Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Теми - Missi

Страници: [1]
1
Неодавна излезе и на български език една книга - "Корените на любовта", ръководство по семейни констелации. Книгата може да бъде от голяма помощ при проблеми между деца и родители и при такива между мъжа и жената в семейството. В София я има в книжарничката на 6-ти септември, 28. Не знам дали може да се поръча онлайн. А за интересуващите в дълбочина, има и курсове (групи) по семейни констелации.

2
Имам високо самочувствие, изградено най-вече в резултат на трудностите, през които съм преминала и на постигнатото дотук в живота. Не на последно място то се дължи и на даденото ми от Господ, природата и родителите. Никога не съм обръщала особено внимание на тези дадености, и затова може би ме е учудвало колко те правят впечатление на околните, и най-вече на мъжете. С времето обаче посвикнах с това и от време на време дори го използвам. Чист късмет е, че никога не съм била директно отхвърляна от мъж, но едва сега си давам сметка каква роля е изиграло това за формирането на моето самочувствие (или по-скоро за ненакърняването му). Едва сега си давам сметка и за ролята, която съпругът ми играе за това мое самочувствие!!! Обичта, подкрепата и възшищението, които той искрено ми засвидетелства всеки ден са ми напълно достатъчни (че и отгоре :wink: ). Не изпитвам никаква нужда да търся одобрение някъде другаде. Дори ми става много смешно, когато разни младежи се занасят с мен по улицата и ме закачат сакаш съм на тяхната възраст! Чудя се слепи ли са та не виждат разликата в годините и положението, но не им се сърдя, напротив. Всеки комплимент, особено от младежи на улицата, е добре дошъл :) Факт е обаче, че изобщо нямам нужда от такива именно защото получавам толкова много от съпруга ми :) Ясно си давам сметка, че ако това не беше така от негова страна, вероятно щях да търся потвърждение за самооценката си от много други места...

3
Тук има една активна група хора, които не престават да изследват себе си и света, знаят много, и са открили най-важното - ключът към щастието. За тях и за други търсещи ще споделя малко опит с нещо, което отскоро (няколко години) е широко достъпно в БГ - групи по психодрама. На мен лично всичко, което научих в една такава група ми донесе много ползи както в работата, така и лично. Кръгозорът ми се разшири още повече и се научих да се справям с лекота с ежедневни ситуации, които преди са ме затормозявали. Няма да описвам какво и как, в нета има достатъчно информация... Споделям само като идея. Освен полезно, е и много приятно :) Рядко ми се е случвало да се превивам от смях по цял ден; а както занем смехът е здраве :)

4
Сексът / Искам повече
« -: октомври 31, 2007, 03:47:24 pm »
Този пост НЕ Е за е-терапия, но знам, че ще се намери кой да го коментира. И така: искам повече от секса, мноого повече! Липсва ми духовната страна на преживяването, която всъщност го прави несравнимо, нечовешко, неописуемо изживяване. Донякъде тази духовна страна се проявява в първите контакти между двама души, тъй като още не се познават достатъчно добре (включително физически) и разчитатат основно на "шестото" си чувство за всичко свързано с другия човек. В една дългогодишно връзка обаче този момент се губи и трябва да има други начини ("тактики") да бъде върнат и доразвит. Разбира се, самият смисъл на израза "духовна страна" изключва всякакви ограничения, преструвки, притеснения, както и използването на "играчки" (те само затвърждават връзката с материята, от която се опитваме временно да се откъснем ;)) Работата до по-късничко, разните му там домакински нужди и децата (предполагам) допълнително усложняват опитите за кратко откъсване от материалното. ... Не че сега не ОК положението, много е добре даже, но кой се задоволява с "добре" при положени че може да е "фойерверки и северно сияние" ако не всеки път то поне много по-често?!? И не, не бъркам медитацията със секса!! :wink: макар че ако задълбаем в анализа, могат да се намерят някои обще черти.... :wink:

5
Дъра-бъра / За кого са анимационните филми?!!
« -: октомври 15, 2007, 09:10:20 am »
Провокацията за този коментар беше "Рататуй" - PIXAR отново надминаха очакванията, но... въпреки, че избрахме възможно най-късната прожекция, залата беше пълна с дечица между 3 и 6 г. А филмът определено не беше за тази възрастова група, и изобщо за деца под 10 г. бих казала. Беше пълен с тънки намеци и препратки към асоциации, емоции и какво ли още не, което малките просто нямаше как да разберат и оценят. Естествено последваха милион и едно желания от сорта "пишка ми се", "гладен съм", "топло ми е", "хайде да скачаме" и каквото още се сетите. Единствено по-големите деца успяваха да задържат чат-пат вниманието си върху екрана, но от всички най-много се забавляваха техните родители. (Логично, родителите на малките бяха по-скоро изнервени, отколкото впечатлени от аничацията). Та, си зададох въпроса, аджеба, защо априори се приема, че анимационните филми са за деца?!? Да не би "Семейство Симпсън" да е за деца? или пък "Бивъс и Бъдхед"?? Има си анамиция за 3- годишни, има за 6-годишни и за по-големи, а има и анимация за възрастни. Защо трябва да се мешат така категориите???

6
Е, въпреки че никога не си лекувах дислексията и до ден днешен пиша така, че даже и коригиращите програми не устяват да помогнат, все пак се старая да е на КИРИЛИЦА. Специални благодарности на piligrim за настойчивостта при преводите от "методица"!! Български език се говори от (и на наго чат-пат пишат) има-няма 10 милиона души от около 7 милиарда из планетата. Рядък език е! Нека го опазим и използваме азбуката му по предназначение :wink:

7
Любов и интимно партньорство / книжките?
« -: август 29, 2007, 02:37:27 pm »
Апропо, понеже стана дума за хубави и полезни книжки за брака (а темата на void вече не е негова :wink: ) някой да знае къде може да се намери "Семейството и как до оцеляваме в него"? Намерих я ама в оригинал "Femilies and how to survive them", а ми се искаше да си я четем семейно :lol:

8
Най-личните Ви тревоги / Апел
« -: август 10, 2007, 05:25:35 pm »
Много ми се искаше да пусна този апел във всички теми, но админ-а ще ми "отреже квитанцията", сигурна съм :wink: А апелът е следния: Може ли да се постараем всички да не разводняваме темите, да не пишем несвързани неща и най-вече да избягваме лични нападки. Всеки, потърсил този форум (с изключение на търсещите практически материял психолози и сеирджиите), го е направил, защото е имал проблем. Нека да уважаваме проблемите и мненията на другите. Ако не можем да помогнем на някой, нека не разводняваме темата му с притчи и разкази тип "на тебе думам дъще, сещай се снахо". И най-вече с критики. Хората тук споделят, не са дошли (в огромната си част) да се перчат като селски гамени насред площад. Ако на някой му е скучно, има хиляди други форуми за лафче. Тук хората търсят помощ. Нека проявим уважение и повече грижа и ангажираност към проблемите на всеки дръзнал да сподели. Ако не можеш да помогнеш, подмини темата. Ако темата е с цел търсене на мнения и имаш такова, сподели го. Аман от грубости и неуважение! Не ни стигат по улиците, че държим и във форумите да си ги налагаме. Ще перефразирам известна библейска фраза "нека който е решел всичките си психологически и житейски проблеми, пръв се подиграе на търсещите решение!" Струва си да се замислим, нали?!

9
Семейството / за любопитни :)
« -: юли 16, 2007, 03:19:15 pm »
Ок, възползвах се от тест-сесията с е-теряпия. Като цяло съм "Тома Неверни", така че не очаквах много и бях по-скоро скептична. Но въпросите, които ми бяха задавани ми се сториха много смислени и подредени; в смисъл че имат посока и цел. Разговорът беше полезен, защото се върнах към теми и сибития, които смятах за приключени, но сега виждам, че не всички изводи са били направени навремето и вероятно част от ненаправените оказват влияние върху сегашните проблеми. Добрата новина е че решение има, и то не е толкова далеч (лично мое заключение, мнението на е-терапия е друг въпрос) :) Големият плюс на този вид разговор е, че никой не знае кой си, и затова можеш да си позволиш да кажеш всичко, както ти идва и да бъдеш до болка откровен. Лошото е, че се забавя малко комуникацията (все пак 80% от информацията приемаме с очите си, а занимаващите се с физика знаят че общуването става и на ниво енергийна обмяна), но няма идеални ситуаци :D

