимост. Не ни мислете за луди, за прекалено феминизирани и какво ли още не! Ние просто ценим личната си свобода и знаем, че можем да се справим. „ По – добре сама, от колкото зле придружена” – изтъркано е, но много от нас казват това. Вероятно  20  годишните мислят друго, но и там има изключения.
Ако все пак  искате да се грижите за нас, просто го правете от сърце! Не очаквайте, че заради това ще спим с вас, че ще ви гледаме в очите или, че ще можем да ви обичаме против волята си. Ако видите , че нещата не са взаимни, не ни манипулирайте с фрази :” Никой няма да те обича колкото мен”, „ Аз толкова неща направих за теб, а ти....”. Изтъркано е! Аз съм го чувала от 90 % от мъжете , с които съм започвала връзка. И се опитайте като си тръгвате да не си прибирате всичко, което сте ни подарявали. Повярвайте ми – има такива мъже!

Искаме да можем да говорим с вас, искаме да споделяме нашите настроения, нашите емоции, това , което се е случило през деня, независимо дали на работното място, или с Пена от третия етаж. Ами научете се да ни чувате! Диалога за нас е важен, проявете интерес. Ние не искаме да ни давате готови решения, просто ни изтърпете да си излеем душите. Като отговор ще получите много, дори повече от това, което сте очаквали. Ние можем да сме мили, любящи, страстни, слънчеви и да греем – помогнете ни. И когато ви виждаме унили или разтревожени, споделяйте! Ние искаме да сме ваши приятели и да знаем, че ни имате доверие. А не сме просто дрънкащи жени, които само приказват празни приказки.

Има известна част от нас, жените, които не могат да свикнас мъжката разсеяност, с неподредеността, с факта, че е нормално да мятате чорапите си навсякъде, да не вдигате капака на тоалетната чиния и ей такива познати неща. Повечето от нас свикват с това, други не. Тези, които го приемат, стават прекрасни съпруги. Останалите са гаднярки ( аз съм една от тях). Трябва толерантност – ако свикнете да сте  малко по- прибрани , и ние ще сме по- ларж. Няма да сме вечно недоволни и мрънкащи. Помагайте ни, споделяйте понякога къщната работа! Много по- приятно за една жена е да чисти  къщата  през уйкенда заедно с любимия си мъж , да вижда неговата готовност да подели това задължение. От колкото да не вижда дори частица интерес и това да я кара да се чувства като домашна помощница. Той – вдигнал крака пред телевизора, или забил нос в лаптопа, тя летяща с парцала или прахосмукачката, нареждаща ( наум) какви ли не цветущи сравнения по адрес на Милото Създание. Ние също работим, заети сме – не ни мързи и повечето от нас не искат само да си седят, да плещят с приятелки или да си правят маникюра. Няма мъжка и женска работа, това е грешно схващане, но доста мъже разсъждават така.
Освен това ние, признаваме или не, понякога сме завистливи създания. Мойте познати казват колко добри мъже имат, как им помагат във всичко в къщи, без да правят криви сметки. Доволни са, гордеят се и аз си казвам тогава : „Брей, що и моят не можеше да бъде такъв???”. Лош  навик -  понякога да сравняваме това, което имат другите жени, с това което на нас в къщи ни липсва. Понякога тази завист  е заради материални неща, понякога заради действия или бездействия, заради физически или умствени качества, липсващи на този, с когото сме , особено когато отношенията ни са в криза. За това лек , обаче още не знам.

Поддържайте се, останете тези мъже, в които сме се влюбили! Тогава бяхте прекрасни принцове, добре облечени, с прически, ухаещи на хубаво.  След време се превръщате в отрудени, измъчени , застаряващи чичовци, които изобщо не ги е еня, че са надебелели или че излизат по анцуг. Не е задължително да обличате костюма. Едни чисти и здрави дънки вършат доста по- добра  работа. Ние също ставаме лелки, когато видим , че на човека до нас не му пука! Намъкваме китайска тениска  от 5 лева и хукваме по кварталните магазини. Забравили вече къде отиде онова момиче, което харесахте и което  обикнахте преди време. Кажете ни, че тази рокля или онази ни прави по- млади, че изглеждаме страхотно в нея. Но ако не е така си го признайте! Повечето от нас искат истината. Миналогодишните ни дрехи вече не ни стават – питаме ви, вие ни лъжете. Кажете ни, че сме надебелели, че искате да се поддържаме – ние ще го правим, само ни дайте стимула. Повечето хора считат, че това не е от значение. Дали?

Покажете ни , че сме жените на живота ви. Как? Ами ако не можете, кажете ни го поне веднъж. Мечтайте с нас, планувайте как ще имаме голяма къща, деца, куче .. останалото според собствените нужди и желания. Ние обичаме да правим това – не ни отрязвайте с думи или мълчание. Повечето от нас поне веднъж в живота си са мечтали да чуят заветното „ Искам да бъдеш моя жена” или да станат майки на вашите деца.  Не ни отрязвайте студено, дори и това да не са плановете ви в близко бъдеще. Не поставяйте ултиматуми, а бъдете деликатни. Иначе нещо у нас се пречупва.
Бъдете романтични, но не ни поднасяйте всеки ден цветя. Повярвайте – това става изтъркано. Аз се радвам не толкова на китката, взета за отбиване на номера по случай 8 март, колкото на нещо съвсем дребно, като кутия шоколадови бонбони ( сега за това се сещам) , но дадени ей така без повод, просто защото един мъж е изпитал нужда да направи подарък, с който да изрази любовта си. Ние също можем да го правим- малките изненади, тръпката от това да намериш любовна бележчица на огледалото, или нещо скрито под възглавницата е незаменимо  усещане за нас, жените. С кеф ще се похвалим и пред приятелките, ще се гордеем с мъжа до себе си. Тези, които умеем да ценим дребните жестове.

Оставете ни да дишаме – понякога всеки има нужда да остане сам. Вие също имате нужда от лично пространство. Ако свободата е взаимна и е в разумни граници, ако всеки има своето лично време, мисля че няма да има толкова много недоразумения в съвместните ни отношения. Ние искаме да бъбрим с приятелки, и наистина в женските срещи се говори много повече за мъже, от колкото в мъжките. Личен опит, но не общовалиден. Мисля, че в това няма нищо лошо. Клюките с приятелки за забранена територия за мъжкото съсловие, ами приемете го!

И за финал – мъже, бъдете емоционални. Студенината не ви прави повече мъже.

Май стана доста и се получи нещо като наръчник за употреба на жените. Не знам дали точно това исках да постигна, опитах се да не го пречупвам през личен опит, ама не успях. Но така поне е наистина откровенно. И пак да кажа- това мнение е само и единствено МОЕ. Не говоря от името на ВСИЧКИ жени.

3
От две години насам имам проблем, който все повече се задълбочава. Бях писала за него преди, имах и проведени сесии с терапевтите. Но факт е, че нищо не се е подобрило, а даже напротив. Чувствам все по- голяма неприязън към мъжете.

С две думи, дълго време живея с нелюбим човек ( по една или друга причина не мога да се освободя все още от зависимостта си от него.) Дразня се тотално от всяко едно нещо в неговото поведение, ежедневието ми е спокойно само, когато го няма. На всичкото отгоре в момента с нас живее още един човек ( пак мъж съответно). Не мога да търпя вече мъжко присъствие, факт е, че съм заобиколена само от техни приятели – мъже и аз изпитвам огромно нежелание да общувам с тях. Искам да избягам, да замина надалеч и да не виждам мъже около себе си изобщо. Имах шанса да отида на гости при приятелка, там се поуспокоих, но след завръщането ми пак се усилиха депресивните ми състояния.

Искам да живея сама, да се грижа сама за себе си и сина си. Не искам никакви сериозни обвързвания, камо ли вече семейни съжителства. Нямам абсолютно никакво желание за секс (двамата не сме имали интимни контакти от една година) . Просто не понасям да ме докосва, целува, а камо ли нещо друго. Опитвали сме се да говорим за това. Накрая ми каза, че щом имам непоносимост към мъже, значи съм с болна психика и ми трябва психологична помощ. А аз мисля, че съм си съвсем наред. Все пак- това нормално ли е?