10
Семейството / analizirai tova ;)
« -: юли 13, 2007, 05:14:18 pm »
Със съпруга ми искаме да имаме дете. Или поне така си мислех доскоро, защото той продължава да го твърди. Естествено не ползваме предпазни средства, но той категорично отказва да бъде интимен с мен около датата на овулация. Аз чета много, следя си температурата и други признаци, много добре знам кога е дата на овулация, какъв е „прозорецът,” в който забременяването е възможно и пр. Промениn изцяло хранителните си навици с цел общо здраве, пия билки и добавки, спортувам редовно; изобщо правя, каквото е по силите ми, за да съм в добро физическо състояние да създам подходяща среда за бебе. Той, напротив – пие, пуши, яде какви ли не боклуци – но това все пак си е въпрос на личен избор и себеусещане. Често обаче иронизира моите усилия, което намирам за много несправедливо и омаловажаващо; да не споменавам колко ме боли от това. Както и да е... Наскоро ми каза за пореден път, че иска нещата да станат естествено, без планиране, графици, цифри. И за мен това би било най-приятното, но все се сещам за онзи виц, в който един човечец години наред молил Господ да му прати печалба от тотото, накрая на Господ му писнало, небето се отворило и се чул гръмовен глас „Е, поне един фиш си пусни, де!”. Та, и аз така ги виждам нещата: никой не сее през зимата или през лятото, просто защото от хилядолетия е известно че няма да се хванат семенцата. Сексът е хубаво нещо по всяко време, но ако се пропусне онзи прозорец от 3 дни шансът за забременяване е същият, като да очакваш да спечелиш от тираж, за който не си пуснал фиш... Въпросът ми е къде греша? Какво трябва да направя, за да преодолеем този момент? До започна да го лъжа ли? Да крия цикъла си? (и без, това не обръща много внимание). Или пък и аз да тегля една дълга и широка на всичко, да зарежа „мерките и теглилките” и да се надявам на съдбата така да дръпне конците, че негова милост да има желание, което да съвпадне с моята овулация и тънкия шанс то 20% за имплантация.... Не, това не са въпроси за Вас. От Вашата компетентност е анализът на следното: След всички усилия, които полагам да „поддържам почвата богата на минерали, рохка и с подходяща влажност”, моят скъп съпруг най-небрежно махва с ръка и казва, че точно сега не му е кеф да хвърля семенца в нея, че го изнервя мисълта за планираност. Това му поведение направо ме влудява, имам чувството, че го прави абсолютно нарочно с цел да ме тормози психически (а тормозът е кански по ред причини) и не мога изобщо да проумея, при положение че ме обича (както твърди) какво му коства да правим секс и когато има някакъв шанс да забременея. И още повече, че потентност не му липсва, и най-малкото нещо го възбужда, но не и в дните около овулацията ми. Ето това не разбирам и понеже не съм избухлива по характер, та да си го изкарам на него, и да ми мине, насочвам цялото омаловажаване и обида навътре и страшно много ме боли ...до такава степен, че по цяла нощ плача, когато ми отказва, и на следващия ден също. После ми минава, намирам си „устоите” и нещата си тръгват щастливо и прекрасно до следващия му отказ. Че няма да го променя ми е известно, но как да направя, така че да не ме боли? Да се откажа от идеята за дете и да чакам той да „узрее” за това? В момента ми е просто черен и не искам да го виждам, че само се разстройвам допълнително. Не знам докога ще продължи това... и естествено и дума не може да става за секс.... Кой иска да спи с този, който го наранява!?!?

11
Семейството / cdman
« -: юли 13, 2007, 04:35:56 pm »
cdman, ти си пич! :D Много полезни коментари правиш за хората, които сами не могат да се погледнат отстрани и да се извадят малко от конкретната ситуация. Такива нелюбезни забележки като твоите вероятно ще помогнат точно толкова, колкото и доброжелателните думи на е-терапия. Значи ефектът е пълен :) Както се казва "Трудно се дават добри съвети, още по-трудно се изпълняват", но пък който е потърсил помощ сигурно не си е мислил, че някъде произвеждат магически пърчици за мигновено решване на проблеме. Упорство си трябва и много воля, защото обикновено човек сам се насажда на пачи яйца, нищо че все учудено пита "ама кой ми ги сложи тези под дупето?!"

Страници: [1]