4
Най-личните Ви тревоги / Панически страх
« -: октомври 10, 2009, 09:13:44 pm »
Здравейте! Не съм писала скоро тук, защото просто се опитвах да се справям сама със себе си. Но скоро, наред с всички глупости, който са ми в главата , сега се появи нова такава.
Накратко предисторията. Аз от 2 години съм извън БГ, заминах с детето си. То е на мое име и не познава баща си. Той реши, че семейния живот не е за него, когато малкия беше на 1г и 7м. От тогава не съм го виждала, а сега детето е на 6 години. Преди да замина той се обади от някъде си, че идвал в града и искал да ни види. Тогава буквално се "скрих", избягах в друг град с детето и багажа си. Ненавиждах го, не исках да ме спира и да ми се бърка в живота на сина ми.
От тогава изживявам панически страх- че ме търси навсякъде, че ще ме намери. Преди няколко дни написах името си в Гугъл и излязоха всички мои коорддинати - населено място, адрес, телефон дори.......изпаднах в паника!!!
Защо трябва да се крия като престъпник под псевдоними? Тук пускам обяви за работа , имам си собствен уебсайт и съм дала координати за връзка...
А сега не мога да спя дори - представям си какви ли не апокалиптични картини. Как една сутрин го виждам пред дома си, как ми взема детето.....
Докато не бях търсила себе си в интернет, бях спокойна и сигурна, че никой не знае къде съм. Знам, че той няма права над сина ми.
Знам, че тук не може да ми стори нищо, дори не е вписан в акта му за раждане. Но защо живея в страх?
Познавам баща му- тоест баща е силна дума, познавам донора си! Знам, че той не става за нищо- дори е с остатъчна присъда ( това е коз за мен и моята сигурност ), не искам дори да знам, че съществува. Не изпитвам вина, че съм се скрила и не му дадох да види мен и детето ми. А съм в паника от факта, че ако иска, ще ме намери! Защо?

5
Дъра-бъра / Умеем ли да се забавляваме?
« -: февруари 01, 2009, 11:43:42 am »
По съвет на Жоресте и с със стимула на Гита, реших да пусна тази тема. Всъщност как умеем да се забавляваме и да се откъсваме от ежедневните грижи и проблемите, които ни измъчват? Аз мога да говоря за много неща, а не само да опявам за "пренебрегнатото ми либидо" ;D ;D ;D
Всеки има свое хоби, всеки се е отдал на нещо и това нещо го прави щастлив. Аз например изучавам китайското изкуство( наука) фън шуй и си имам цел- искам да се занимавам с фън шуй дизайн и да правя проекти на жилища и офиси, подредени според правилата му.
Другата ми страст е фотографията, с нея съм се вманиачила тотално. Чета книги, имам няколко апарата, списвам в един фотофорум, качвам снимки по фотоконкурси, някак си това ми повишава настроението и осмисля времето ми.
Имам и още хобита, но за тях ще пиша по- нататък.
Можем да споделяме своите интереси, можем да покажем своите таланти и да обменяме опит, надявам се да е интересно.

6
Любов и интимно партньорство / По ръба.....
« -: декември 25, 2008, 03:59:52 pm »
Здравейте!
Описах историята си в съседната тема за идеалната половинка. Мислех, че от това ще ми стане по- леко. Уви- не! С две думи - имам връзка, в която като че ли всичко е иделно. Но поне за мен не е- няма го диалога. Няма я емоцията- всичко е някак си делово, служебно и сухо. Това ме кара да се чувствам мебел, даденост. Опитах се да разговарям с човека - три часа водихме мъчителен раговор, от който генералния извод - за него - беше: "Страшно ме товарят такива разговори.За какво ги водим, като няма смисъл- след тях нищо не се променя . Така и стана- на другия ден- пак по старо му. Вместо да правим смислени неща, всеки се е задълбочил в себе си и собствените си интереси. За него е нормално да играе на игри, да цъка на компютъра и да си говорим за неща, интересуващи него.
На път съм да се регистрирам в разни сайтове- за запознанства, или не знам какви още. Има нужда да общувам с хората, чувствам се затъпяла от това мълчание в къщи.А съм в чужбина- приятелки и дори по- близки познати все още нямам.
Не искам да вървя по ръба, знам че е опасно- от такива виртуални запознанства започват проблемите. Всъщност не съм наясно със себе си. Дали това, което имам е добро и не трябва да се оплаквам.Или съмв правото си да искам повече?  Имам нужда от съвет!

Страници: [1]